
Un monument în memoria eroilor români căzuți în cele două Războaie Mondiale a fost dezvelit astăzi în orașul Florești. Lucrarea a fost restabilită de Asociația Obștească „Monumentum” și instalată pe locul vechiului cimitir unde au fost înhumați cei 301 eroi.
„Prin așezarea acestui monument aici, unde a fost un cimitir, s-a făcut o dreptate, pentru că acest monument ne va aminti de jertfa inaintașilor noștri, de jertfa eroilor români, jertfa care a fost dată pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația străină”, susține PS Antonie, Episcop de Bălți al Mitropoliei Basarabiei.
Scriitorul Vitalii Ciobanu, originar din Florești, a venit de mână cu mama sa de 85 de ani, pentru a cinsti memoria ostașilor români.
„Aici, la Florești, s-au dat lupte crâncene în 1941. Era un punct de rezistență sovietic, regimentul sovietic aici, din Florești. Au opus o rezistență mare. Și au murit mulți ostași de-ai noștri. Bun, și de partea cealaltă. Evident, tragedia este imensă. În sfârșit, cumpăna dreptății cumva și-a regăsit echilibrul”, spune Vitalii Ciobanu.
„Când am auzit că aici a fost cimitirul lor și au fost de la Timișoara și au pus prima cruce acolo, am rămas extraordinar de bucuroși, dar acum și mai, pentru că nu suntem uitați, că totuși ceea ce s-a vorbit până acum e și în memoria noastră”, adaugă Galina Agafia Ciobanu, mama lui Vitalii Ciobanu.
Monumentul a fost ridicat grație Asociației Obștești „Monumentum”. Acesta are importanță culturală pentru întreaga comunitate românească, spune Iulian Rusanovschi.
„Nicolai Iorga spunea, că un popor care nu-și cunoaște trecutul, este ca un copil care nu-și cunoște părinții. Pe acest loc, unde ne aflăm, în 1942 au fost centralizate 301 trupuri ale eroilor armatei române, care au căzut pe întregul teritoriul raionului Florești în luptele de eliberare a Basarabiei”, spune Iulian Rusanovschi, președintele Asociației Obștești „Monumentum”.
Reconstrucția a fost efectuată gratuit de arhitectul Mihai Andrieș. Proiectul total a costat 2, 5 mii de euro și a fost realizat, inclusiv, cu suportul Consulatului General al României la Bălți.
„Pentru noi, românii, este foarte important să ținem veșnică și trează memoria eroilor români și să-i cinstim permanent prin acțiunile noastre, prin tot ceea ce facem, și să le purtăm în suflete glorie eternă tuturor eroilor români”, spune Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți.
„Edificarea acestui monumet face parte dintr-o campanie începută în 2010 de restabilire a monumentelor românești pe întreg teritoriu Republicii Moldova, campania care se va încheia cu edificare a statuii Reginei Maria, pe care o țin astăzi în fața mea. Regina Maria fiind totodată și mama răniților și a soldaților, deoarece a fost singura regină care în Primul Război Mondial a coborât în tranșee și în spitale, oblojind rănile celor răniți în război”, povestește Iulian Rusanovschi.
Vulturul cruciat de bronz a fost turnat în atelierele lui Veaceslav Jiglițchi, iar piatra pentru cruci a fost prelucrată de Vladislav Lozan din Cosăuți.
„Cât nu s-ar stărui astăzi cineva să ne umbrească istoria, nu le reușește, pentru că adevărul își ocupă locul său. Eroii, chiar dacă sunt căzuți, ei rămân în memoria noastră, rămân în memoria generațiilor care vin din urmă. Vreau să mai zic că astăzi este o zi de doliu pentru noi. 28 iunie 1940, se împlinesc 82 de ani de când acest petic de pământ a fost, n-am să mă tem să zic, chiar cotropit”, spune Mihai Verhovețchi, președintele „Asociaţia pentru Conservarea Patrimoniului Cultural” din Bălţi.
„Mă simt onorat să stau astăzi aici, la deschiderea acestui monument, dedicat acestor eroi, pentru că au luptat pentru libertatea noastră și eu înțeleg asta, și copiii mei vor ști asta.”
„Despre acest monument cunosc de la părinții mei, pentru că fiind băștinaș, mi-au vorbit de acest lucru, mi-au spus că aici erau acele cruci care, după ce a fost distrus acest cimitir, s-a construit fabrica de vinuri. Îmi povestea buna mea mamă, că aici veneau și reprezentanți din România care plângeau. Dar e mare păcat, pentru că pe acest loc, unde a fost cimitirul, sunt construite case”, spun localnicii.
Astăzi se împlinesc 82 de ani de la anexarea Basarabiei și Bucovinei de Nord în 1940 și este marcată Ziua ocupației sovietice.