NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Ion, Ionel sau Ioana. Câți moldoveni sărbătoresc astăzi ziua numelui

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. Cu această ocazie, peste 170 de mii de moldoveni care poartă numele Ion, Ioana, sau nume derivate din acesta și-au sărbătorit onomastica.

Ion Scorpan din satul Pelinia are 42 de ani. Bărbatul spune că poartă cu mândrie numele tatălui său.

„E o tradiție veche, care se stimează din bătrâni. Cred că trebuie respectată. Bem un 50 de grame, stăm împrejurul mesei toți, cu familia.  Am fost la muncă, apoi am fost acasă. Acum plec la copii”, a declarat Ion Scorpan, locuitor s.Pelinia.

În familia Țurcanu este sărbătoare dublă. Soțul Nataliei poartă numele Ion, iar fiica – Ioana. Gospodina a pregătit o zeamă pentru toată familia.

„La noi este Hramul casei. Am pregătit o zeamă, cu niște colăcei uscați, pentru că după atâtea sărbători nu mai vrem feluri. Seara o să vină soțul, fata, o să ne așezăm la masă, cu un păhărel de vin și cu o străchinuță de zeamă și o să sărbătorim în liniște, pace, dragoste, voie bună”, a adăugat Natalia Țurcanu, locuitoare s. Pelinia.

„E sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul care l-a încreștinat pe domnul Isus Hristos. E sărbătoare mare. Am nepoțel cu numele Ion, e în Franța, îl felicit cu numele, să crească mare, să fie sănătos, să asculte de părinți, să învețe bine”, a adăugat Nicolae Zaiaț, locuitor s.Pelinia.

„Am felicitat colegele la lucru care au bărbații Ion, care au frații Ion. Am un frate Ion pe care l-am felicitat de dimineață, și copilașii care poartă numele Ion”, a spus Nina Morari, locuitoare s. Pelinia.

„Din păcate nu o putem serba, soțul e la lucru, dar diseară vom repara greșeala, credem. O să aducem câte un păhărel de vin, și la televizor, și noi doi în companie, altcineva nu avem pe nimeni”, a menționat mătușa Victoria, locuitoare s. Pelinia.

Potrivit cărților bisericești, Sfântul Ioan mai este numit și Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunțat venirea lui Hristos. Sfântul Ioan a fost fiul rabinului Zaharia și al cuvioasei Elizaveta, iar nașterea sa a fost vestită de îngeri.

„După botezul Domnului credincioșii primesc preotul cu sfânta aghiasmă pentru a se sfinți, a se aduce pace, sănătate și prosperitate. De aceea și tradiția de a merge din casă în casă este pentru a aduce pacea lui Dumnezeu prin sfânta aghiasmă. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să dăruiacă sănătate tuturor credincioșilor ca prin sfânta aghiasmă, credință și fapte bune, milostenie să-l slăvim pe Dumnezeu”, a conchis Adrian Ciobanu, preot paroh la Biserica Sf. Ierarh Nicolae, s. Pelinia.

Prenumele Ion, Ioan, Ivan și Ioana sunt foarte răspândite în Republica Moldova. Potrivit datelor oficiale prezentate de Agenția Servicii Publice, pe 103 112 de bărbați din Moldova îi cheamă Ion. Alte 663 de persoane poartă numele de Ioan, 364 – Ionel și 6 – Ionică. Alți 56 359 de cetățeni poartă numele Ivan. Conform datelor statistice, 4498 de femei și domnițe au prenumele Ioana, 5060 – Ionela și 98 – Oana.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"