NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Ion Creangă, omagiat de studenții unui colegiu din Bălți, care poartă numele scriitorului

Povestitorul Nică a lui Ştefan a Petrei Ciubotariul  sau Ion Creangă, cel care a marcat literatura română cu poznele sale în romanul autobiografic „Amintiri din copilărie” și bunul prieten al lui Mihai Eminescu, a fost omagiat la Bălți. La 183 de ani de la nașterea scriitorului, studenții Colegiului Pedagogic care îi poartă numele, au organizat un eveniment, menit să reamintească despre viața și activitatea scriitorului.


Tudor Boleaev are 16 ani și este student la Colegiului „Ion Creangă”. Băiatul spune că a rămas impresionat de povețele sfătosului bunic din Humulești.

La activitatea de astăzi eu însăși joc rolul lui Ion Creangă. Voi readuce lumii niște citate spuse de el. Este un citat foarte renumit, care sună astfel : Știu că sunt prost, dar când privesc în jur prind la curaj. Ar fi bine, nu ar fi rău să fie bine în țara asta și alte citate.

Studenții spun că grație lui Ion Creangă, copilăria lor a fost plină de culoare.

Pentru noi el este un scriitor al copilăriei, care a scris frumos despre copilăria sa, iar noi, în operele sale, ne putem aminti de copilăria noastră.
Un scriitor care a scris multe povești, a îndrumat multe persoane. Este o călăuză pentru copii.

Directorul Colegiului Pedagogic „Ion Creangă”, Anatol Moraru, vrea ca asemenea evenimente să devină o tradiție pentru instituția pe care o administrează.

Numele înseamnă foarte mult, ne străduim prin tot ceea ce facem, vorbesc și de procesul de învățământ, care trebuie să fie de calitate, dar și prin diverse evenimente culturale, intelectuale, care vin să întregească acel proces de educație, de construcție a viitorilor oameni, care urmează, la rândul lor, să fie niște arhitecți a unor conștiințe și suflete, a spus Anatol Moraru.

La eveniment a fost prezent și Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu.

Toți am crescut cu Ion Creangă, cu opera sa, ea ne-a marcat copilăria.A fost pentru mine o întoarcere în timp, nu am crezut că mi se va întâmpla. Vreau să doresc colegiului, viață lungă, frumoasă, iar tinerilor care urmează cursurile să aibă grijă în viitor, de sufletele copiilor pe care îi vor avea la educație, a declarat Petrișor Dumitrescu.

Printre cele mai cunoscute opere ale lui Ion Creangă se numără: poveștile „Capra cu trei iezi”, „Dănilă Prepeleac”, „Fata babei și fata moșului”, „Povestea lui Harap Alb”, „Ivan Turbincă”, „Povestea porcului”, „Punguța cu doi bani” și „Soacra cu trei nurori”; povestirile „Moș Ion Roată și Unirea”, „Păcală”, „Prostia omenească” și „Ursul păcălit de vulpe” și, evident, romanul autobiografic „Amintiri din copilărie”.
 

1 Comentariu
  1. […] La 183 de ani de la nașterea scriitorului, studenții Colegiului Pedagogic care îi poartă numele, au organizat un eveniment, menit să reamintească despre viața și activitatea scriitorului, transmite Știri.md cu referire la Nordnews.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata