NordNews
Avem ce spune

VIDEO | La Bălți a fost marcată Mica Unire a Principatelor Române

Peste 30 de locuitori din municipiul Bălți, printre care profesori universitari, oameni politici, fețe bisericești dar și cei care simt românește, au marcat Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859. Cu această ocazie, românii de bună credință de la Bălți, care s-au trudit să vină în fața primăriei au adus un omagiu mai marilor neamului.


Episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei a declarat că Mica Unire este unul dintre cele mai importante momente din istoria neamului românesc, prin care am devenit o naţiune unită, demnă şi recunoscută în Europa.

„În acest fel ne aducem aminte de faptele înaintașilor noștri – cum au înțeles ei să lucreze pentru unitatea unui neam. Învățăm de la ei ce avem noi de făcut și este o lecție pentru noi, urmașii, pentru că așa a rânduit Dumnezeu, ca în acest spațiu în care ne aflăm noi astăzi, Basarabia, avem și noi de lucrat pentru unitatea neamului românesc”, a precizat PS Antonie, episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei.

Reprezentanții autorității publice locale, dar și ai Consulatului General al României la Bălți consideră că Mica Unire a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

„Această dată semnifică pentru întreaga romanitate încrederea în faptul că în timpul apropiat prin munca asiduă depusă zi de zi spre cultivarea neamului nostru într-o reîntregire ne va reuși să înfăptuim mărețul fapt al înaintașilor noștri din 1918, de altfel, un lucru Sfânt – reîntregirea neamului și țării” a declarat consilierul municipal, Sergiu Burlacu.

„Marcăm acest eveniment deosebit de important pentru poporul român. Mulțumim că împreună ne sunteți alături pe acest drum al păstrării identității culturale românești, în acest spațiu unde comunitatea istorică de români își are rădăcini adânci și încă își manifestă dorința de apartenență la valorile noastre culturale, identitare ale poporului român”, a menționat viceconsulul Consulutului General al României la Bălți, Adriana Matei.

Unioniștii din Bălți declară că împreună cu frații de peste Prut sunt mai puternici decât separați și că interesele unei națiuni sunt mai presus de interesele individuale.

„Data de 24 ianuarie este o dată deosebită pentru istoria românilor întrucât Moldova și Muntenia, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza în calitate de domnitor au început Unirea. Clasa politică a făcut mult mai multe decât au promis în timpul campanielor electorale și au reușit să aducă România printre primele țări ale Europei”, a spus prim-prorectorul Universitatății de Stat Alecu Russo”, Lidia Pădureac.

„Este foarte importantă această sărbătoare pentru că trebuie să simțim toată lumea românește. Să dea Dumnezeu să fie acea Unire pe care ne-o dorim.”

„Pentru locuitorii din mun. Bălți, cei care se socot români, această sărbătoare are importanță, e ceva Sfânt pentru noi, ar fi un Paște de-al nostru. După teritoriu noi suntem moldoveni, dar după etnie și sânge suntem români.”

„Îmi dau lacrimile când mă gândesc la Marea Unire. Au luptat străbunii noștri, vom lupta și noi. E normal să fim uniți. Cu cât suntem mai mulți cu atât e mai bine”.

La 24 ianuarie 1859, deputaţii din Adunarea electivă de la Bucureşti l-au ales domn al Ţării Româneşti pe noul domnitor al Moldovei, unionistul Alexandru Ioan Cuza. Prin această tumultoasă mișcare Marile Puteri au fost puse în fața faptului împlinit. Acestea ceruseră ca Unirea Principatelor să fie numai una administrativă, adică cele două ţări să aibă instituţii similare, dar în dublu exemplar: doi domnitori, două guverne, două parlamente, cu o singură Curte de Casaţie, comună, la Focşani. Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, Moldova şi Ţara Românească au devenit un singur stat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata