NordNews
Avem ce spune

VIDEO | La baștina lui Pan Halippa răsună fanfara. „Satul European” a dăruit instrumente noi copiilor din Cubolta

Au început să cânte în fanfara din sat la instrumente muzicale vechi, pe alocuri chiar găurite, iar efortul lor a fost pe măsură răsplătit. De acum încolo, 40 de copii din satul Cubolta vor învăța arta muzicii în condiții moderne. Grație Programului „Satul European”, studioul a fost izolat fonic, a fost amenajată o scenă specială, iar fiecare copil are un instrument muzical nou.

Totul a pornit dintr-un vis al primarului, dar din lipsă de bani, condițiile de studii și starea instrumentelor lăsa de dorit. Așa că a aplicat la Programul „Satul European”.

„Este un proiect mic cu rezultat mare. Am aplicat la acest proiect pentru dotări. Au fost procurate 25 de scaune, tot atâtea pupitre, un set de instrumente muzicale, printre care 15 trompete, trombon” a spus Alexandru Sîrbu, primarul comunei Cubolta.

Instrumentele vechi la care cântau copiii au fost adunate de prin alte sate sau alte școli. Ulterior, din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală, au fost alocați aproape 460 de mii de lei.

„Evident că este greu să cânți la un instrument vechi. Un matur se mai descurcă, știe să-l mânuiască. Uneori, din cauza instrumentului vechi, copilul nu mai vrea să facă muzică. Iată de ce, recomand să dai copilului un instrument nou” ,  a menționat Andrei Arhirii, conducător de fanfară.

„–Toți cântau cam la așa instrumente. Era un pic mai rău.

 – Dar acum?

 –Este foarte bine, toți cântă la instrumente noi.”

„– Care era trompeta ta înainte și cum este acum?

 –Era foarte veche. Acum este mai bună și sună mai frumos.”

„Primul instrument suna mai caraghios, dar instrumentul nou este cu sunet curat și am mai mult interes pentru repetiții.”

„Instrumentele nu erau chiar așa de rele, pur și simplu clapele se apăsau puțin mai greu”  au spus micii artiști.

O parte din banii alocați au fost cheltuiți pentru a cumpăra mobilier nou și confortabil pentru micii artiști.

„Scaunele acelea vechi nu erau normale.”

„Sunt pupitre noi, acelea erau deja rupte. Încăperea acesta este foarte frumoasă, avem dulapuri unde să punem husele cu trompete. Este încăpător aici. E foarte frumos și nu este ca înainte.”

„–Vă place că este nou?

 –Da!

 –Și cât de tare vă place?

 – Foarte tare. Zece din Zece.”

„Scaunele erau din lemn, foarte inconfortabile, dar acum sunt foarte confortabile. Pupitrele s-au schimbat, în încăpere este foarte multă lumină.”

Primarul spune că vrea să aplice din nou la Programul „Satul European” pentru a crea condiții mai bune și pentru sportivii din sat, dar și ansambul de dansuri „Brâuleț”.

„Noi am reparat Casa Sportivă, așa cum o numim noi, unde se desfășoară activități sportive și de dans. Încăperea este dotată, dar nu are un bloc sanitar. Acum se lucrează la proiectul tehnic. Sper că proiectantul mi-l va prezenta cât mai curând, pentru a-l depune la următorul apel”, a conchis Alexandru Sîrbu, primarul comunei Cubolta.

Prin Programul „Satul European”, sunt finanțate aproape 500 de proiecte în valoare totală de peste 2 miliarde de lei.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"