NordNews
Avem ce spune

VIDEO | La Bălți a fost oficiată o slujbă divină în memoria celor care au înfăptuit UNIREA

Astăzi se împlinesc 102 de ani înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, zi în care Moldova, Muntenia și Transilvania au devenit un stat unitar sub denumirea de România. Cu acest prilej, un sobor de preoți, în frunte cu episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei, Prea Sfințitul Antonie, a oficiat un Tedeum, în memoria celor care au înfăptuit Unirea.

 Noi cei din Basarabia, așa a rânduit bunul Dumnezeu să ne bucurăm doar 22 de ani de unire. Pentru că în 40, vecinii culpavi au venit peste noi și au rupt această bucată de pământ din trupul țării, trup care mai suferă și astăzi”, a menționat PS Antonie, episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei.

Pentru mine această zi este o sărbătoare sfântă care ne motivează să continuăm sfânta lucrare de unitate a neamului ca într-un bun ceas să ne trezim într-o țară reîntregită alături de frații și surorile noastre”, a adăugat consilierul municipal, Sergiu Burlacu.

Pentru mine această sărbătoare este foarte semnificativă. Astăzi sunt 102 ani de la Marea Unire. Ziua de astăzi ne mobilizează spre a merge înainte. Noi nu trebuie să cedăm, noi trebuie să mergem ferm”, a spus președintele AO „Asociaţia Foştilor Represaţi Politici”, Nicolae Uncuță.

Preasfințitul Antonie, a declarat că, în prezent, Unirea poate fi infăptuită doar prin cunoașterea adevărului istoric.

Lucrăm pentru Unirea atunci când o vorbim în orice loc, spațiu, mai cu seamă la Bălți, unde trebuie să vorbim cu mai mult curaj limba română. Lucrăm pentru Unire atunci când învățăm istoria noastră, atunci când îi ajutăm pe cei de lângă noi să învețe istora. Atunci când încurajăm tânăra generație să-și cunoască adevarata istorie”, a precizat PS Antonie, episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei.

Marea Unirea de la 1918 rămâne poate cea mai sublimă pagină de istorie, ale cărei învățăminte trebuie cunoscute și duse mai departe prin vremi, a menționat Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu.

Pentru a lăsa urmașilor noștri o Românie frumosă și demnă este important să contribuim pentru o Românie prosperă. Trăiască și dăinuiască în veci România și poporul său”, a precizat Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu.

 Ziua Națională a României este sărbătorită, în fiecare an la data de 1 Decembrie, începând cu 1990.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"