NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Institutul de Filologie Română B.P. Hasdeu îi avertizează pe Igor Dodon cu privire la „limba moldovenească”: „Cine va ridica sabia, de sabie va pieri!”

Adunarea generală a Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu”   a aprobat o declaraţie prin care îşi exprimă profunda indignare în legătură cu declaraţiile provocatoare ale Preşedintelui Republicii Moldova Igor Dodon, privind o eventuală reintroducere în curriculumul şcolar în locul limbii române a „limbii moldoveneşti”, scrie tvrmoldova.md

„Eram cu toţii convinşi că dezbaterile pe marginea denumirii corecte a limbii ţin de un trecut ireversibil, că una din fantomele obsedante ale ideologiei comuniste – existenţa „limbii moldoveneşti”, alta decât limba română –  a fost alungată pentru totdeauna din forul nostru public. Credeam că argumentele de necombătut aduse de savanţi din toată lumea, inclusiv de lingvişti de prestigiu din fosta Uniune Sovietică, reconfirmate printr-o hotărâre unanimă a Adunării Generale a A.Ş.M. din  februarie 1994, au pus punct pentru totdeauna discuţiilor sterile menite doar să dezbine societatea şi s-o abată de la adevăratele probleme de stringentă actualitate.
Iată însă că un preşedinte, care zice că nu joacă poker, afirmă ca un politician iresponsabil: „Noi nu renunţăm la poziţia noastră, dar trebuie să le faci pe toate la timpul lor şi când eşti sigur că obţii rezultatul scontat, dar nu pur şi simplu. Când eşti sigur atunci scoţi sabia din teacă şi dai lovitura.”
Întrezărim clar în aşteptarea oportunităţii politice pentru rezolvarea brutală, cu lovitura de sabie, a unei probleme lingvistice, un reflex al intransigenţei bolşevice, o incompatibilitate cu normele democraţiei şi ale statului de drept. Din suficienţă sau din necunoaştere a realităţii, Preşedintele Dodon uită de vechiul dicton:
„Cine va ridica sabia, de sabie va pieri!”. Or, dumnealui, pornit să vândă tot ce se poate vinde în ţara asta, ar trebui să ştie că nu chiar toate sunt de vânzare, că sunt lucruri de care e bine să nu te atingi. Sunt temeiuri fundamentale ce ţin de sfânta sfintelor poporului, precum e limba, istoria, pământul. Aici cu sabia, dle Preşedinte, nu se trece, pentru că preţul poate să fie capul! E o avertizare”, se spune în textul declaraţiei.
De asemenea, Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu”  şi-a exprimat nedumerirea faţă de „tăcerea asurzitoare” cu care a răspuns conducerea A.Ş.M. declaraţiilor scandaloase ale preşedintelui Dodon.
„Nici o replică, nici un cuvânt de revoltă, nici o îngăimare de dezacord! De parcă aşa ar şi fi trebuit să fie. De fapt, de parcă Academia de Ştiinţe nici nu mai există”, se mai spune în declaraţie.
Amintim că recent, Igor Dodon a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că nu renunţă la poziţia sa cu privire „limba moldovenească” şi studierea acesteia în şcoli, însă nu propune această modificare acum pentru că asta va “exploda” situaţia. În schimb, Dodon spune că „trebuie să le faci pe toate la timpul lor şi când eşti sigur că obţii rezultatul scontat”.
La acelaşi subiect:

Comunitatea ştiinţifică, indignată de intenţia lui Igor Dodon de a introduce „limba moldovenească” şi ”Istoria Moldovei” în şcoli

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"