NordNews
Avem ce spune

VIDEO | În Sîngerei au curs amenzile și punctele de penalizare. Pietonii cer amenzi mai dure

În Sîngerei au curs amenzile și punctele de penalizare. Zeci de șoferi au fost trași pe dreapta din cauză că nu au acordat prioritate pietonilor care traversau regulamentar strada. Conducătorii auto au dat vina pe neatenție. Aceștia s-au ales cu amenzi de până la 1 500 de lei.


Șoferii care au încălcat regulile de circulație au fost prinşi cu ajutorul mașinii capcană.

„- Dumneavoastră nu ați acordat/cedat trecere legală a pietonului. – Păi el a trecut după care eu am mers. – Dumneavoastră ați trecut și el fixă lângă dvs. a fost. Domnule conducător, eu acuș vă prezint proba video.”

„- N-am observat. Crezi că am vrut sau ce mă întrebi? – Vă pare rău? – Mă bucur de nu mai pot. – Sunteți de acord cu amenda? – Păi, dacă este proba și am încălcat, bineînțeles că sunt de acord.”

„- Am încălcat. – Ce ați încălcat? – La trecerea de pietoni n-am… – Nu ați acordat prioritate? – Am acordat, dar așa s-a întâmplat. – De ce? Care a fost motivul, cum s-a întâmplat totul? – Mă grăbeam, șefu.”

Unii șoferi s-au justificat așa cum au putut, alți și-au recunoscut vina.

„Domnul numai a călcat de pe trotuar, dar eu eram deja pe zebră. Iată cum. Îmi pare foarte rău.  Noi trebuie să cedem trecerea la orice pieton chiar dacă nu se află pe trecerea de pieton.”

„Eu n-am încălcat. El era dintr-o parte, iar el din cealaltă a mers. Nu poți să stai, să aștepți și să te uiți la fiecare pe trotuar dacă o să treacă sau nu. Iată uneori el stă lânga asta (trecerea de pietoni) și fumează. Eu nu știu trece el sau nu.  Înainte, pietonii aveau o oarecare stimă față de șoferi. Până la urma acesta este un vehicul, el poate să se oprească, dar poate uneori să nu se oprească. Pietonul trebuie să fie oleacă mai atent față de mașină.”

„Sunt unii care încalcă intenționat, dar asta este. – Dar în cazul dumneavoastră cum a fost? – Nu s-a văzut după automobil cum trece pietonul. – Și normal că-mi pare rău. 450 de lei cui încurcă?”

Locuitorii din Sîngerei cer amenzi mai dure pentru cei care încalcă regulile de circulație.

„Șoferii care nu acordă prioritate pietonilor trebuie sancționați și amendați dur. Eu de exemplu sunt surdă și pot să nu aud când ei merg și claxonează, dar ei trebuie să se oprească la trecerea de pietoni și să se cedeze trecerea pentru că așa zice regulamentul circulației rutiere. Nu sunt șofer dar cunosc regulile.”

„Șoferii care nu respectă regulile de circulație, în primul rând, nu se stimeză pe ei. În al doilea rând, în toate țările europene șoferii trebuie să cedeze pietonilor, iar operațiunea de astăzi este un gest foarte important pentru pietoni.”

De la începutul anului, pe teritoriul raionului Sîngerei s-au produs cinci accidente rutiere cu implicarea pietonilor, soldate cu doi morți. Pentru a diminua riscul producerii accidentelor, polițiștii din cadrul Direcției Patrulare Nord au demarat o nouă campanie de informare și sensibilizare.

„Conform dispoziției nr. 72 a Inspectoratului Național de Securitate Publică, în perioada 10 decembrie – 31 decembrie este declarată operațiunea „Pietonul” pe întreg teritoriul țării. Scopul acestei măsuri este ca fiecare participant la trafic să ajungă în siguranță la destinație”, a declarat Oleg Moldovanu, ofițer superior al Serviciului de Patrulare Sângerei, Glodeni, Fălești.

Amintim că, în conformitate cu articolul 238 aliniatul 3, neacordarea priorității pietonilor constituie o faptă contravențională și se sancţionează cu amendă până la 1 500 lei, cu aplicarea a patru puncte de penalizare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata