VIDEO | În Sarata Veche, Fălești s-a deschis un Centru vocațional pentru elevi

Elevii din satul Sarata Veche, raionul Fălești își vor putea lărgi oportunitățile de carieră.  Asta datorită unui centru de pregătire vocațională,  care a fost deschis în incinta Gimnaziului  „Grigore Vieru” din localitate. Centrul cuprinde patru ateliere: de prelucrare a lemnului, artă culinară, atelier de fotografie și robotică, fiecare dintre acestea este dotat cu tehnică de ultima oră, pentru ca absolvenții instituției să devina competitivi pe piața muncii. Valoarea totală a proiectului este de aproape 60 de mii de euro.

   Elevi care frecventează atelierul de robotică afirmă că aici, datorită tehnologiilor inovatoare, ei își dezvoltă creativitatea și imaginația.

„Mă bucur că s-a deschis acest atelier. Acum am construit acest robot. Până acum are trei programe, primul pe care deja l-ați văzut, e cel cu cățelul și al doilea cu linia neagră care încă aici nu este implementat”.

„Noi aici facem un câine și mai mulți roboței interesanți, ei pot să meargă, cățeii să latre, să se așeze, să miroase osul. E foarte interesant”.

„Îmi părea interesant, și mie îmi place să fac roboței, și să-i programez, acum facem un cățeluș.”

Forfotă mare este și în atelierul de artă culinară. Aici elevii învăță cum să prepare cele mai gustoase bucate.

„Am gătit cornișoare cu gem și așteptăm ca ele să se coacă.  Îmi este foarte interesant, pentru că aici învățăm lucruri noi despre arta culinăriei și învățăm cum să preparăm diferite bucate”.

„Îmi place foarte mult și să lipsesc nu vreau, și vreau mai mult să stau aici, și să nu pierd vremea prin casă”.

Părinții spun că datorită acestui centru, copiii lor vor deprinde abilitățile necesare în alegerea viitoarei profesii.

„Fiul meu activează la atelierul de lemnărie, sper ca bărbat pe viitor să-i fie de folos. Când vine acasă după ore, întodeauna povestește cum a lucrat, cum domnul profesor le-a lămurit”.

„Copilul meu frecventează cursurile de culinărie și este foarte fericită.  Vine acasă cu noi rețete pe care le-a învățat acolo”.

Activitățile fiecarui atelier se vor desfășura de 2 ori pe săptămână, cu o durată de 2 ore. Lilia Golovatic, coordonatoarea proiectului, afirmă că a analizat cu atenție în prealabil preferințele elevilor .

„Am consultat părerea copiilor, referitor la ceea ce doresc ei, la ce ei ar merge cu plăcere, nu doar să deschidem un atelier și să fie cercuri care nu sunt pe interesele lor. Sunt acele patru ateliere prioritare, pentru că ele au fost inițial și mai multe”, a precizat Lilia Golovatic, directorul de proiect.

Directoarea Gimnaziului „Grigore Vieru”, Aliona Răilean se bucură că a fost deschis acest Centru de vocațiune, foarte util pentru dezvoltarea elevilor.

„Avem 300 de copii în școală. Ei sunt implicați de dimineață la ore, iar după masă câțiva erau implicați în secți sportive, cercuri sportive, dar majoritatea umblau prin sat. Acum vedeți și dvs, mai mult de jumătate dintre elevi care sunt în instituție -190 din 300 – sunt implicați în activități”, a menționat aceasta.

Costul total al proiectului constituie aproape 60 de mii de euro, 80 la sută din sumă au fost oferiți de Uniunea Europeană, cofinanțat de Fundația Soros-Moldova, iar 20% reprezintă contribuția Gimnaziului „Grigore Vieru” din Sărata Veche și Primăria comunei Sărata Veche.

„Sunt ateliere care le-ar permite tinerilor să-și ocupe nu doar timpul liber, dar să și crească, să învețe un hobby, eventual și o meserie, dar dincolo de toate vor învăța să fie mai antreprenoriali, mai curioși” a adăugat Petru Culeac, directorul executiv Fundația Soros-Moldova

Centrul vocațional din Sarata Veche este frecventat lunar de aproximativ 160 de copii.

 

 

leave a reply