NordNews
Avem ce spune

VIDEO | La mijloc de an de învățământ, trei școli din raionul Edineț au fost reorganizate. De ce se tem părinții și ce spun autoritățile

Mai mulți locuitori din satul Chetroșica Nouă, raionul Edineț se tem că școala din localitate va fi închisă. Asta după ce ușile sălilor de clasă au fost sigilate. Sigilele au fost scoase în această dimineață, când elevii au revenit la ore. Autoritățile locale susțin că este vorba doar de reorganizarea instituției. În 2016, școala din Chetroșica Nouă a mai fost o dată reorganizată – din gimnaziu a ajuns școală primară.


Eugen Lopată, care în trecut a fost director al școlii din Chetroșica Nouă se arată indignat de decizia Consiliului Raional Edineț, de a trece instituția în gestiunea Gimnaziului „Mihail Sadoveanu” din orașul Cupcini.

„Clasa a patra, ușa este sigilată, clasa a doua, ușa este sigilată.  Aceasta a fost o intimidare asupra cadrelor didactice, asupra conducerii școlii. Ei s-au gândit că numai în acest mod vor putea speria oamenii, ca să închidă gura, ca să nu mai vorbească nimic despre metodele de lucru a Direcției de Învățământ Edineț.”

Părinții se tem că, foarte curând, școala din sat va fi închisă definitiv.

„Astăzi am venit cu copii și am aflat că ușile au fost sigilate și noi suntem puși sub semnul întrebării, nu se știe ce vom face mai departe, ce se întâmplă cu școala. Nu ni s-a explicat nimic, noi am fost înștiințați că trecem ca filială a Gimnaziului de la Cupcini. Acum ce facem cu copiii, unde îi ducem? Noi suntem pentru ca să fie păstrate cel puțin clasele primare în satul nostru de baștină” , a spus Inga Lesnic.

„Doresc să fie școală la noi în sat, pentru că este foarte greu să conduci copilul dimineața la rutieră, pe frig sau pe ger să-l trimiți în altă localitate la școală. Eu vreau ca fetița mea, care este clasa a patra, să rămână, să nu mai fie întreruptă de aici și transferată la Cupcini. Cealaltă fețită este în clasa a doua, dacă se distruge școala și grădinița, satul nostru moare” , a adăugat Natalia Rusu.

Alexandra Lopată, care până la finele lui 2020 a deținut funcția de director al școlii primare din Chetroșica Nouă, crede că această reorganizare este o metodă camuflată de a închide instituția de învățământ.

„Am fost anunțati că noi vom fi din nou reorganizați, cu toate că noi suntem școală primară și deja ne-am reorganizat. Eu cred că acesta este un început de închidere a Școlii Primare din localitate. Majoritatea sătenilor și părinților sunt împotrivă, dacă se închide școala total, se pierde și satul.”

Primarul localității, dar și noul manager al instituției de învățământ dau asigurări că satul nu va rămâne fără școală.

„Reorganizarea probabil se face din cauza că nu sunt surse financiare și copii sunt foarte puțini. Aș vrea să conlucrez mai departe ca să nu moară satul, să conlucrez cu școala care va gestiona instituția respectivă, cu Direcția de Învățământ ca școala să funcționeze.  Școala trebuie să lucreze, ca filială, poate cu alte metode. Eu nu am fost la curent cu situația dată, dar școala trebuie să lucreze”, a declarat Eugenia Dociu, primarul s. Chetroșica Nouă.

„Noi suntem pentru aceea de a menține în sat școala respectivă, nu pentru a o închide. Sălile de clasă au fost sigilate din simplu motiv că la data de 30 decembrie am fost să preluăm documentele școlare. Bunurile instituției nu le-am preluat din simplu motiv că contabila trebuie să întocmească niște rapoarte care se afla la balanța instituției de învățământ”,  a spus Ion Cojocaru, directortul Gimnaziul „Mihail Sadoveanu” din or. Cupcini.

Șefa Direcției Educației a Consiliului Raional Edineț a declarat că  instituția se confruntă cu un deficit bugetar încă de anul trecut. Reorganizarea școlii va permite economii la buget și activitatea de lungă durată a filialei.

„Instituția de învățământ există, copiii rămân, profesorii rămân, se reduce doar unitatea de director. În instituție rămâne o persoană responsabilă, un director adjunct cu 0,25% care va răspunde și va administra momentele manageriale din instituție”,  a conchis Mariana Odobescu.

Alte două școli din satele Goleni și Stolniceni, raionul Edineț au fost reorganizate la începutul acestui an.

La școala din Chetroșica Nouă învață 17 copii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata