NordNews
Avem ce spune

VIDEO| La Bălți, locuințele s-au scumpit cu 30%. 1m² ajunge să coste peste 1000 de euro

La Bălți, prețurile la locuințe a crescut cu 30%. Asta înseamnă că unele apartamente sau case la sol s-au scumpit cu până la 5000 de euro. O spun agenții imobiliari, dar și bălțenii, cărora le este mult mai dificil să-și cumpere o locuință. Potrivit specialiștilor, scumpirile au avut loc pe fundalul pandemiei de Coronavirus, dar și a prețurilor mai mari la materialele de construcții.

Comparativ cu anii trecuți, prețul la imobiliare a crescut. Asta ar fi din cauza pandemiei, dar și din cauza scumpirii prețurilor la materialele de construcții.„, a spus GHENADIE FORMANIUC, agent imobiliar

Un apartament într-un bloc locativ vechi poate costa tot atât cât un apartament într-un bloc locativ nou. „, a mai adăugat agentul imobiliar.

Agenții imobiliari spun că scumpirile vor continua și în 2022. În prezent, un metru pătrat de locuință ajunge la peste 1000 de euro, în funcție de cartier, amplasarea apartamentului în bloc, dar și de calitatea reparației de interior.

Dacă e să vorbim despre blocurile locative noi, atunci, un metru pătrat al unui apartament ar valora de la 450 euro până la 650 euro. „, a spus GHENADIE FORMANIUC, agent imobiliar.

Dacă apartamentul este mobilat, este poziționat într-o zonă confortabilă, atunci metrul pătrat poate ajunge până la 1000 euro. Eu cred că în următoarele luni noi vom observa o scumpire a prețurilor la imobiliare. „, a mai spus agentul imobiliar.

Pe situri-le de profil, un apartament cu o odaie ajunge să coste până la 40 de mii de euro. De exemplu, un apartament de 33 de metri pătrați de pe strada Bulgară este vândut cu 35 de mii de euro. Asta înseamnă că un metru pătrat de locuință costă 1060 de euro.

În ultimii trei ani, prețul la imobile a crescut din cauza creșterii accesibilității creditelor ipotecare și a împrumuturilor în cadrul programului guvernamental „Prima Casă”.

Pe parcursul anului 2021, creșterea prețurilor la imobile a fost dicată de creșterea prețurilor la nivel global, creșterea prețurilor la materialele de construcții. Pe parcursul anului 2021, rata dobânzii la creditele imobiliare s-a păstrat la nivelul de 8-9%, dar începând cu luna decembrie, rata dobânzii urmează să crească, drept consecință a tendințelor inflaționiste din ultima perioadă. „, a spus IURIE BEȘLIU, Director Sucursalei din Bălți a ,,Moldindconbank”

Oamenii se plâng că salariile mici nu le permit să-și cumpere o locuință, iată de ce sunt nevoiți să apeleze la bănci.

Nu, e prea scump pentru țara noastră, pentru salariile noastre e prea scump. În primul rând e prea scump, în al doilea rând, nimeni nu o să își permită.

Nu este bine să se scumpească tot. Doamne ferește. 055 MUSCA 0108 Dacă e să vorbim despre apartamente, clar că nu este normal, cine le va cumpăra? Ar fugi toți.„, spun oamenii.

Natalia Iacobeț a devenit mamă recent. Împreună cu soțul ei planifică să-și cumpere un apartament, însă prețul la imobile îi sperie. Femeia spune că în aceste condiții, soțul ei va fi nevoit să plece la muncă peste hotare pentru a câștiga suficienți bani.

S-au scumpit și materialele nu?  Totul se scumpește, dar salariile au rămas aceleași, mizere. O familie tânără nu își poate permite ceva cu salariile de la noi, doar ca să plece unul din părinți, ca să ne putem permite. „, a spus femeia.

E rău atunci cand prețurile se scumpesc. Pentru cine astfel de sume sunt reale? Atunci ar trebui ca oferta de credit să fie cu 0%. Bine, vârstnicii nu cumpără apartamente, dar tinerii…Cine dintre ei au astfel de sume? Eu nu sunt de acord cu asta.

Trebuie să fie un raport dintre salariu și prețul imobilelor pe care vrem să le achiziționăm. S-au scumpit și materialele de construcții, respectiv, asta se răsfrânge și asupra prețului. „, au mai spus oamenii.

În nouă luni ale anului 2021 suma totală a creditelor imobiliare se cifra la peste 10 miliarde de lei. Or, în prezent, sistemul bancar acordă 19% din banii pe care îi are sub formă de credite pentru construcția sau achiziția imobilului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata