NordNews
Avem ce spune

VIDEO | La Bălți a fost inaugurat cel mai mare centru regional de inovații și transformări tehnologice – Nortek

La Bălți a fost inaugurat cel mai mare centru regional de inovații și transformări tehnologice – Nortek. Aici au fost amenajate spații de instruire, laboratoare, zone de incubare a afacerilor pentru cei aproape 4.500 de studenți, tineri profesioniști, antreprenori din Regiunea de Dezvoltare Nord.


Centrul oferă acces la tehnologii performante în robotică, inteligență artificială, manufactură digitală, securitate cibernetică. Acestea urmează a fi aplicate în agricultură, industrie, servicii creative și alte sectoare ale economiei regionale.

 „Mă bucur foarte mult să particip la acest eveniment frumos, inaugurarea primului centru regional de inovare și transfer tehnologic din Republica Moldova, creat în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Asemenea proiecte le ve da speranță și certitudine copiilor noștri că nu doar pot primi aptitudini foarte bune în Republica Moldova, dar își pot realiza pe deplin potențialul lucrând acasă”, a afirmat prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavrilița.

NORTEK este rezultatul unui parteneriat de succes dintre sectorul public, privat și partenerii de dezvoltare, cu o valoare totală de investiții estimată la 3,8 milioane de dolari sau peste 70 de milioane de lei.

„Este evident că Nortek va avea un rol revoluționar în regiunea de nord a Moldovei. El va stimula educația, vor fi programe universitare mai bune și oportunități de a avea locuri de muncă bine plătite. Guvernul SUA este interesat să susțină în continuare comunitatea din Bălți prin proiectul USAID „Tehnologia Viitorului” pentru a crea un HUB industrial”, a spus Kent Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova

„Totul este posibil aici în Moldova. Deci, pe scurt, mesajul pe care vreau să-l spun este „ Hai Moldova, hai Bălți, hai Nortek” , a adăugat Steven Fisher, ambasadorul Marii Britanii.

Cei mai inovativi elevi și studenți din orașul Bălți și-au prezentat lucrările robotizate.

„Aceasta este o schemă a unei parcări automatizate cu un control logic programabil, care ne ajută să monitorizăm câte locuri din parcare sunt libere”, a zis Nicolae Ghervas, student la Școala Profesională nr. 5.

„Aceasta este o imprimantă 3D care printează acum două piese identice – logotipul nortek. Ea poate fi utilizată pentru prototiparea diferitor obiecte de design interior, pentru modelarea mâinii sau a corpului uman și nu doar”, a spus Alexandru Obadă, instructor de tehnologii în clasa viitorului.

Centrul susține tinerele talente în tehnologie și inginerie, accelerează start-up-urile și dezvoltă antreprenoriatul.

Consolidarea infrastructurii de cercetare și inovare va impulsiona și accelera dezvoltarea regiunii noastre, creând premise pentru atragerea investițiilor și dezvoltarea afacerilor”, a afirmat directorul ADR Nord, Maria Prisacari.

„Și eu încurajez profesorii, tinerii, să vină aici, să inoveze, să pornească afaceri, pentru că, după cum spunea domnul ambasador al Marii Britaniei, cu adevărat noi putem și sunt atât de multe exemple bune în care în Moldova s-au făcut afaceri mari despre care puțin se vorbește”, a adăugat Andrei Spînu, viceprim-ministru, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Nortek are o suprafață de peste 6.000 de metri pătrați.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"