NordNews
Avem ce spune

VIDEO | La mulți ani, Anatol Moraru! Profesorul și scriitorul bălțean a împlinit 65 de ani. Cum l-au felicitat colegii, elevii și prietenii

Scriitorul, profesorul universitar și directorul Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din mun. Bălți, Anatol Moraru, a împlinit astăzi onorabila vârstă de 65 de ani. Cu această ocazie, întreg colectivul academic al Universității de Stat „Alecu Russo” i-a adus un omagiu și i-a mulțumit pentru dedicația din cei aproape 40 de ani de carieră.

Nu-mi imaginez campusul nostru universitar fără Anatol Moraru. Noi întodeauna suntem foarte bucuroși când într-o circumstanță anumită, o ședință, o deplasare, îl avem pe domnul Moraru alături de noi, întrucât, întodeauna, indiferent de câte probleme nu ar avea domnul Moraru, el știe să le lase într-o parte și să aducă zâmbetul pe față oamenilor cu care comunică„, a declarat Natalia Gașițoi, rector USARB.

În suflet va rămâne veșnic tânăr, susține Anatol Moraru. Este mândru de cele realizate și mai are multe planuri de viitor.

Mai joc fotbal, mai fac și alte lucruri care nu țin doar de exerciții intelectuale, planuri. Am copii și nepoți care îmi dau o anumită speranță și dorință de a mă realiza, de a mă uita cu un anumit optimism spre viitor. Cel mai mult aș vrea să cred că am reușit în lunga mea carieră de profesor, din 1984, să cultiv niște generații„, a spus Anatol Moraru, scriitor, critic literar, cadru didactic literar.

Colegii și prietenii au doar cuvinte de laudă despre Anatol Moraru, pe care îl consideră o personalitate importantă pentru cultura municipiului Bălți.

O figură multiplană, care nu se reduce nici măcar la atâta, pentru că este și scriitor în același timp, un scriitor polivalent, care face și critică literară, care face și proză, care face și roman. Prin urmare, ne-am întrunit astăzi să celebrăm una dintre figurile de seamă ale Bălțiului și a Universității bălțene„, a ținut să menționeze Nicolae Leahu, scriitor, profesor universitar.

În toți acești ani am legat o prietenie frumoasă, care a evoluat de la o relație sănătoasă mentor-discipol. Dumnealui a fost și va rămâne primul cititor al textelor mele, dumnealui mi-a scris prefața la câteva cărți, prețuiesc foarte mult sugestiile domniei sale. Atunci când scriu un text îl trimit dumnealui„, a spus Virgil Botnaru, prozator, eseist, scenarist.

Elevii Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” susțin că Anatol Moraru este un profesor care reușește să le trezească setea de cunoștințe și mai ales de lectură.

Orele cu dumnealui sunt distractive, sunt mereu foarte interesante, captivante. El este un profesor foarte bun care știe să îmbine frumosul cu utilul.

Domnul Moraru este un filolog cu literă mare. El îmi predă mie literatura universală și sunt foarte încântată că am ore cu el. El este la ore și glumeț, dar și serios„, au spus elevii Colegiului Pedagogic „Ion Creangă”.

Anatol Moraru s-a născut pe 18 septembrie 1958 în satul Scumpia, județul Bălți. A efectuat stagii de documentare în România, SUA și Ungaria. Și-a început cariera în anul 1984, în calitate de lector universitar la Catedra Limba și Literatura Română de la USARB. Filologul Anatol Moraru este autorul a peste 80 de articole de critică literară, eseuri, studii și nuvele.

 

Urmărește știrile NordNews și pe canalele de Telegram și YouTube

📣 Susține echipa NordNews pe PATREON!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"