
Dacă vrei să-ți faci prieteni noi, să contribui la rezolvarea unor probleme sociale și să-ți dezvolți noi abilități, voluntariatul este soluția. O spun ei, tinerii care vin la Anticafeneaua din Bălți, aflată în incinta Centrului de Resurse pentru Adolescenți și Tineret (CRAT), locul unde persoanele active, cu voinţă şi entuziasm, se întâlnesc într-un spațiu prietenos și dotat cu toate cele necesare pentru a organiza activități interactive și de dezvoltare personală.
„Serviciul de voluntariat este un serviciu pe care noi îl dezvoltăm mai bine de cinci ani, aici, în spațiul Anticafenelei și el vine să implice tinerii în acțiuni civice, dar și acțiuni de leadership, în acțiuni comunitare, de caritate. Ceea ce facem noi aici este să implicăm tinerii în formarea lor personală”, a declarat Nonna Mihalcean, director interimar CRAT, mun. Bălți.
Voluntarii de aici au deja un bagaj mare de experiență. Au organizat activități în oraș, prin raioane și chiar au făcut schimb de experiență cu semenii lor din alte țări.
„-Ce te-a motivat să faci voluntariat?
-În primul rând, dorința de a schimba societatea, dar și pentru a acumula cunoștințe și abilități noi. Un voluntar trebuie să fie activ, să se implice activ, să fie receptiv și atent la persoanele din jur. Planific să fiu voluntar până în clasa a XII-a”, a spus Elena Neghină, voluntară.
În acest an, Daria Spînu în vârstă de 16 ani a devenit „Cel mai activ voluntar din Bălți”. Tânăra a pășit pragul Anticafenelei acum trei ani.
„Am deschis recent o sală multifuncțională – roomfest. Vrem să desfășurăm teatru forum și activități prin care să ajutăm tinerii să țină discursuri și să treacă peste fobia de a vorbi în public”, a spus Daria.
Printre cei mai activi tineri se numără și Anastasia Grădinaru. Cei trei ani de voluntariat au fost pentru ea cei mai productivi.
„Am început a face voluntariat, am organizat activități, am făcut team-building-uri, sesiuni de informare, am creat pliante, am organizat festivaluri, am reușit atâtea… Nu poți să nu-ți faci prieteni când petreci atât de mult timp împreună. Un voluntar bun este persoana căreia îi pasă și nu vine de dragul prezenței, dar pentru a încerca să schimbe ceva”, a povestit Anastasia.
În prezent, la Anticafeneaua din Bălți activează 20 de voluntari cu acte în regulă, și tot atâția sunt în prima luna de probă.
„Am organizat un quest prin oraș pentru tinerii din Bălți. Aceștia au aflat ceva nou, au lucrat în echipă și cred că m-a ajutat și pe mine să mă dezvolt”, a spus Daniela Isofii, voluntară.
„Am devenit o persoană mult mai deschisă. Moderez emisiunea „Oglinda Trofeului” ceea ce-mi permite să vorbesc mult mai liber în fața camerei. În opinia mea, un voluntar bun înseamnă implicare în activități, cunoștințe despre persoane, cum să cooperezi cu acestea, dar și curaj să încerci ceva nou și să nu te oprești la jumătate de drum”, a adăugat Alexandru Codreanu, voluntar.
De la deschiderea Anticafenelei în anul 2017, pe aici au trecut peste 100 de voluntari, toți cu ideile și experiențele lor.
„Totodată avem și departamentul de scriere de proiecte, vorbim despre un grup de tineri care elaborează inițiativele de proiecte și identifică resurse financiare în așa fel încât să aducă în acest centru, în acest spațiu de dezvoltare, diferite activități și proiecte finanțate. Avem departamentul de caritate în care sunt organizate diverse târguri, festivități, acțiuni de caritate în care noi reușim să colectăm anumite surse de bani și să le redirecționăm către cauze sociale. Avem totodată și departamentul de reanimare a timpului liber. Vorbim aici despre faptul că tinerii singuri vin și își organizează activitatea, adică tinerii organizează pentru alți tineri și aici dezvoltăm abilități de lider, de planificare, organizare, comunicare și de responsabilitate”, a menționat Nonna Mihalcean.
Anual, tinerii voluntari implementează până la opt proiecte menite să contribuie la îmbunătățirea vieții sociale.