NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Într-un sat din Soroca oamenii plătesc pentru siguranța lor doar 10 lei. Cum UE ajută satele Moldovei să se dezvolte

Trei franzele, un litru de vin, o sticlă de apă carbogazoasă… Altfel spus, 10 lei. Atât plătesc lunar locuitorii din comuna Tătărăuca Veche, raionul Soroca pentru iluminatul stradal. „Trăim ca la oraș grație Europei”, spun oamenii din cele șase sate ale comunei, unde acum opt ani a fost implementat proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”. Valoarea proiectului se cifrează la 3,5 milioane de lei.


Foarte frumos, s-a făcut un sat ca un oraș. Aș dori ca Moldova să ia exemplu de la Europa și să facă cel puțin a patra parte din ce fac ei, a spus locuitoarea s. Niorcani.

Grație Uniunii Europene, în satul Decebal, Slobozia Nouă,  Niorcani, Tolocănești, Tătărăuca Nouă și Tătărăuca Veche, nopțile nu mai sunt întunecoase. Sistemul de iluminare se întinde pe 21 de km de drum și numără 350 de LED-uri.

Locuitorii din satul Niorcani spun că nu le mai este frică să iasă noaptea din case.

E foarte bine. Arde lumina noaptea și sunt mai puțini hoți. Se simte ceva viu în sat, o mișcare ceva. Chiar și tineretul mai iese seara și se mai plimbă dintr-o parte în alta. Se vede om cu om. Le mulțumim europenilor că ne-au dat așa ajutor. 

Străzile sunt mai luminoase. Noaptea poți să mergi, să nu-ți fie frică. Drumurile se văd.

E foarte bine. Până la ora 01:00 de noapte arde lumina afară. Să mai facă astfel de proiecte. Să ne ofere nu numai lumina, dar și alte lucruri pe care le pot face.

Mulțumesc frumos din partea mea pentru că s-a făcut ceva în folosul lumii, că ne ajută. Suntem bucuroși că avem așa parteneri care ne ajută.

Și locuitorii din Slobozia Nouă cred că odată cu instalarea iluminatului stradal, viața în sat a devenit mai sigură.

Proiectul e foarte interesant și frumos. Părinții mei au peste 80 de ani, iar când merg la ei văd pe unde calc.

Ieșind de la serviciu seara se vede. Văd ce se întâmplă împrejur. E foarte bine că satul este iluminat. Să dea Domnul să se mai facă astfel de proiecte și în alte sate, nu numai la noi. Vreau să le mulțumesc că ne-au ajutat și ne-au luminat satul. 

Sistemul de iluminare stradală este gestionat de întreprinderea „Tătărăuca Service”. Energia electrică îi costă pe cei 2000 de locuitori doar câte zece lei de la fiecare gospodărie.

Oamenii sunt bucuroși de un astfel de proiect, iar grație Uniunii Europene acesta a fost implementat. Sunt peste 200 de lămpi, LED-uri cu securitatea ip66, împotriva colbului și umezelii. Lungimea rețelei electrice care a fost instalată prin sate este de 21 de km. Fiecare cetățean al comunei achită lunar câte 10 lei pentru iluminarea stradală, a declarat Gheorghe Cauș.

Odată cu instalarea iluminatului stradal, Tătărăuca Veche s-a modernizat, susține primarul comunei.

Acest proiect este binevenit. Odată cu implementarea proiectului finanțat de Uniunea Europeană satele în primul rând s-au modernizat. Mulți vecini, din alte localități, când traversează noaptea satele noastre ne invidiază. Ei spun că “suntem ca la oraș”. A fost o schimbare pentru noi, ne mândrim că avem ceva frumos, util și bun în localitatea noastră.  Este un exemplu frumos, o modernizare nu doar a localității noastre, dar și a țării noastre, a menționat Liudmila Guțu.

Potrivit experților, înlocuirea becurilor vechi și ineficiente cu lămpi moderne de tip LED, este un progres important pentru Republica Moldova în domeniul eficienței energetice.

MIHAI LUPU,

Având la bază tehnologia LED, automat se reduce consumul de energie electrică, iar bazându-te pe acest tip de tehnologie, îți permite micșorarea practic de zece ori a consumului, în comparație cu tehnologiile clasice de iluminare. În Republica Moldova avem susținerea deplină din partea donatorilor externi. Cunoaștem foarte bine suportul delegației Uniunei Europene la aportul legat de eficiența energetică, nu numai în sectorul iluminatului public stradal, dar și în sectorul eficienței energetice în clădiri, a conchis Mihai Lupu.

Proiectul de iluminare stradală din comuna Tătărăuca Veche, Soroca, a fost desemnat cu locul II de Programul Bunelor Practici la categoria „Modele de succes privind eficientizarea energiei în comunitate”. La 6 decembrie 2013, proiectul a fost premiat la Gala „Moldova Eco Energetică” la categoria „Cel mai bun proiect de eficiență energetică în sectorul public”.

Acest material este produs în cadrul campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici”, desfășurată de proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"