NordNews
Avem ce spune

VIDEO | În trei blocuri din Bălți, oamenii trăiesc altfel

Au renunțat la boilere și cazane, dar s-au ales cu apă caldă 24 din 24 de ore și cu costuri mai mici. De aproape doi ani, locuitorii blocului de pe strada Suceava 14 A din Bălți, una dintre cele mai arătoase clădiri cu nouă etaje din oraș, au ales să trăiască altfel. Ei nu mai duc grija facturilor pentru curentul electric sau energia termică. Cheltuielile s-au înjumătățit grație unui punct termic individual, construit în cadrul unui proiect susținut de Uniunea Europeană. Acesta este un sistem autonom de încălzire furnizat de către CET-Nord SA , sigur împotriva incendiilor și prietenos mediului.

Blocul de pe strada Suceava 14 a fost aproape mereu unul dintre cele mai râvnite din Bălți. Se spune că aici locuiesc în mare parte polițiști, iar apartamentele se vând ca pâinea caldă. Locatarii își adoră cuibul și nu ezită să-și afișeze sentimentele pe un panou instalat pe fațada blocului: „Eu iubesc Suceava 14 A”. Aici, gospodarii se întrec în curățenie și decorații, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, când blocul pare rupt dintr-o poveste, cu ghirlande multicolore și brazi împodobiți cu jucării de tot felul. Vandalii nu prea trec pe aici. Probabil, se „rușinează” de condiții sau au frică de epoleți.

„Eu iubesc Suceava 14 A”

Petru Mînza, de ani buni, locuieșete și administrează blocul de pe strada Suceava. La chip și vorbă schițează portretul bunicului perfect. Binevoitor, cu voce caldă și extrem de răbdător, Petru Mînza ne-a povestit cum s-a achimbat viața sa și a vecinilor după implementarea proiectului de eficiență energetică.

Imagine reprezentativă

Ne-a invitat în apartamentul său spațios cu trei odăi. Am intrat într-un hol mare de vreo cinci metri pătrați care duce direct la bucătărie. Marea mi-a fost mirarea când am obserrvat geamul întredeschis. M-am gândit că l-o fi uitat sau pur și simplu a vrut să aerisească locuința. Adevărul e că domnul Petru nu se mai teme de facturi. A uitat deja când ultima dată a achitat pentru agentul termic mai mult de o mie de lei. În iernile friguroase, când blocul era dotat cu sistemul vechi de încălzire pe verticală, achita nu mai puțin de trei mii de lei.

Cantitatea de energie electrică livrată blocului locativ de pe str. Suceava 14 A

Odată cu implementarea proiectului, familia Mînza a renunțat și la boiler pentru că au acces la apă caldă la orice oră. Evident, și factura pentru energia electrică a ascăzut simțitor.

Apă caldă la robinet 24/24 de ore

Facturi mai mici pentru energia termică de până la 35%

Chiar dacă era presat de timp, domnul Mînza nu ne-a putut lăsa să plecăm de la el fără a inspecta subsolul casei, care, apropo, este uscat și călduros. Ne-a explicat cap-coadă cum este livrat  agentul termic și apa caldă concomitent.

„Fiecare apartament are câte un contor, câte un robinet, și fiecare consummator poate vedea cât a cheltuit, temperatura care intră, temperatura care iese și temperatura din apartament. Facturile pentru energia termică pe care le primim acum și cele din anii precedenți sunt cu 35% mai mici, deoarece fiecare apartamnent are un contor, când afară este cald, îl închizi, când este frig, îl dai mai tare, la alegerea fiecăruia. Apartamentul meu cu trei camere l-am termoizolat cu 10 cm de polisteren, temperatura de 18-20 de grade se menține constant. Pentru luna ianuarie am achitat factura în sumă de aproximativ 940 de lei, care a inclus apa caldă, agentul termic și încălzirea coridoarelor”, a spus administratotul blocului, Petru Mînza.

De când au în subsolul casei instalat un Punct Termic Individual(PTI), locatarii de aici au renunțat la ideea de a-și monta un sistem autonom de încălzire.

„Ai plecat undeva pentru o săptămână sau pentru câteva zile, sau chiar și dimineața când mergi la serviciu, poți închide sistemul, seara, când revii, îl conectezi și doar într-o jumatate de ora aerul din apartament se încălzește.”

Dincolo de gardul de piatră de la CET-NORD

La marginea orașului, pe strada Ștefan cel Mare 168, acolo unde drumurile bune se termină, încă în anul 1956 a fost pus în funcțiune primul turbogenerator. Aici se află societatea pe acțiuni „CET-NORD Bălți”, cu multe clădiri, țevi și generatoare, umbrite de un gard înalt de piatră. Este un loc unde ai impresia că trecutul luptă cu viitorul, munca manuală cu cea automatizată și robotul cu omul.

Acum  patru ani, CET-Nord SA a început promovarea unei soluții moderne de termoficare, care a reușit să asigure economie, independență și siguranță. În total, cu sprijinul Uniunii Europene, a fost implementat un proiect de modernizare a sistemului de termoficare de mare rezonanță.

La poarta CET-Nord-ului am fost întâlnită de cel mai bun ghid al întreprinderii, Igor Savin, angajat în funcția de director tehnic. Fiind devotat meseriei sale, foarte îndemânatic mi-a explicat în ce a constat prima fază a proiectului.

„A fost implementat Proiectul Investițional Sistemului Energetic al municipiului Bălți, CET-Nord SA, care a prevăzut mai multe componente. Au fost implementate pactic toate, ultima componentă se realizează la momentul de față….Noi ne aflăm acum la Centrala electrică, aceasta a fost una dintre componentele proiectului. În anul 2018 s-a început construcția șantierului, iar în luna noiembrie a anului 2019 a fost pusă în funcțiune Centarala de producere în cogenerare. Aceasta a sporit capacitatea de producere a întregii întreprinderi și oferă posibilitatea funcționării întreprinderii pe parcursul întregului an, cu posibilitatea livrării agentului termic sau a apei calde menajere consumatorilor din municipiul Bălți”, a spus directorul tehnit CET-Nord Bălți, Igor Savin.

O altă component a proiectului este construcția unei Stații de pompare care a permis furnizorului de căldură să reducă cheltuielile în procesul de livrarea a căldurii către consumatori. Stația de pompare veche a obținut o nouă viață. Dacă înainte aceasta consuma foarte multă energie electrică, acum costurile s-au redus enorm.

„O altă componentă foarte importantă este Stația de pompare, care a fost implementată anul trecut. Acum se efectuiază testele finale. Stația de pompare a permis considerabil să fie redus consumul de energie electrică și oferă posibilitatea de a asigura consumatorii municipiului Bălți cu apă caldă menageră. Al doilea lot al aceleiași componente al proiectului a fost schimbarea ventilatoarelor de aer și de ardere la cazanele existente. Acum au loc testele. Lucrările vor fi finalizate în decursul anului curent și vor fi puse în funcțiune ventilatoarele de ardere la două cazane, care vor micșora considerabil consumul de energie electrică.  Utilajul este modern, de performanță, dotat cu toate automatizările și echipamentele care asigură fiabilitatea funcționării utilajelor centrale în întregime”, a explicat Igor Savin.

De rând cu locatarii de pe strada Suceava 14 A și cei de pe strada Pavel Boțu 87 și Ștefan cel Mare 140 au acceptat provocarea și au devenit beneficiarii proiectului de modernizare a sistemului a sistemului intern de încălzire.

Sistemul de distribuție pe verticală, cu care ne-am obișnuit încă din perioada sovietică, a fost înlocuit cu cel pe orizontală. Acesta reprezintă alimentarea cu agent termic pe două coloane tur-retur, iar fiecare proprietar se poate bucura de economie, independență și siguranță.

„În total, în municipiul Bălți sunt instalate 169 de puncte termice individuale care sporesc calitatea agentului termic pentru încălzire și prepară apa caldă menajeră în blocurile locative”, a povestit Igor Savin.

CET-NORD a renunțat la cărbuni în favoarea peleților

Pare de necrezut, dar până la implementarea proiectului, angajații erau nevoiți să facă focul cu cărbuni pentru a livra agentul termic. Zilnic, saci întregi de roci negre erau arși, iar „plămânii orașului plângeau” de la atâta fum. De doi ani, aerul din Bălți s-a schimbat, devenind mai curat. Totul datorită renovării Centralei Termice pe biocombustibil „Molodova” care funcționează pe bază de peleți.

„Ultima componentă a proiectului este Centrala termică pe biocombustibil „Molodova”. Acolo au fost patru cazane, care lucrau în baza cărbunilor. Înlocuirea cărbunelui cu biomasa are un impact pozitiv asupra aerului din minicipiul Bălți care, cu părere de rău, este poluat. Centrala funcționează deja al doilea sezon, aceasta este dotată cu un cazan modern”, a spus Igor Savin.

Datorită Punctului Termic Individual instalat în fiecare subsol al caselor, dar şi a sistemului de distribuţie a agentului termic pe orizontală, este posibilă încălzirea şi contorizarea separată la nivel de apartament.

Proprietarii apartamentelor achită doar cheltuielile de instalare a reţelei de apeduct de la contor şi în interiorul apartamentului. Pentru aplicarea şi implementarea acestui proiect de reconstrucţie este necesar acordul tuturor  proprietarilor de apartamente conectate la încălzirea centralizată.

Punctul Termic Individual este un ansamblu de echipamente moderne care permit transferul energiei termice din sistemul centralizat orășenesc în sistemul intern al clădirii. Datorită acestora, apa caldă este obținută direct în subsolul blocului, iar energia termică este livrată uniform, la temperatura dorită.

Componentele unui PTI

Sistem de Distribuție pe Orizontală se caracterizează prin faptul că țevile de distribuție a căldurii nu trec de la un vecin la altul, dar pornesc de la coloanele instalate în coridorul comun, la fiecare apartament în parte. Astfel, energia termică se livrează cu aceeași temperatură la toate etajele, asigurând încălzirea uniformă.

Cum arată sistemul de distribuție termic pe orizontală

„La ora actuală, această distribuție pe orizontală deja funcționează în trei blocuri locative, mă refer la blocurile locative de pe str.Suceava 14, pe str. Pavel Boțu 87 și la blocul de pe str. Ștefan cel Mare 140. Astfel, locatarii obțin o calitate mai bună a agentului termic, ei au apă caldă, este foarte important, acest serviciu nu a mai existat în municipiul Bălți de la sfârșitul anilor 90. Defapt, acest nou sistem este nimic altceva decât un sistem autonom de încălzire, doar că este furnizat de către SA CET-Nord și permite o securitate antiincendiară, fiindcă nu sunt aceste emise de gaze și este salutabil din punct de vedere ecologic. În cazul în care în interiorul blocului sunt scurgeri, sistemul se blochează, astfel evită careva inundații în interiorul blocului și nu există pericolul de explozie”, a spus directorul administrativ, Adrian Crasnobaev.

10 milioane de euro au adus orașul Bălți la un nou nivel termoenergetic

Modernizarea S.A. CET-Nord Bălți a fost realizată cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care a oferit Republicii Moldova un împrumut în valoare de 7 milioane de Euro și un grant de 740 de Euro. Iar Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu a oferit un grant de 3 milioane de Euro. Astfel, suma totală a investițiilor se cifrează la peste 10 milioane de Euro.

Beneficiile noului sistem de distribuție a energiei termice

Lucrurile frumoase abia au început, susține administrația întreprinderii. În prezent, CET-Nord Bălți se află în studiul de fezabilitate pentru faza doi a proiectului, unde urmează modernizarea întregului sistem termoenergetic din municipiu.

„Conlucrăm intensiv cu consultanții companiei care a fost selectată de către Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare. În principiu, faza doi presupune atât modernizarea utilajului de produse în cadrul întreprinderii, cât și extinderea rețelelor din interiorul blocului, care într-un final va permite să reabilităm serviciul de furnizare a apei calde în interiorul blocului. Astfel, consumatorii vor beneficia de apă caldă și, respectiv, de servicii calitative, mai fiabile și mai ieftine”, a adăugat directorul administrativ.

„CET-Nord” SA va deveni în curând unicul furnizor de energie termică din municipiul Bălți, după ce va prelua rețelele termice ale Întreprinderii Municipale „Termogaz”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata