NordNews
Avem ce spune

VIDEO | La 12 ani a devenit capul familiei. Un băiat din Sîngerei pictează icoane pentru a-și ajuta fratele surdomut

Un băiat de 12 ani lucrează pentru a-și salva fratele mai mic. Este o poveste de viață dură și tristă a lui Siluan și Avenir Dumitrașcu din satul Vrănești, raionul Sîngerei. Siluan pictează icoane pe care speră să le vândă pentru a cumpăra fratelui său de doar 8 ani implanturi auditive. Cei doi provin dintr-o familie modestă și frecventează aceeași școală, unde profesorii se implică pentru a-i ajuta.


Fratele cel mare a devenit fără să vrea capul familiei. Și-a luat pe umerii săi sarcina grea de a strânge zeci de mii de euro pentru ca Avenir să poată auzi.

„N-am învățat la nicio școală de pictură, din contră, nu mi-a plăcut niciodată să frecventez școala de pictură, dar l-am văzut pe tata cum face schițele și pictează, amestecă culorile și mi s-a transmis. Încă de la grădiniță voiam să pictez și să cumpăr aparatele cohleare, că-l vedeam că nu poate vorbi și nu mă puteam înțelege cu el. Noi comunicăm deocamdată prin semne. Dacă va auzi, va fi foarte fericit. Mi-a spus prin semne că vrea să audă și să vorbească și a început să plângă”, povestește Siluan Dumitrașcu.

„El are un dar extraordinar, pe care pe parcursul activității mele nu l-am întâlnit la alți elevi. Întrucât are multe lucrări foarte frumoase, care încântă ochiul și privirea, are un vis – să le vândă. Și o să mă întrebați „de ce?”. Pentru că atunci, când am aflat și eu istoria aceasta, m-a sensibilizat. Are un frate, care, din păcate, este surdomut din născare. Și el vrea să vândă aceste lucrări pentru a-i putea cumpăra un implant auditiv”, povestește Steluța Guțu, învățătoarea lui Siluan.

Inna Dumirașcu este mama solitară a trei copii. Femeia speră că fiul ei îi va auzi glasul și va putea învăța la fel ca ceilalți copii.

„Avem o problemă cu Avenir, el nu aude din născare, nu aude, nu vorbește și suntem foarte întristați de această veste. Are surditate bilaterală profundă la ambele urechi. Cel mai greu ne vine cu Avenir cu școala. Câteodată se descurcă la școală, vine, dar nu vrea să facă temele pentru acasă, nu ne înțelege bine, se enervează, asta e cea mai mare problema. În rest, de mic… E sănătos în rest cu toate”, spune Inna Dumitrașcu, mama lui Avenir.

Femeia spune că are un salariu modest pe care îl primește cântând în corul unei biserici, iar prețul implanturilor este prea mare pentru ei.

„Era 16.000 de euro un implant, noi avem nevoie de două. Pentru că ambele urechi sunt afectate. Acum frecventăm logopedul de la Bălți, care este finanțat de CCF Moldova, frecventăm o dată pe săptămână și acolo au un aparat special și se văd rezultate bune, fiindcă copilul cu aparatele lor începe să audă, înseamnă că este undeva o soluție”, spune Inna Dumitrașcu.

Pe lângă școală și pictură, Siluan merge cu regularitate biserica și știe chiar să tragă clopotele. Învățătoarea lui Siluan, Steluța Guțu, sensibilizată de povestea celor doi frați, a participat la un concurs cinematografic cu un filmuleț despre ei, iar premiul câștigat, în valoare de 1.000 de lei, l-a dăruit lui Siluan și Avenir, pentru ca frații să fie cu un pas mai aproape de realizarea visului.

„Însuși sufletul acestui copil este plin de valori, plin de scrupule. Pe lângă faptul că este un copil foarte educat, cu o bunătate și cu o cumsecădenie rară, vine dintr-o familie creștin-ortodoxă probabil din a patra generație. Când am aflat că Siluan mai bate și clopotele în biserică, n-am ezitat, am mers să filmez, să văd cu ochii mei. Fratele mai mic, a urcat și el în clopotniță, iar Siluan i-a luat mânuța lui și bătea clopotele împreună cu el”, povestește Steluța Guțu.

„N-am rămas nici noi indiferenți, instituția. Pe unde mergem, batem, ca să ne audă, fiindcă este o problemă extraordinară. Am sensibilizat opinia publică și toată comunitatea academică din instituție și nu numai, ca să putem să adunăm fonduri pentru a interveni cu o intervenție chirurgicală, de care are nevoie, cu implant foarte și foarte costisitor, de aceea vrem să-l ajutăm”, spune Ludmila Șișcanu, directoarea Liceului Teoretic „Olimp” din Sîngerei.

Amintim că în cadrul festivalului-concurs „Port cu drag ia de-acasă”, care a avut loc săptămâna trecută la Sîngerei, mai mulți participanți au donat premiiile câștigate lui Avenir Dumitrașcu.

Și autoritățile locale și centrale s-au autosesizat și promit să contribuie cu ce vor putea, pentru a ajuta familia Dumitrașcu.

„În cadrul acestui concurs-festival am aflat despre copilul acesta minunat. Fiind primar, fiind și medic, m-am autosesizat și suntem alături de copilul acesta”, spune Arcadie Covaliov, primarul orașului Sîngerei.

„Noi, autoritățile centrale, o să facem tot posibilul pentru a-l ajuta pe acest copil. O să vedem cu Centrul Național de Asigurări în Medicină ce putem face. Puțin de aici, puțin de acolo, să ajutăm. Cât n-ar fi de scump, noi trebuie să ajutăm acest copil”, susține Gheorghe Ichim, deputat în parlamentul Republicii Moldova.

Dacă doriți să faceți o donație, puteți să apelați la numărul de telefon 00373-68298642 sau să faceți un transfer bancar.

 

DATELE BANCARE:

Beneficiar: DUMITRASCU INNA

Cod fiscal: 2004022027674

IBAN: MD59AG000000022594908599

Banca Beneficiară: BC „MAIB” S.A.

                                   BRANCH Sucursala Singerei

                                   SWIFT: AGRNMD2X 773

Valuta cont: MDL

1 Comentariu
  1. […] sarcina grea de a strânge zeci de mii de euro pentru ca Avenir să poată auzi, transmite într-un reportaj video portalul […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"