NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Investigația Dossier: Dodon și FSB-ul rus. Programul Moscovei pentru Republica Moldova

Uniunea de afaceri moldo-rusă, condusă de fostul președinte al R.Moldova, Igor Dodon, și sprijinită de Kremlin, urma să devină un instrument de influență asupra conducerii R.Moldova. Potrivit unei investigații realizată de Centrul Dossier și RISE Moldova, Igor Ceaika, un om de afaceri și fiul fostului Procuror General din Rusia, Iurie Ceaika, a fost persoana de legătură între Igor Dodon și FSB-ul rus. Anume Ceaika, împreună cu Dmitri Peskov (purtătorul de cuvânt al lui Putin – nota red.) intenționau să o slăbească pe Maia Sandu și să întoarcă R.Moldova sub influența Kremlinului, scrie deschide.

 

 

Dodon primea bani de la Ceaika anume în acele zile, când fostul președinte lansa acuzații la adresa Occidentului și lăuda Rusia. Dodon a fost cumpărat, și foarte ieftin”, precizează jurnaliștii de investigație.

 

Natalia Miliutin, Dmitrii Miliutin, Valerii Soloha

 

O atenție deosebită reporterii atrag acțiunilor angajaților FSB (Serviciul Federal de Securitate – trad.) care vor cu orice preț să refacă „Uniunea Sovietică”. Pentru acest scop, în cadrul instituției respective a fost creat Departamentul Informaţii Operative al Direcţiei 5, șef adjunct al cărei este generalul rus Dmitri Miliutin. Acum cinci ani, de ziua sa de naștere, Miliutin vorbea deschis despre dorința de a reface URSS. De menționat că Miliutin este șeful acelor polit-tehnologi ruși implicați în campaniile electorale din R.Moldova în favoarea PSRM.

 

Alți agenți FSB ce fac parte din Direcția 5 sunt:

 1. Valerii Soloha – șeful Secției nr. 11 din cadrul Departamentului Informaţii Operative;
 2. Vladimir Șirobokov – „expert” în tehnologiile politice din Rusia, autorul unui document în care este prezentată, succint, strategia de activitate a staffului electoral al socialiștilor pentru anul 2019;
 3. Ivan Koroli – reprezentant FSB, responsabil de regiunea transnistreană.

La fel, jurnaliștii vorbesc și despre Iuri Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin, ”consultanții politici” ai lui Igor Dodon și ai PSRM în campaniile electorale pentru prezidențialele din 2020 și parlamentarele din 2021.

Gudilin și Grak au presat membri de frunte ai PSRM să accepte ajutorul și ghidarea lor, promițându-le că vor primi favoruri din partea administrației prezidențiale ruse”, precizează jurnaliștii.

Jurnaliștii de investigație vorbesc și despre analiza elaborată de reprezentanții FSB cu privire la situația din R.Moldova. Serviciile speciale ruse propuneau anterior și trei scenarii de atac asupra Moldovei:

 • Crearea, prin sudul Ucrainei, a unui coridor terestru până în regiunea transnistreană, cu recunoașterea ulterioară a independenței (în prezent, Federația Rusă nu recunoaște oficial independența ei);
 • Cucerirea întregii Moldove;
 • Ieșirea la așa-numitul hotar dintre Moldova și regiunea transnistreană, fără a-i recunoaște independența.

În opinia autorilor, primul și al treilea scenariu implică riscul de a pierde controlul asupra celeilalte părți a Moldovei, iar în cazul cuceririi totale, să se confrunte cu „urletul colectiv al Occidentului”, precum și cu activitățile subversive ale populației. Analiștii sugerau că, în locul acțiunilor de forță, e nevoie de un joc pe termen lung, pentru a menține și spori influența Kremlinului asupra Moldovei. Ei au propus să fie elaborat un nou „contract public” pentru populația Moldovei pe care să-l implementeze în baza unui referendum. În acest scop, în Republica Moldova ar urma să fie create noi forțe politice care ar face lobby pentru intrarea țării în componența Rusiei sau alte strategii necesare, dar deja din numele poporului. Proiectul mai presupune posibilitatea creării unui guvern în exil, precum și a batalioanelor de voluntari din Moldova, pentru războiul cu Ucraina.

Republica Moldova, în pofida alegerii unui președinte proeuropean, rămâne în continuare sub riscul unei influențări agresive din partea Rusiei, și nu cunoaștem cât de amplă este această influențare”, menționează jurnaliștii.

1 Comentariu
 1. Macarie spune

  Cu asa Porcarie Moldova nu mai avansează !
  dodon si Haita lui la sopon !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"