NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Își tratează rănile prin artă. La Dondușeni a fost organizat un atelier pentru refugiații ucraineni

Terapia prin artă este utilă. De asta s-au convins ucrainenii care și-au găsit refugiu în orașul Dondușeni. Aici au loc diferite activități utile pentru starea lor psihologică, fizică și spirituală. Acestea sunt organizate de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI cu sprijinul Agenției pentru Cooperare Tehnică și Dezvoltare (ACTED). Așa învață refugiații să se simtă ca acasă, deși se află la sute de kilometri distanță de rude și prieteni.

„Vremea de afară nu este de vară, dar de toamnă. Am vrut să desenez ceva luminos pentru a fi cald și sufletului, mai ales că trecem prin vremuri grele”, a spus Iulia, refugiată din Ucraina.

„Mi-a plăcut. Este ceva nou și util pentru noi. Este bine pentru suflet. Te simți cu totul altfel”, a menționat Irina, o altă refugiată.

Ecaterina adoră desenul și chiar urma să-și facă o carieră în acest domeniu, doar că a ales o altă cale. Acum, femeia își poate realiza visul din trecut.

„Vreau să adaug dude violete. Aceasta va fi o fată cu dud, la fel de dulce, gustoasă, fertilă precum Moldova noastră. Vedeți lumina, soarele puternic, macii roșii și fata frumoasă. Am realizat acest portret împreună cu Iulia. Priviți ce ochi are!”, a povestit Ecaterina.

La activitate au putut participa nu doar refugiații, dar și localnicii. Prin artă ei au putu să-și exprime gândurile, sentimentele și trăirile.

„Am încercat să desenez un copac de primăvară pentru că vrem să fie mai călduț afară. Pentru noi contează foarte mult confortul refugiaților, vrem să fim cât mai mult împreună, să lucrăm cot la cot, să ne socializăm cât mai mult pentru ca ei să se simtă ca acasă”, a spua Valeria Oloi, voluntară.

În artă totul este posibil, spun organizatorii care au demonstrat că pentru a crea, putem utiliza chiar și cele mai simple produse pe care le avem acasă.

„Folosim obiecte de uz casnic, o bucată de lavetă, o bucată de peliculă, niște bețișoare cu vată, chiar și cartonul care rămâne de la hârtia igienică”, a explicat Veronica Gojan, angajata bibliotecii „Ion Druță” din Dondușeni.

„Ele vin cu istorii și traume foarte mari. Am petrecut deja mai multe activități care au adus drept rezultat energia bună, diminuarea stresului, diminuarea anxietății, diminuarea fricilor, adică au un impact major asupra stării psihologice, a stării de bine a persoanelor”, a menționat Cristina Roșca, psiholog LEX 21.

Lucrările create în cadrul acestui atelier vor fi expuse publicului în cadrul unei expoziții la Bălți.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"