NordNews
Avem ce spune

VIDEO | La baștina Maiei Sandu. Cum arăta lidera PAS în anii de școală

Unii o numesc „Doamna de fier a Republicii Moldova”, „liderul care poate să pună țara pe făgașul prosperității”. Alții însă o critică și o acuză de eșecuri din perioada când a exercitat funcția de ministru al Educației, iar câțiva ani mai târziu, și de prim-ministru.

Totuși, Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, înfruntă destoinic provocările oponenților și luptă pentru un viitor mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova.

Da, este adevărat, avem cale lungă până a aduce țara la bunăstare și ordine, dar ne-au reușit niște lucruri, știu că așteptările sunt mari și noi am vrea să schimbăm lucrurile mult mai repede, declară Maia Sandu.

S-a născut în satul  Risipeni, raionul Fălești, în familia lui Grigore și a Emiliei Sandu. De la părinți a învățat ce înseamnă vocație, dăruire și sacrificiu în numele adevărului.

Caracterul l-a cules de la părinți, mai ales de la tatăl ei, el a fost un om cu caracter.

El a fost om cinstit în viața lui, el a vrut dreptatea, dar nu a reușit să o facă, spun consătenii liderei PAS.

Iar atunci când fiica lor a trebuit să-și aleagă o meserie, mama, profesoară cu har, a fost cea care i-a ghidat drumul spre succes.

Toată vremea i-am dat voie să aleagă. Am insistat doar ca să aplice la Academia de Studii Economice, anume la Facultatea de Economie. Călătorind și văzând atâtea lucruri frumoase și cum trăiește lumea se gândea să schimbe ceva pentru popor. Așa este și acum, nu se duce pentru funcție, povestește mama Maiei Sandu, Emilia Sandu.

În uniformă școlară, cu cosițe și fundițe… Așa am re-cunoscut-o pe Maia Sandu în pozele din copilărie. A fost una dintre cele mai bune eleve la școala din sat.

Iată cei mai buni elevi ai școlii, i-au strâns. Doamna Sandu este aici.

Dovadă a muncii asidue a elevei Sandu sunt și diplomele pe care le-a obținut.

Erau mai multe, dar le-am găsit pe acestea, din clasa I până în clasa a IX-a. Am găsit adeverința de absolvire a școlii medii incomplete cu mențiune, iată, puteți să o vedeți. Școala a terminat-o cu excelent.

O elevă inteligentă, disciplinată și perseverentă. Așa o descrie fosta profesoară de limba și literatura rusă, Valentina Blîndescu, în prezent președintele OT PAS (Organizației Teritoriale a Partidului Acțiune și Solidaritate) Risipeni.

Pe această potecă, pe acest drum au pășit foarte mulți absolvenți ai școlii noastre. Ceea că pe această cărare a mers Maia Sandu, venind cu ghiozdanul, cu bantulețele mari, albe și cu șorțulețul bine călcat este o onoare și o mândrie pentru noi, pentru școala noastră și pentru satul nostru. Anume pe aici mergea și venea ca să afle și să vadă ceva nou, ca să-și formeze acea personalitate care este acum Maia Sandu, povestește Valentina Blîndescu.

Valentina Blîndescu este mândră că fosta ei elevă a ajuns să fie apreciată peste hotarele țării și că a studiat la Harvard Kennedy School of Government (SUA), unde a obținut titlul de Master în administrație publică.

Voi vedeți cum o primesc pe Maia Sandu în alte țări, în toațe țările europeane, în America. Toată lumea cunoaște cine este deștept, cine este om sincer, nu bandit și hoț.

Vecinii își pun speranțe mari în Maia Sandu, care, încă din copilărie, se vedea că e un lider înnăscut. Acum, spun ei, a venit timpul ca ea să conducă o țară întreagă.

Ea știa la școală cum se comandă, și deja ghida cu copii din mahala, erau mai mici și o ascultau. – Știa cum să-i organize, să-i adune. Niciodata nu s-a certat cu nimeni absolut. Chiar dacă nu-i plăcea ceva, doar spunea că “Nu se poate. Eu am obosit, mă duc acasă.”

Tare vrem să ajungă om mare, să se trezească lumea, să nu fie atâțea dușmani, dar și dușmanii să se unească pentru că ea nu duce pe drumul cel greșit.

Eu tocami plâng, vreau ca ea să fie președinte. Pe cuvânt, vă spun sincer.

Oamenii spun că liderii politici corupți care au adus țara la sapă de lemn, nu au permis Guvernului Maiei Sandu să aducă schimbarea pentru o Moldovă prosperă.

De ce au fugit toți când Maia venit la guvernare. De o albinuță s-au temut și taurii? Pe ea nu poți să o compari cu o muscă, ea este o albinuță, doar albina strânge tot ce este mai bun.

Sunt pentru ea, este o fată deșteaptă, eu o numesc geniu, dar văd că tare o ponegresc. Chicu, de ce a ponegrit-o atât de tare când a fost moțiunea de cenzură. În cinci luni ce putea să reușească ea? Este precum o familie tânără începe să construiască o casă, așa și ea a început, trebuiau să-i dea timp, un an, să vadă schimbări, dar ei i-au pus bețe în roate pentru că se tem de adevăr.

Atunci când a fost Guvernul lui Maia Sandu, s-a simțit puțină învioarare. S-au pus pe treabă toți, masele de rând. Odată ce au venit ceilalți la putere ( PSRM, PD), ei au început să se lase pe tânjeală, spun învățătorii și consătenii Maiei Sandu.

Oameni ca Maia Sandu se nasc la o sută de ani, afirmă cu mândrie Constantin Hîrbu, locuitor al comunei Risipeni.

Cred că Dumnezeu ne dă așa oameni mai rar, ca să observăm persoanele puternice, cu caracter, voință, neânfricoșată, cinsită. Dar Dodon primește indicații de la Kremlin, este un trădător, ni l-a dat Dumnezeu antipodul Maiei.

Sătenii spun că Maia Sandu este ultima speranță pentru Republica Moldova.

Ce am avut mai scump mi-au luat, nu mai au ce îmi lua. Mi-au fugărit copiii, altceva cred că nu mai au ce-mi lua. Am ajuns la bătrânețe, am construit casă, ne-am bucurat că copiii vor fi cu noi, dar am rămas singuri, trăim de pe o zi pe alta, tot cu speranța că în țara asta va fi o viață mai bună și se vor întoarce.

Maia Sandu a fost la un pas de a deveni președinte al Republicii Moldova în octombrie 2016 când a reușit să acumuleze 38,71% din voturi, fiind surclasată doar de Igor Dodon, care a reușit să acumuleze 47,98% din sufragii.
În turul II, Maia Sandu a obținut 47,89% din sufragii, în timp ce Igor Dodon a acumulat 52,11%.
Conform sondajelor, și la alegerile prezidențiale din toamnă, favoriți rămân actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon și lidera PAS, Maia Sandu.
 

1 Comentariu
  1. Trifan Alexandru spune

    Respect acestei Doamne cu caracter !!!
    Moldova desteparea!!! De la Moldovean la Rus, Gagauz, Ucrainean unire pentru tara noastra, parinti, copii, nepoti dati dovada de minte lucida pentru viitorul integii Moldovei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"