NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Kazahii au caracter! Proteste violente la Almatî

Pe data de 5 ianuarie 2022, după miezul nopții, președintele kazah Kassîm-Jomart Tokaiev a declarat stare de urgență pentru două săptămâni în cel mai mare oraș din Asia Centrală, Almatî, și în provincia Mangistau din vestul țării. Se întâmplă după ce au izbucnit proteste violente împotriva deciziei Guvernului de a ridica plafoanele de pe prețurile gazului petrolier lichefiat (GPL), în urma căreia costul alternativei populare la benzină a crescut.

Actualizare 1E stare de urgență în Kazahstan, decretată de autorități după ce scumpirea gazelor a scos mii de oameni în stradă.

Actualizare 2 : Guvernul din Kazahstan a demisionat în urma protestelor de amploare provocate de prețurile mari la combustibil. Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a acceptat.

Actualizare 3: Arde peste tot! Protestatarii au spart cordoanele poliției și au capturat clădirea administrației din Almatî, dar și a Procuraturii Generale.

Protestele au început cu două seri înainte. Au avut loc ciocniri cu poliția, zeci de mașini au fost arse, iar oamenii legii au fost nevoiți să folosească gaze lacrimogene. Aproximativ două sute de persoane au fost reținute, polițiștii raportând 95 de angajați răniți.

Inițial, președintele Kazahstanului a încercat să stea pe poziție.

Apelurile de a ataca birourile guvernamentale și militare sunt absolut în afara legii”, declara președintele Tokaiev într-un discurs. „Guvernul nu va cădea, dar decât conflict, ne dorim mai degrabă încredere reciprocă și dialog”, a spus el.

Însă azi deja a acceptat demisia Guvernului și a ordonat introducerea unei reglementări de stat a prețurilor pentru produsele semnificative din punct de vedere social.

Poliția a făcut arestări

Adunări mai mici au avut loc și în alte orașe din sud, vest și în capitala Nur-Sultan în sprijinul protestarilor din Mangystau și și-au exprimat nemulțumirea față de corupție, șomaj și salarii mici.

Mai mult de 20 de persoane au fost reținute de poliție.

Drumurile care duc spre Aktau au fost închise de autorități.

În Nur-Sultan, poliția a reținut cel puțin trei persoane ce protestau în fața clădirii guvernamentale a orașului. Alți trei protestatari au fost reținuți în ziua anterioară.

Poliția a „arestat preventiv” cel puțin 10 oameni înaintea protestelor planificate de omul de afaceri fugit din țară care a fost și ministru al Energiei, Mukhtar Ablyazov, lider al partidului Alegerea Democratică pentru Kazahstan (DVK).

În Șimchent, poliția a înlăturat mai mult de 10 persoane adunate în fața clădirii guvernamentale locale, în vreme ce bărbați neidentificați îmbrăcați în civil au oprit un corespondent Radio Europa Liberă care filma.

Protestele au un context

Protestele publice sunt rare – și ilegale, dacă organizatorii nu depun o notă în avans – în Kazahstan, fosta republică sovietică care este strict controlată și în care nu există opoziție parlamentară. Manifestațiile au implicat mii de oameni. Au început pe 2 ianuarie – ziua următoare după ce plafoanele la prețurile GPL au fost ridicate – în orașul Janaozen, locul celor mai violente conflicte dintre protestatari și poliție de la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică.

Janaozen este un centru industrial petrolifer din vestul provinciei Mangistau unde zeci de oameni au fost uciși la protestele din 2011 după concedierea lucrătorilor din industrie. Protestatarii din acest oraș au cerut acum ca prețul GPL să fie înjumătățit de la 120 tenge (0,27 de dolari) pe litru la nivelul la care combustibilul era vândut anul trecut.

Comercianții au căzut de acord să taie prețul cu un sfert, însă guvernul președintelui Kassim-Jomart Tokaiev a declarat că tăieri suplimentare sunt imposibile, din cauza costurilor de producție.

Prețul a fost anterior regulat, însă oficialii au spus că prețurile artificial scăzute fac ca producția GPL să nu fie fezabilă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata