VIDEO | Iurie Roșca a câștigat procesul la Curtea de Apel Bălți, dar Valeriu Pasat spune că-și va căuta dreptatea la CSJ

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Controversatul Iurie Roșca nu va mai fi nevoit să-și ceară scuze public pentru declarațiile defăimatoare la adresa ex-ministrului Apărăii și fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate al R. Moldova Valeriu Pasat, făcute acum 12 ani. Astăzi, 24 septembrie, Curtea de Apel Bălți i-a dat câștig de cauză lui Roșca. Judecătorii au calificat acțiunea lui Valeriu Pasat de a-l chema în judecată pe fostul politician drept una tardivă și a casat decizia Judecătoriei Buiucani, Chișinău.

„ Se pronunță o nouă hotărâre potrivit căreia acțiunea înaintată de Pasat Valeriu către Iurie Roșca, privind apărarea onoarei și demnității și recuperarea prejudiciului moral, se respinge ca tardivă.”

Iurie Roșca nu a fost prezent la ședința de judecată. Avocatul acestuia ne-a spus că decizia a fost una așteptată.

„M-am așteptat, pentru că decizia Curții Supreme a abrogat prima hotărâre a Curții de Apel Bălți și a indicat destul de clar și respicat că s-a încălcat termenul”.

Valeriu Pasat consideră că decizia Curții de Apel Bălți are o tentă politică și că întregul proces a fost tergiversat.

„Nu comentez, pentru că nu se comentează deciziile politice ale unei instanțe de judecată, care, se vede, se iau sub presiunea politicului. Atâțea ani de zile s-a tergiversat, cineva a încercat să-l apere pe Iurie Roșca. Eu am spus un singur lucru. Dumnealui a declarat că are probe și are dovezi că eu am vrut să fac o lovitură de stat în Republica Moldova în 2005, punând la cale omorul lui, iar kilerul care trebuia să-l lichideze pe Iurie Roșca era, după câte am înțeles, Grigore Vieru. Niște aberații, pur și simplu”.


Avocatul lui Valeriu Pasat spune că nu este nici el de acord cu decizia Curții de Apel Bălți și că o va contesta la Curtea Supremă de Justiție.

„Nu suntem de acord cu decizia respectivă, o considerăm ilegală. O s-o contestăm cu recurs la Curtea Supremă de Justiție. Este evident faptul că, mai întâi, aceeași Curte emite o decizie favorabilă clientului meu, ulterior, Curtea Supremă de Justiție o casează și o restituie la rejudecare după niște temeiuri destul de șubrede, ca astăzi, Curtea de Apel Bălți, aceeași Curte, să emită o decizie absolut contrară”.

Prima instanță – Judecătoria Biucani, Chișinău, a decis că fostul politician Iurie Roșca a atentat la demnitatea și onoarea lui Valeriu Pasat și a solicitat ca acesta să organizeze o conferință de presă în cadrul căreia să dezmintă public acuzațiile făcute în anul 2006, Amintim că Procuratura Generală și-a cerut scuze în 2017 printr-o scrisoare oficială în numele statului R. Moldova pentru fărădelegile care i s-au făcut lui Valeriu Pasat.