NordNews
Avem ce spune

VIDEO| La Cupcini ninge – cu cenușă. Oamenii se tem pentru sănătatea lor

Toamna, peste casele unor locuitori din orașul Cupcini, raionul Edineț, ninge cu cenușă. Se întâmplă odată cu sezonul de lucru la fabrica de zahăr din localiate, unde sunt procesate sute de tone de sfeclă. Oamenii spun că din țevile de eșapament sunt emanate substanțe periculoase. Iar ecologiștii par indiferenți.

,,Stratul de cenușă care se depune pe obiectele din curțile oamenilor este de aproximativ 2 mm. Este greu de imaginat cum e să trăiești în asemenea condiții, când, plus la toate, mai și miroase insuportabil.”, zice Nicoleta Pînzaru, reporter Nord News

 „În schimb, dimineața foarte urât miroase, spre seară – iar, aceeași problemă. Când spălăm rufele, se depozitează rămășițele sfeclei de zahăr pe ele. Mai ales dimineața, ele se așează pe capote la mașini, pe pervazuri se așează.”, spune Marcela Strâmbari, locuitoare.

Oamenii spun că din cauza emisiilor de la fabrică le este greu să respire, iar cenușa care se depune prin curți le provoacă mari bătăi de cap.

 „Când fabrica începe a lucra, substanțe de gaz încep să fie eliminate în atmosferă, și aici nu ai cum să respiri.” 

 „Da, și se depune un strat pe pervazuri. Când lucrează fabrica nu putem să deschidem nici ferestrele.”

 „Chiar și acum se simte mirosul ăsta prin aer.” 

„Oamenii spun că deșeurile de pe urma prelucrării sfeclei de zahăr se scurg în acest râu. Mirosul înțepător de se simte și la câteva sute de metri distanță.”, spune Nicoleta Pînzaru reporter Nord News

 Jurnaliștii Nordnews au încercat să dicute cu administrația fabricii de zahăr. După aproape o oră de așteptări ni s-a spus că nimeni nu va ieși să ne ofere un comentariu.

 Scrieți toate întrebările în format scris, noi vom răspunde la toate întrebările.  Nouă nu ni se permite să vorbim la cameră! 

Deși problema durează de mai mulți ani, autoritățile locale spun că nu știu nimic și că nimeni nu a venit cu vreo plângere la primărie.

„Nici nu știam despre problema apărută.  Nu mi s-a adresat nimeni să spună că nu pot spăla hainele sau altcvea.” spune Ludmila Magu, primar interimar de Cupcini

 Specialiștii de la Inspectoratul Ecologic din Edineț recunosc că demult nu au efectuat controale la fabrica de zahăr din Cupcini. Spun că o vor face, abia săptămâna viitoare, când vor avea și rezultatele probelor de laborator.

„Da, uitați-vă ce se depune pe mașini! – Pff, ieșiți pe stradă și vedeți că acest praf este pe orice mașină. Eu trebuie să am datele de laborator ca să am pe ce mă baza când vă spun ceva. Nu putem ne juca pe degete acolo.”, spune Ruslan Ciobanu, Inspectoratul de Ecologie Edineț

Fabrica de zahăr din oraşul Cupcini prelucrează în 24 de ore, aproape cinci tone de sfeclă de zahăr. În acest an, administraţia planifică să proceseze peste 200 de mii de tone de sfeclă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"