NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Investitorii români, tot mai interesați de piața din R. Moldova. Cine a participat la Forumul Economic din Chișinău

Investitorii români sunt tot mai interesați de piața din Republica Moldova. Peste 250 de companii de pe ambele maluri ale Prutului, din domenii precum comerț, financiar-bancar, logistică, IT, și-au dat astăzi întâlnire la Chișinău, în cadrul Forumului economic România-Republica Moldova. Evenimentul are drept scop promovarea comerțului bilateral și sectorului investițional.

„Trebuie să învățăm unul de la altul, să învățăm care sunt noutățile legislative, să știm cum să putem utiliza fondurile europene întru a crește competitivitatea companiilor autohtone”, a declarat Sergiu Harea, președinte al Camerei de Comerț şi Industrie a RM.

Agenții economici din România s-au arătat interesați să-și extindă activitatea pe piața din R. Moldova.

„Sunt patrona unei firme de dispozitive medicale din România. Am venit aici pentru a găsi parteneri pentru a dezvolta această distribuție de diagnostice invitro și în R. Moldova”, a povestit Carmen Szasz, agent economic din România.

„Unul dintre cei mai mari jucători de pe piața românească de lacuri și vopsele. Din luna mai a acestui an suntem prezenți pe piața din R. Moldova printr-un distribuitor local. Am venit la acest forum pentru a vedea care sunt oportunitățile și cum putem face mai mult de atât”, a adăugat Bogdan Pîrvu, CEO, Evolor.

România a devenit cea mai mare piață de desfacere pentru produsele moldovenești. Astfel, 30 la sută dintre exporturile din Republica Moldova ajung peste Prut.

„Acest tip de eveniment este interesant și atractiv pentru companii și businessul privat. Aici vorbim nu doar de dezvoltarea relațiilor comerciale, ci de toate implicațiile pe care le are dezvoltarea relațiilor comerciale. Înseamnă și investiții, și crearea de noi locuri de muncă la standarde europene. Implicit, asta atrage după sine dezvoltarea comunităților în care businessurile acestea se desfășoară”, a declarat Cristian-Leon Țurcanu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în RM.

„Companiile românești prezente pe piața R. Moldova au creat peste 10 000 de locuri de muncă și au o cifră de afaceri de aproape un miliard de euro. La finele anului 2022, investițiile totale ale României în R. Moldova s-au situat la nivelul de 692 de milioane de dolari”, a spus Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României.

Evenimentul a cuprins trei paneluri de discuții: „Internaționalizarea afacerilor – potențialul investițiilor în dezvoltarea durabilă”, „Eficiența energetică” și „Comerțul bilateral – consolidare prin plus valoare și accesare de terțe piețe”.

„Toată lumea înțelege că o infrastructură bună este ceea ce duce și ajută mediul de afaceri să se dezvolte. Am vorbit despre drumuri, poduri peste Prut, infrastructura feroviară și navală care să ajute atât la importul, cât și la exportul produselor”, a menționat Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Eficiența energetică are un potențial enorm din punct de vedere a impactului asupra economiei. Eficiența energetică duce la investiții”, a adăugat Victor Parlicov, ministrul Energiei.

Forumului economic România – Republica Moldova este organizată de Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Ambasada României la Chișinău și Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior. Evenimentul se află la a două ediție.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"