NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Încă un premiu pentru NordNews. „Moldova Tourism Forum” a ajuns la a doua ediție

Unicul eveniment internațional dedicat industriei turismului „Moldova Tourism Forum” a ajuns la a doua ediție. Acesta a adunat aproape 300 de agenți economici, experți și autorități care au discutat despre promovarea turismului local și regional. Evenimentul este organizat de Agenția de Investiții „Invest Moldova” și Ministerul Culturii.


„O țară mică cu inimă mare” este laitmotivul evenimentului. Un mesaj care pune în valoare generozitatea de care au dat dovadă cetățenii întru susținerea refugiaților ucraineni.

„Pe parcursul a trei ani am fost vizitați de turiști din peste 50 de țări ale lumii. Chiar și în pandemie, în vreme de război, avem turiști din Africa, America și toată Europa. Asta înseamnă că oamenii sunt interesați de turismul rural, de mâncarea noastră, de ospitalitate, vinuri, case de locuit”, a declarat Ana Statova, directoarea complexului turistic „Gagauz Sofrasi»”, s. Congaz.

„Este pe interesul turiștilor de peste hotare pentru că ei nu au aceleași tradiții, același stil de viață, natură. La ei totul este perfect. Dar la noi, ceea ce criticăm este interesant pentru ei și ne vizitează țara”, a menționat Sergiu Hanganu, proprietarul pensiunii agroturistice „Hanul lui Hanganu”, s. Lalova.

Una dintre cele mai importante probleme în dezvoltarea turismului este infrastructura. Iată de ce, Anatol Botnaru a avut nevoie de susținea USAID. Grantul de 50 de mii de dolari pe care l-a obținut, a fost utilizat pentru modernizarea sistemului de iluminat.

„Au fost în domeniul energetic. Pentru că satul nu era suficient iluminat, au fost acordate niște granturi din care am procurat cazane pe biomasă, baterii solare, generator de curent pentru a organiza festivaluri”, a spus Anatol Botnaru, directorul pensiunii turistice „Eco-Resort Butuceni”, s. Butuceni.

În acest an, USAID a alocat 1.152.000 de dolari pentru susținerea domeniului turismului în Moldova. Ajutoarele financiare au ajuns la aproape 40 de beneficiari.

„Programul de granturi pentru întreprinderile rurale este foarte focusat pe soluții de eficientizare energetică pentru a depăși criza globală, dar și incertitudinea locală”, a declarat Tatiana Durleștean, directoarea proiectului de susținere a turismului, finanțat de USAID.

Reprezentanții Ministerului Culturii cred că turismul merită să fie dezvoltat mai ales la nivel local și regional.

„Încercăm să dezvoltăm turismul la nivel local, regional, național. Eu sper mult că viitorul forum va avea loc la Bălți. Ar fi bine să avem o concentrare pe anumite zone de dezvoltare turistice”, a declarat Andrei Chistol, Secretar de Stat al Ministerului Culturii.

„Eu cred că pentru a fi competitivi, urmează să investim mai mult în oameni, să atragem mai multă forță de muncă, inclusiv din diasporă, care sunt gata să muncească acasă. Să atragem investiții nu doar în Chișinău, dar și în afara orașului”, a menționat Ion Iordachi, director general adjunct „Invest Moldova”.

„Redacția noastră este bucuroasă și mândră de acest premiu. Suntem fericiți să scrim nu doar critici, dar și să contribuim la prezentarea și promovarea Moldovei. Sperăm să continuăm să vă bucurăm cu reportaje frumoase. Mulțumesc!”, a conchis Victor Gaideec, reporter NordNews.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"