NordNews
Avem ce spune

VIDEO | La numai 19 ani se vrea o femeie de succes pe arena politică din R. Moldova

La doar 19 ani deține titlul de „cel mai activ tânăr din municipiul Bălți” și conduce aripa locală de tineret a unui partid politic din Republica Moldova. Este istoria de succes a Valeriei Ciolac, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din oraș, care, peste ani, se vede o femeie de succes pe arena politică autohtonă. Am cunoscut-o pe Valeria acum câteva luni, la un protest organizat în fața primăriei de Bălți.


Pentru a acumula mai multă experiență și pentru a-și atinge scopurile, Valeria participă la diferite proiecte sociale.

Cred că am început să mă implic în comunitate, în sensul mai larg al cuvântului, de prin clasa a șaptea, când am devenit voluntară a asociației obștești “CASMED”, un Centru de asistență socio-medicală la domiciliu pentru persoanele în etate, persoanele cu nevoi speciale și alte grupuri vulnerabile. Anume la “CASMED” am învățat ce este compasiunea, empatia și, tot acolo, am sesizat ideea de întrajutorare dezinteresată a semenilor, a spus Valeria Ciolac, activistă civică.

Tânăra spune că un rol deosebit în formarea spiritului ei civic le revine părinţilor, care au susținut-o mereu în tot ceea ce face.

Cred că am moștenit spiritul civic de la părinții mei. Anume ei mi-au fost tot timpul modele de dreptate și verticalitate. De la ei am învățat cât de importantă este implicarea noastră, a fiecăruia, a adăugat tânăra.

Valeria este pasionată de politică și încearcă să profite de fiecare oportunitate pentru a acumula cât mai multă experiență în acest domeniu dificil.

M-am implicat în Parlamentul Tinerilor, o simulare organizată de asociația “INVENTO”, în care am fost chiar eu deputată pentru câteva zile. Au urmat mai multe școli, în care am învățat cum să faci campanie electorală, cum să ții un discurs politic coerent, ce sunt partidele politice. Am creat propriile mele mici documentare despre corupție, migrație, problemele din sistemul educațional, a spus Valeria.

Acum un an, Valeria a acceptat provocarea de a crea și conduce aripa de tineret a unui partid politic din țara noastră, formațiune care promovează valori pe care le împărtășește și ea.

Am adunat în jurul meu oameni, care cred în aceleași valori ca și noi, și am început să acționăm la nivel local. Împreună cu ei, am organizat flash mob-uri pe tema transparenței bugetare. Am organizat forumuri și simulări. Am scris petiții și am participat la diferite audiențe cu tinerii. Am contribuit la consultarea bugetului și am venit cu unele propuneri în acest sens, a mai spus tânăra.

În vara lui 2019, Valeria a mers la Berlin, unde a participat la o școală politică, în cadrul programului Global In-Fellowship. Pe parcursul a trei săptămâni, alături de alți tineri, Valeria a învățat ce înseamnă diplomație, drept și relații internaționale.

Per general, cred că această experiență a fost una dintre cele mai frumoase din viața mea, pentru că am înțeles cât de important este să învățăm unii de la alții, pentru că, dincolo de tot ce am aflat în cadrul instruirilor, am învățat mult mai mult de la tinerii cu care am interacționat. Din acest motiv, cred că e validă afirmația: „Gândește global, acționează local!”

Valeria consideră că datoria ei morală faţă de comunitate este să contribuie la dezvoltarea municipiului Bălți.

În ianuarie anul curent, împreună cu mai mulți tineri și activiști din municipiu, am organizat în fața primăriei un protest, pentru că eram nemulțumiți de lipsa de transparență bugetară și de setarea ridicolă a prioritaților în Consiliul Municipal Bălți. Chiar dacă unii oameni spuneau că “locul copchiilor este la școală, dar nu să facă proteste în fața primăriei” și că, probabil, am fost plătită de unele partide politice, eu nu am cedat și continui să lupt pentru această cauză, deoarece eu cred în dreptate și integritate.

Elevă în ultimul an de liceu, Valeria Ciolac a fost acceptată deja la studii la mai multe facultăți de peste hotare. Promite însă, să revină neapărat în R. Moldova.

Oricum, vreau după asta să mă întorc în Moldova și să-mi asum partea mea de responsabilitate pentru viitorul nostru comun. Peste 10 ani mă văd în Moldova, mă văd aici, făcând lucruri frumoase.

Valeria cheamă tinerii orășeni să se implice activ în viața politică și socială a municipiului Bălți.

Vreau să-i îndemn pe toți tinerii să-și asume mult curaj și să înțeleagă că noi, tinerii, suntem și prezentul, nu doar viitorul.

Materialul face parte din cadrul proiectului Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova derulat de IREX Europe,  cu suportul financiar al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.
”Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat poziția IREX Europe”
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"