
Din 1 martie, ucrainenii care și-au găsit azil în R. Moldova sunt obligați să obțină statutul de refugiat. În caz contrar vor fi nevoiți să părăsească țara noastră în termen de 90 de zile. Pentru a rămâne în Moldova, ucrainenii pot obține și protecție temporară pe o perioadă de un an. Refugiații din Bălți nu se grăbesc să-și perfecteze actele și speră să revină acasă.
–Câți au statut de refugiat?
–Încă nimeni. Ei depun treptat actele, dar încă nimeni nu a obținut statutul.
–Dar câți s-au angajat?
–Poate vreo 7%.
Autoritățile vor ca refugiații să fie cu acte în regulă. Totodată, statutul de refugiat, le poate oferi ucrainenilor mai multe oportunități pentru studii și angajare în câmpul muncii.
„Dacă un cetățean obține statutul de refugiat, atunci el continuă să locuiască în centrele noastre sociale, să primească mese calde de trei ori pe zi și să se bucure de toate condițiile oferite refugiaților”, a declarat Nicolai Grigorișin, primar de Bălți.
Deși au mai multe oferte, din cei 1200 de refugiați care se află în Bălți, doar câțiva și-au găsit un loc de muncă.
„De fiecare dată informăm persoanele despre locurile vacante de muncă. Avem persoane apte de muncă, care ar putea fi încadrate în câmpul muncii, dar lipsește dorința de a lucra sau alte impedimente. O cauză este probabil faptul că primesc toate tipurile de suport din partea mai multor organizații și nu au nevoie să muncească, mai ales că salariile nu sunt atât de atractive. Totuși, avem și persoane care lucrează, primesc salarii și sunt mulțumiți”, a menționat Veronica Munteanu, șefa Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei Bălți.
În timp ce unii refugiați spun că nu știau despre necesitatea obținerii statutului, alții speră să revină la patrie.
„Pentru a primi ajutor în mod regulat. Când obții statutul de refugiat au o altă atitudine. Și ai dreptul să te afli aici mai mult timp. Cineva, la fel ca mine, speră că situația se va schimba și ne vom întoarce acasă. Dacă situația în legătură cu energia electrică s-ar fi îmbunătățit, am fi plecat deja acasă.”
„Mă voi întoarce în Ucraina. Am fost eliberați. Nu mă voi reține mult.”
„Am venit în luna august împreună cu copiii. Fiul învață în clasa I și vreau să termine anul de studii. Vrem acasă, sperăm. Am venit din teritoriile ocupate. Dacă va trebuie să perfectez acte, o voi face. Trebuie să rămân, aici sunt mai în siguranță.”
„Vom obține statutul de refugiat. Aceasta este situația și cred că este foarte important pentru noi. Mulțumesc mult tuturor”, au spus refugiații.
Amintim că cetățenii străini pot rămâne pe teritoriul Republicii Moldova doar 90 de zile. În prezent, refugiații se află în țara noastră fără impedimente în condițiile stării de urgență, care a fost prelungită până la începutul lunii aprilie.