NordNews
Avem ce spune

VIDEO | În semn de protest, la Bălți nu mai mișcă nici un tren

Așa cum au promis, aproape 200 de angajații ai Căii Ferate din nordul țării nu au ieșit la muncă în semn de protest față de situația în care s-a pomenit întreprinderea. Astăzi, nodul feroviar din Bălți a fost deja blocat. Oamenii se plâng că nu și-au ridicat salariile deja de cinci luni, iar starea tehnică a șinelor este periculoasă pentru circulația trenurilor. Responsabilii de la CMF Bălți ridică neputincioși din umeri.


„Avem la evidența întreprinderii doar ceea ce a rămas din perioada Uniunii Sovietice. Nimic nou, iar dacă vă uitați la traversele, șinele, semafoarele – acestea au deja 50 de ani. Depozitele sunt pustii.  – Piese de schimb aveți? – N-avem. Noi elementar becuri nu avem. Un bec care costă 30-50 bani, maxim un leu, nici pe ele nu le avem”, a spus Oleg Sultanov, inginer superior.

Angajații nodului feroviar din Bălți spun că nu dispun de utilajul necesar pentru întreținerea șinelor, și nici de combustibil sau lubrifianți.

„Eu lucrez la Calea Ferată deja de 27 de ani, dar așa dezordine cum este în acest an nu a fost niciodată. Nu știu dacă Guvernul este de vină, eu l-am votat pe Dodon, nu vreau să fac aici agitație, dar m-am dezamăgit total în el. Totul putrezește. Traversele sunt putrede, macazurile au o uzură atât de mare, încât este periculos să circule trenurile, iar noi tot le păstrăm și întreținem, reducem viteza trenurilor doar că să mai circule câte ceva”, a declarat Vitalie Gudima, maistru constructor de căi ferate

Angajații se plâng că au intrat în datorii mari și își cer salariile bine meritate măcar pentru două luni.

„Deja de 5 luni nu se achită salariul. Ultimul salariul l-am primit acum două luni, pentru luna noiembrie. Așa și trăim. Împrumutăm bani unul de la celălalt, unii și-au luat credite, alții sunt ajutați de părinți, cineva pleacă peste hotare. Nimeni nu discută cu lucrătorii, nu se interesează dacă sunt probleme și ce fel de greutăți întâmpinăm”, a adăugat Andrei Xianșchevici, electromanic.

„Noi nu cerem toate cele cinci luni de plată într-o lună, noi am înaintat o condiție simplă – să ni se achite în această lună două salarii, atât. Să ni se facă un grafic când vom primi salariile, să ne pună condiții dure, să știm că, de exemplu, în data de 20 a lunii vom primi salariu, așa cum a fost înainte”, a spus Sergiu Gudima, maistru constructor de căi ferate.

„Vecinii mă întreabă din ce trăiesc, dacă n-am primit demult salariu, se indignează și ei. O lună-două și mă las de acest lucru. Nu cred că voi rezista mai departe”, a menționat Dumitru Cuțulab, paznic.

Șeful СFM din Bălți spune că a emis o decizie privind sistarea circulației terenurilor pe segmentul de cale ferată Bălți-Râbnița și Bălți-Ungheni din cauza că cei 181 de angajați și-au sistat activitatea.

„Întrucât lucrătorii au semnat un contract individual de muncă cu mine, pentru ei, eu sunt angajatorul lor. Cerințele angajaților noștri sunt de a achita restanțele salariale, dar eu, în calitate de șef al sucursalei, nu am capacitatea tehnică de a plăti. Aceasta este responsabilitatea administrației feroviare. De fapt, noi închidem raportul financiar și trimitem documentele la Chișinău și așteptăm transferul salariului”, a declarat Alexei Cruglii, șef filiala CFM Bălți.

Locuitorii din Bălți spun că nu țin minte când CFM s-a pomenit într-o astfel de criză.

„Strașnic. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, nu-mi aduc aminte când la Calea Ferată, în Moldova a fost atât de gravă situația. În mod de urgență trebuie de schimbat mersul lucrurilor. Trebuie de găsit primii conducătorii ai CFM și de-i pus la perete.”

„Mă doare sufletul. DEPO-urilor de locomotive și vagoane erau cele mai bune din țară, au distrus tot ce era posibil de distrus, dar să renoveze va fi foarte greu.”

Șeful întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova”, Adrian Onceanu, nu a răspuns la telefon pentru a comenta situația. Amintim că, începând cu 6 mai, circulația tuturor trenurilor prin joncțiunea feroviară Bălți este închisă pentru o perioadă necunoscută.

BANNER_FINANTATORI
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"