NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Inflația taie din pofte și crește datoriile pentru utilități. Produsele care s-au scumpit cel mai mult în 2022

Prețurile au crescut ca pe drojdii, dar pensiile și salariile au rămas aceleași, se plâng locuitorii din nordul R. Moldova. După ce inflația medie anuală în 2022 a crescut cu 28,7% față de 2021, prețurile medii de consum au crescut și ele cu o treime sau chiar mai mult. Oamenii spun că nu mai știu pe ce să economisească, pentru că s-au scumpit principalele produse de consum.

„Brânza de oi costa până la 120 de lei, iar cașul -100, 90 de lei per kilogram. Acum costă mai mult. Brânza sărată de oi costă 150, 140. Brânza de vaci costă 70-80 de lei. Granițele sunt închise așa că procură doar câte 2-3 kilograme.”

„Foarte puțini cumpărători. Mulți sunt bătrâni, pensionari. Tineri sunt puțini pentru că au plecat în Europa. Puterea de cumpărare a scăzut nu de două, dar de trei ori”, au spus vânzătorii.

De trei ani, Ruslan Covalciuc din satul Petrunea, raionul Glodeni, produce peste 60 de tipuri de brânză și cașcavaluri. Bărbatul a lucrat mulți ani în străinătate pentru a-și deschide o afacere, care riscă acum să se ruineze.

„Acum am redus prețurile pentru a avea vânzări, pentru a nu pierde clienții și a ne menține pe piață. Vara vindeam cu 220, 250, dar acum cu 170, 150 și chiar 130. Avem cașcaval precum mozzarella”, a spus Ruslan Covalciuc, antreprenor din raionul Glodeni.

Potrivit administrației Pieței Centrale, taxa pentru un loc de comerț a rămas aceiași în ultimii ani – de la 3 până la 10 lei pe zi.

„În prezent, în piața acoperită avem 500 de tarabe. Afară – 2 mii de locuri de vânzare. Pleacă bătrânii care nu mai pot lucra, dar și cei care trebuie să-și întrețină familiile”, a declarat Stefan Tudor, directorul Pieței Centrale din Bălți.

Cel mai dificil le este pensionarilor, care constituie o parte semnificativă a populației Moldovei.

„E foarte greu, ridic o pensie de 2200 de lei. Acum am fost la farmacie și am cumpărat medicamente de aproape 500 de lei. Nu știu ce să fac mai departe. Voi cumpăra 2-3 ouă pentru a pregăti de mâncare.”

„Nu cumpărăm carne. Pensia e foarte mică. De 1139 de lei ce poți cumpăra? Cum să trăiești și să achiți serviciile comunale?”

„Foarte greu pentru c totul s-a scumpit. Nu achităm toate serviciile comunale și facem economii la mâncare”, s-au plâns oamenii.

În 2022, cel mai mult s-au scumpit ouăle, cu tocmai 59%. Legumele și zahărul cu 56%, fructele aproape cu 50%, iar produsele de panificație și cerealele cu peste o treime. Produsele lactate, carnea și conservele au crescut în preț cu 21%, iar uleiul de floarea-soarelui cu 8%.

Produsele nealimentare, inclusiv combustibilul, au devenit mai scumpe cu 14, până la 36 la sută.

Cel mai mult s-au scumpit serviciile comunale. Tariful pentru energia electrică a crescut de 2,7 ori, iar pentru gaz – de 1,8 ori.

Serviciile de transport de pasageri au crescut cu aproape 64%, iar serviciile de catering – cu 26%.

      Produse alimentare

Ouă de găină – cu 59,1%

legume – cu 56,1%

zahăr – cu 55,7%

fructe – cu 48,8%

produse de panificație și cereale –  cu 37%

produse lactate, carne și conserve– cu peste 21%

ulei – cu 8,3%

Produse nealimentare

combustibili și lubrifianți–cu aproape 35,9%

lemne de foc și motorină– cu 36,7%

gaz lichefiat în butelii– cu 25%

benzina – cu 21,3%

materiale pentru întreținerea și repararea casei– cu 25,8%

încălțăminte – cu 14,2%

Servicii pentru populație

serviciile de furnizare a energiei electrice au crescut de 2,7 ori

servicii de furnizare a gazelor naturale – de 1,8 ori

servicii de transport persoane – cu 63,4%

servicii de catering – cu 26%

1 Comentariu
  1. […] Prețurile au crescut ca pe drojdii, dar pensiile și salariile au rămas aceleași, se plâng locuitorii din nordul Republicii Moldova. După ce inflația medie anuală în 2022 a crescut cu 28,7% față de 2021, prețurile medii de consum au crescut și ele cu o treime sau chiar mai mult. Oamenii spun că nu mai știu pe ce să economisească, pentru că s-au scumpit principalele produse de consum, relatează Nord News. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"