NordNews
Avem ce spune

VIDEO | La Bălți s-a dat startul creării unui Hub de Inovare Digitală

Noi oportunități de dezvoltare și inovare tehnologică în nordul țării. La Bălți s-a dat startul creării unui Hub de Inovare Digitală care va ajuta companiile din nordul țării să devină mai competitive pe piață, prin folosirea tehnologiilor digitale în dezvoltare afacerilor, dar și în furnizarea de produse și servicii.

„Prin intermediul unui HUB de Inovare Digitală se pot crea conexiuni cu investitori, se pot accesa finanțări pentru transformarea digitală, dar și contectarea utilizatorilor și furnizorilor de inovații digitale. Structura HUB-ului de Inovare Digitală este bazată pe cooperarea regională, între mai mulți parteneri: universități, centre de cercetare, asociații industriale, camere de comerț, incubatoare de afaceri, agenții de dezvoltare și chiar administrații publice”, a declarat Ion Bodrug, președintele Asociației pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI).

Hub-ul de Inovare Digitală va fi creat cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, cel mai mare proiect din domeniul inovării și digitalizării Republicii Moldova, finanțat de către USAID și Guvernul Suediei.

„Competitivitatea economică a R. Moldova depinde de capacitatea companiilor de a inova și de a se transforma digital. Noi știm că nouă din zece profesii necesită abilități digitale, iar prin tehnologii, fabricile și producătorii devin mai competitivi. Prin proiectul Tehnologiile Viitorului, noi vom susține inovația și transformarea digitală aici, în zona de Nord a țării, prin partenerii noștri de la ACETI, dar și Universitatea de Stat Alecu Russo” din Bălți”, a spus Doina Nistor, directoarea proiectului Tehnologiile Viitorului.

„Aveți toate ingredientele necesare ca să înființați această structură și chiar să o puneți în slujba atât a companiilor, cât și a mediului public pentru că acest fenoment de transformare digitală și tot procesul ăsta acum, mai mult ca niciodată, trebuie accelerat”, a adăugat Lidia Bețoae, reprezentantă ADR Nord-Est din Piatra Neamț, România.

Potrivit autorităților locale și reprezentanților mediului academic, Hub-ul de Inovare Digitală va oferi suport companiilor în dezvoltarea viziunilor strategice pentru business, cu implicarea profesioniștilor, dar și a viitorilor specialiști.

„Sunt onorată să asistăm împreună la dezvoltarea ecosistemului local de inovare prin inițierea creării unui Hub de Inovare Digitală în municipiu care va asigura un mediu favorabil transformării digitale a campaniilor și administrațielor publice locale din mun. Bălți, dar și din zona de Nord a R. Moldova”, a adăugat Tatiana Dubițcaia, primar interimar de Bălți.

„Lansarea acestui hub digital, pentru noi înseamnă, în primul rând, o provocare întrucât noi trebuie să corespundem așteptărilor partenerilor noștri, înseamnă o oportunitate de dezvoltare a programelor pe care noi astăzi le oferim și de ce nu, înființarea unor noi programe de licență, de master sau de formare continuă  astfel încât să fim creatorii și promotorii inovațiilor care ulterior vor fi implementate în industrie și economia reală”, a conchis, Natalia Gașițoi, rectorul Universitatății de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Reprezentanții Hub-ului de Inovare Digitală Digital Innovation Hub își propun ca până la sfârșitul anului 2023 să înregistreze centrul de inovare pe platforma internațională JRC pentru extinderea colaborării directe cu alte huburi de digitalizare și inovare ale statelor membre ale UE.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata