NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Interviu // Andrei Năstase: Nu am venit la MAI pentru a da afară oamenii lor și a aduce oamenii mei

În procesul de dezoligarhizare, de reformare a statului R. Moldova, Ministerul Afacerilor Interne joacă și urmează să aibă un rol important, dacă nu crucial. Această instituție începe să se debaraseze de angajații care au contribuit la capturarea statului și să se implice activ în demontarea, lichidarea sistemelor, structurilor și schemelor nocive, construite de vechea guvernare. Pentru a afla detalii despre procesul de schimbare în MAI, dar și în alte instituții de forță din republică, am solicitat un interviu  Ministrului  Afacerilor Interne, Andrei Năstase, interviu pe care a acceptat să-l acorde pentru nordnews.md.

R.NN: Domnule ministru, îmi spunea zilele astea un locotenent – colonel de poliție, ieșit la pensie: ”De unde să ia noua guvernare oameni onești, dacă în țara asta fiecare a dat sau a luat mită?” În acest sens, de unde vă gândiți să selectați cadre necorupte, dacă deja de pe băncile universităților majoritatea viitorilor procurori, judecători, anchetatori, avocați, polițiști dau mită ca să promoveze examenele?
A.N: -Astăzi am fost la cea de a 25 promoție a Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Vreau să vă spun că, în ciuda tuturor acestor afirmații, sunt încrezător că Republica Moldova are viitor. Spun asta,gândidu-mă la acei absolvenți, niște tineri extraordinari, niște tineri pe care i-am încurajat să rămână pe calea demnității, pe calea adevărului, pe calea integrității, pe calea moralității șă-și dezvolte cât de mult se poate profesionalismul și să-l pună în slujba cetățeanului. Eu zic că am prins un moment potrivit ca la sfârșitul studiilor să le transmit acest mesaj încurajator și am sesizat că el a fost recepționa întocmai. Am încrederea că generațiile viitoare de polițiști vor demonstra că și în Republica Moldova este loc pentru un stat de drept, este loc pentru respect pentru oameni,  este loc pentru drepturile și libertățile lor. Dacă tot ați vorbit despre faptul că unii dau mită și alții iau. Eu nu am dat și nu am luat mită. Sunt sigur că nici dumneavoastră și colegii dumneavoastră nu au dat mită. Sunt sigur că mai există oameni în țara asta, care nu au dat și nu au luat mită. Iată pe acești oameni trebuie să-i încurajăm să aplice la concursuri, să se implice în procesele de deoligarhizare a stautului și de demantelare a acestor scheme. Și credeți-mă că se poate. Principalul să avem încredere și puțină răbdare.
R.NN: Ați fi fost și dvstră procuror, om din sistem, cum se spunei. Când și cum s-a defectat sistemul de justiție de la noi?
 A.N:  –Bine, cât de bun a fost sistemul pe timpurile sovietice, eu mai puțin aș putea să vă spun, pentru că eram prea mic atunci. Sistemul procuraturii eu l-am văzut din momentul în care am intrat în acest sistem, în anul 1997. L-am văzut într-un permanent declin. A degradat, a degradat… În halul în care se află astăzi,  procuratura nu s-a aflat niciodată. Până la momentul de față, procuratura a fost atât de politizată. Pe de altă parte, chiar dacă era doar politizare, poate se rezolvau cumva problemele. Dar… și-au declarat drept scop integrarea în Uniunea Europeană, și-au declarat în permanență respectul pentru drepturile omului, pentru stat de drept. La un moment dat, stai și te gândești că nu este atât de rea politica asta a lor,  dacă totul este îndreptat în interesul cetățenului. Luați-o ca pe o glumă, mai degrabă.
Am observat la un anumit moment și am sesizat opinia publică cu mulți ani în urmă, că acest sistem a devenit unul mafiotizat, controlat mafiotic. Această procuratură a devenit un fel de stat în stat, asigurând captivitatea tuturor instituțiilor statului în mâna unui oligarh.
A fost cea mai mare greșeală pe care am admis-o cu toții. Și aici întreaga societate trebuie să accepte că am greșit cu toții. Am greșit atunci, când am acceptat modificarea Legii cu privire la procuratură de o asemenea manieră, încât Procurorul General, numit pe o perioadă de 7 ani, să fie un fel de soața regelui. Pentru Plahotniuc, ea era un fel de cadână acest Procuror General și făcea absolut totul.
Uitați-vă și acum, cum tăinuiesc informațiile venite din exterior. Uitați-vă și acum, cum se opune procuratura dezvoltării dosarului „Uzurparea puterii în stat” pe baza denunțului pe care l-am făcut. Uitați-vă, cum Consiliul Superior al Procurorilor îl protejează pe Procurorul General, care în mod normal trebuia să stea astăzi pe banca acuzaților pentru crimele pe care le-a tăinuit.  Așa că lucrurile au degradat în timp. Până la urmă, este foarte bine că acest proces a început să fie stopat. Va veni timpul când vom începre reconstrucția acestei instituții fundamentale pentru cetățeni. 
 R.NN: Cum gândiți/ intenționați să continuați reforma poliției, or, până acum toate s-au rezumat la achiziționarea de automobile scumpe, la schimbarea uniformei și la dăruirea ursuleților de pluș?
A.N: –  Nu totul s-a rezumat la ceea ce ați menționat dumneavoastră. S-au făcut și lucruri foarte bune. Trebuie să recunoaștem că în timp s-au făcut și lucruri bune. Iată aceste lucruri bune trebuie continuate. Există  o concepție de reformare a poliției și a structurii Ministerului Afacerilor Interne, care, recent, a primit o evaluare bună. Ieri, m-am văzut cu reprezentanții Delegației Uniunii Europene care au apreciat eforturile noastre din ultima perioadă în vederea reformării ministerului. Legat de acele proiecte sociale pe care le aduceți dvs în discuție, bineînțeles că ele trebuie revăzute. Astăzi, la ședința pe care am avut-o cu efectivul Inspectoratului Național de Poliție am vorbit și despre acest lucru. Or, în loc ca aceste proiecte să producă efecte benefice pentru cetățeni, polițiști, pentru relația între polițist și cetățean, ele au slujit unor egouri, personaje controversate din cadrul Ministerului de Interne și a Inspectoratului General de Poliție. Ele trebuie revăzute și trebuie de evaluat, constatat care este efectul lor, cât de benefice au fost. Acolo, unde s-a cheltuit banul public aiurea, cei care l-au cheltuit, trebuie să răspundă. Iar de acum încolo să nu se mai întâmpleașa, cum s-a mai întâmplat.
Legat de dotări, de echipamente și de mijloace, astea sunt parte a procesului de reforme care nu trebuie să se rezume la măriri de salarii, la măriri de dotări. Am mai văzut noi chestii de astea și la judecători. Au mărit salariile, dar restul a rămas la fel. La procurori, fix așa. Au salarii foarte bune, dar calitatea activității o cunoaștem cu toții. Avem nevoie de măsuri complexe în ceea ce privește reformarea Ministerului de Interne și alte elemente ale statului de drept.
R.NN: Cum veți soluționa provblema schimbării cadrelor în raioane, unde e o împletire traincă de cumătrism, nănășism, amiciție, ascultare a baronului local?
A.N: Tuturor baronilor ăștia le-am făcut mesaje publice destul de transparente: să-și evalueze trecutul, să vadă dacă nu au greșit de-a lungul timpului și s-au făcut incompatibili cu aceste funcții. Acestea au fost mesaje publice, transparente, în spiritul politicilor pe care am venit să le promovăm aici, la Ministerul de Interne. În spiritul angajamentelor făcute de actuala guvernare în reclădirea statului de drept, de reformare a instituțiilor, în punerea pe prim plan a drepturilor și libertăților  tuturor oamenilor. Așa că eu voi avea puțină răbdare și voi aștepta niște demisii, demisii de onoare. Astăzi, s-a produs o demisie de onoare la nivelul Inspectoratului Național de Patrulare (INP). Recent, au mai plecat niște comisari din Chișinău. A mai plecat șeful direcției Poliției Municipale. Și eu am certitudinea că mai există onoare în cadrul Ministerului de Interne și vor fi și alții, care vor pleca. Asta nu înseamnă că o demisie te poate scuti de responsabilitate. Nu! Dacă vor fi găsiți vinovați mai apoi de către procuratură  sau de către instituțiile abilitate ale Ministerului de Interne, bineînțeles, că vor trebui să dea socoteală. Dar până una alta, ar trebui să elibereze locul pentru oameni profesioniști, pentru oameni integri, pentru oameni morali, pentru oameni care nu  au făcut sluj politic. Și le-am spus-o și astăzi colegilor noștri de la INP că eu nu am venit la MAI pentru a da afară oamenii lor șipentru a aduce oamenii mei. Dacă o să vă uitați atent în jurul meu, nu o să găsiți oameni din partid (PPDA – n.n,) sau oameni afiliați politic. Încerc să exploatez resursele interne. Ați văzut că am făcut și un concurs în acest sens la Inspectoratul General de Poliție (IGP). Iarîn cazul când nu voi găsi personal pentru anumite funcții, vom apela și la resursele externe. Inclusiv, la cetățenii noștri despre care vorbiți dumneavoastră. Au plecat, nu mai sunt prea mulți.
 R.NN: Vorbiți de cetățeni plecați peste hotare și care ar dori acum săse întoarcă și să muncească în instituțiile de forță?
 A.N: –  În inima lor, în sufletul lor, majoritatea celor plecați în străinătate vor să revină acasă. Dar atâta timp cât salariile sunt foarte mici, când condițiile de muncă nu sunt foarte bune, atâta timp cât nu-ți poți întreține familia, nu poți să asiguri  copilului tău o bucată de pâine dintr-un salariu, atunci, sigur, acest elan, această  dorință scade. Am primit și am în lucru câteva CV-ri venite din străinătate pe care le-aș pune în discuție, dar oamenii când ajung să vadă ce salarii sunt aici,  spun că saalriul acesta nu este macar cel de o săptămână în Italia, Franța, de exemplu.
Atunci… hai că nu ne aude nimeni, să vă spun că am preluat cel mai complicat, cel mai greu minister de mânuit. Avem un număr foarte mare de angajați, avem o povară grea, moștenită. Mai ales,că această politizare putea să ducă la noi violențe, ca pe 7aprilie, știți foarte bine. Îmi amintesc o scrisoare de-a dumneavoastră legată de 7 aprilie. Noi știm ce a fost pe 7 aprilie, noi am fost pe punctul de a se repeta un nou 7 aprilie, mult mai sângeros și mult mai violent. De fapt, asta își doreau ei, violență.
 Beneficiarul lui 7 aprilie 2009, Plahotniuc, așa s-a menținut. A stat o vreme în spatele lui Voronin, iar după asta a fost nevoie de violență, ca să se păstreze la putere. A venit pe spatele lui Filat și Ghimpu. După asta a fost deconspirat și a fost dus la situația de a recurge la mijloacele specifice. Iată de ce era pe punctul să dea foc la această țară numai el să se mențină la putere.
 Prin efortul depus și prin comunicarea cu eșaloanele de jos ale poliției și ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, am reușit să deturnăm această tentativă de lovitură de stat.
 R.NN:  Observăm că, pe de o parte, popularitatea de care pretindea Partidul Democrat că se bucură în rândul oamenilor s-a dovedit a fi un fals, un fake. Nu s-au adunat la Chișinău măcar vreo 3 mii de oameni să-și manifeste susținerea pentru Plahotniuc. Pe de altă parte, împotrivirea actorilor vechiului sistem este și va fi foarte puternică în contiunare. Vă întrebăm într-o semantică bolșevică: care pe care?
 A.N: Acum e chiar important să-i terminăm, bineînțeles că legal, corect. Să punem capăt acelor scheme și implicării unor oameni, unor impostori, dacă vreți. Am găsit atâta impostură, chiar și la MAI, în toate instituțiile statului. Te crucești, sunt oameni care nu știu a scrie și care conduc instituții de stat sau cu anumite structuri. Vi se pare normal?! Mie deloc nu mi se pare normal. S-a produs o disoluție a statului în R. Moldova. Instituțiile au fost golite de conținut, de substanță
Ceea ce mă preocupă pe mine este profesionalizarea acestor instituții. Mă interesează moralitatea, să promovez oameni pe criterii de meriocrație, nu pentru că-i nănașul sau cumătrul meu. Așa am gândit și în momentul când, din lipsă de prea mult elan din partea unor polițiști pretendenți la funcția de IGP, am adus pe unul care s-a bătut cu sistemul, cu regimul, care s-a bătut cu sistemul judecătoresc. L-am adus pe Gheorghe Balan. 
Iam spus că este concurs, că asigură interimatul pe perioada în care era nevoie de așa ceva. Pentru că, dacă îl lăsam pe Pînzari aici, păi, el era în stare să dea foc la țară, doar pentru a se salva el.
 R.NN: Bine că pe timpul fostei guvernări nimeni nu pomenea cine și cui îi era cumătru sau nănaș.
 A.N: Aici, în poliție, când te întorci în stânga, vezi cumătrul lui Plahotniuc, în dreapta, îl vezi pe cumătrul lui Jizdan, iar în spate pe nașul lui Cavcaliuc sau pe finul său. Uitați-vă! Sunt atâția și atâția.Unii au plecat, însă alții au mai rămas în sistem. Câtă mizerie fac. Lansează în spațiul public tot felul de liste, ei le scriu cu mâna lor și apoi mi le pun în cârcă mie.
Eu, în calitate de ministru, trebuie să mă concentrez pentru  a dezminți tot felul de porcării, tot felul de minciuni. De aceea, nu voi mai face asta, pentru că nu mă plătește holdingul lui Plahotniuc și nici el. Mă plătesc contribuabilii, ca să muncesc pentru ei. Pe această cale fac apel și la oameni ca să acorde atenție la cele cinci întrebări principale la care răspunde o știre. Trebuie să ne întrebăm totuși de unde vine ea, cine a provocat-o. Trebuie să ne documentăm din mai multe surse. De exemplu, eu sunt la dispoziția dumneavoastră. Informați-vă din prima sursă.  
 R.NN: Oamenii noștri au demonstrat că nimeni nu i-a învățat să învețe istoria. Să înțeleagă că ei sunt actorii și că ei de fapt, fac istoria aici și acum. Dar Andrei Nastase conștientizează că acum istoria a dat Basarabieii poate o ultimă șansă de scăpa, de a ieși, de a deveni?
A.N: Eu sunt sigur că noi împreună am adus această zi istorică. Trebuie să mulțumim întâi de toate înțelepciunii și răbdării pe care a manifestat-o de-a lungul timpului poporul nostru. Bineînțeles, un rol aparte l-au avut și acești temerari și am să menționez de fiecare dată Platforma Demnitate și Adevăr, care a stat la baza acestei mișcări, să nu uităm acest lucru. Asta, într-o perioadă în care tot felul de țipălăi” în această țară puneau umărul la consolidarea unui regim oligarhic dictatorial. Eu am să mă refer de fiecare dată cu mândrie la Dinu Plîngău, Inga Grigoriu, Liviu Vovc, Chiril Moțpan, la Alexandru Slusari, Stanislav Pavlovschi, Vasile Nastase, la Olesea Stamati, oameni care au stat la baza mișcării nouă de eliberare națională. 
 R.NN: Cum se vor comporta componentele actualei alianțe în alegerile locale din toamnă sau în cele prezidențiale din 2020, când fiecare va trebui să tragă la turta lui?
 A.N:  – Exact cum s-au comportat și până acum. Mă refer la Blocul ACUM, vom merge uniți în următoarele alegeri și în cele legate de orașul Chișinău și Primăria Chișinăului și în  cele legate de primăriile și consiliile municipale
  M-a întrebat cineva astăzi:Dar va fi geopolitică la alegerile locale?” Păi, despre ce geopolitică poți să vorbești când e vorba de transport, de gunoi, de iluminarea publică, de mediu,  despre care geopolitică?!
R.NN:  Domnule Năstase, cunoașteți faptul că, actualmente, aleșii locali: primari, consilieri etc., care l-au sprijinit puternic pe Plahoniuc, trec de partea noii guvernări. Cum veți proceda cu transfugii?
 A.N: Am inițiat discuții la nivelul liderilor de partide, cele care fac parte din această construcție. Pledăm pentru ideea unui agreement politic, așa cum ne recomandă comisia de la Veneția, cu privire la transfugi. Știți foarte bine că mandatul imperativ este interzis în Constituția R. Moldova. Și în aceste condiții, înțelegerile politice pot funcționa, să nu admitem transfugii într-un partid în altul. Asta pe plan local. Noi vom fi cât se poate de înțelegători. Sunt oameni care au fost șantajați, care au fost presați. Sunt situații diferite și care trebuie tratate în parte. Cert este că am îndemnat și vom îndemna simpatizanții a tuturor partidelor, mai ales a partidelor pro europene, să se alinieze în spatele platformei DA, a altor platforme pro europene. Iar în ceea ce privește primarii, consilierii, cei care au făcut sluj, nu au ce căuta pe lângă noi .
 R.NN: Dumneavostră, ați declarat deseori până a veni la guvernare că R. Molvova este un stat capturat în care poliția exercită presiune asupra businessului. Aveți deja semnale că businessul răsuflă mai ușor?
 A.N:Am semnale că societatea răsuflă mai ușor, în general. Dacă mergeți pe stradă, o să vă dați seama și dvs. de acest lucru. Dacă este o realizare în viața asta, pe care poți să o spun, la care am pus și eu umărul, este că am adus libertatea în țara aceasta. Scuzați-mi lipsa de modestie, dar și asta este esențial.
  Încerc ca tot ceea ce fac să fie parte a unui proces transparent, deschis, așa cum am fost printre oameni, vreau să rămân printre oameni, nu vreau să mă desprind de la pământ, pentru că aș da un semnal prost pentru alții. De asta am să fiu în permanență cu oamenii și în momentul în care o să ajung la Bălți neapărat am să vă informez și o să mai facem un interviu. Poate atunci o să vă pot vorbi  despre mai multe realizări, pentru că încă nu am împlinit o lună de când sunt aici și eu pot să vorbesc de multe realizări, întâi de toate de un fundament bun pus în relațiile ministerului cu străinătatea. Știți că m-am întors acum din Germania, am avut o întîlnire cu minstrul de interne al statului liber bavarez, cu șeful poliției din Bavaria, cu oficialii din cadrul primăriei, cu viceprimarul din Munchen.
  Am solicitat și dotări pentru poliția națională și pentru Ministerul Afacerilor Interne și sunt sigur că vor veni, încetul cu încetul și indiferent cine va fi la Ministerul de Interne, fundamentul va fi unul foarte bine pus, iar această instituție va sluji de acum încolo doar cetățeanul și numai cetățeanul și nu se va mai întoarce să slujească unor baroni și unor politicieni trecători.
 Vă mulțumim!
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"