NordNews
Avem ce spune

VIDEO | La 104 ani distanță, Bălțiul continuă să simtă românește

De Ziua Națională a României, marcată pe data de 1 decembrie, în municipiu au avut loc mai multe evenimente. De dimineață, tinerii studenții de la Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți au creat o adevărată atmosferă de sărbătoare, la care a participat Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu.

„Am organizat sărbătoarea Zilei Naționale a României. Cu această ocazie am rememorat faptele de glorie ale celor care au făcut posibilă Unirea, celor care au năzuit și până la urmă au reușit să unească și să facă România Mare. Doresc românilor o viață prosperă, o viață fericită și să nu uite că sunt români”, a declarat Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți.

În urmă cu 104 ani, în 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare care a votat unirea Transilvaniei cu România și a consfințit ceea ce acum numim România Mare.

„Astăzi noi ne-am străduit să aducem în vizorul dumneavoastră o activitate prin care eu vreau să spun un singur lucru. Trebuie să gândim românește, să simțim românește oriunde nu ne-am afla. Acesta este îndemnul meu ca profesor de istorie, să ne cunoaștem trecutul, să ne cunoaștem prezentul, și să valorificăm tot c înseamnă românism”, a spus Maria Eremia, profesoară de istorie.

„Emoții, emoții deosebite. Dintotdeauna îmi place când studenții și elevii pe care îi cunoști la curs într-o anumită ipostază îi vezi cum se manifestă cu multă bucurie, străduință. Îmi place și modul cum am reușit astăzi să aducem acest omagiu unei mari sărbători, Zilei Naționale a României”, a adăugat Anatol Moraru, director la Colegiul Pedagogic „Ion Creangă”.

Tot de Ziua Naţională a României, oficiali, tineri, studenţi şi toți cei care simt românește, au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din fața primăriei de Bălți.

„Ziua de astăzi este o lecție de unitate. În această zi trebuie să ne întrebăm mai mult ce facem pentru unitatea neamului nostru românesc? Această zi poate ar trebuie să fie una de bilanț”, a menționat PS Antonie, Episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei.

Bălțenii sunt recunoscători României pentru tot suportul acordat, mai ales în acest an extrem de dificil pentru R. Moldova.

„În primul rând eu mă mândresc că sunt român. De mic copil m-au educat părinții că suntem români și România a făcut foarte mult pentru noi, a investit foarte mulți bani, în cultură, în economie, în agricultură și ei sunt frații noștri. Patria noastră este România, aici e România-pământ românesc.”

„În ultimul timp a făcut totul pentru noi, fără ei ne pierdem cu totul, absolut. Din 89 încoace totul a făcut România pentru Moldova. Românilor de pretutindeni le dorim sănătate, pace, prosperitate, să aibă noroc țara noastră să se unească cu Țara Mamă mai degrabă, mai repede, cât mai repede”, au spus oamenii.

Amintim că, un grup de militari moldoveni a participat astăzi la parada militară organizată la București. Republica Moldova participă la parada militară din România începând cu anul 2014.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"