NordNews
Avem ce spune

VIDEO| La Piața Centrală din Bălți au „înnebunit” cartofii

Legumele s-au scumpit remarcabil în ultimele zile în R. Moldova, în special cartofii.  La Piața Centrală din Bălți, un kilogram de cartofi variază între 16 și 20 lei pentru cartofii de anul trecut, iar pentru cartofii de anul acesta – de la 20 până la 35 de lei.
 

Deși bălțenii se arată indignați de aceast lucru, ei continuă să cumpere cartofi, care  la noi, se știe, sunt o necesitate pentru fiecare familie. Cei mai mulți dintre cei chestionați, consideră că cei de la guvernare se fac vinovați de majorarea  prețurilor, întrucât nu se gândesc deloc la cetățenii țării.
,, Dacă Guvernul nu se gândește la nimic, atunci noi la ce să ne mai gândim? Este greu să ne întreținem, pensia mea este de 1800 de lei. Cu acești bani reușesc să acopăr doar cheltuielile casei. Pe ce bani ar trebui să cumpăr mâncare sau medicamente?”, ne spune un cumpărător.
Vânzătorii susțin că prețurile s-au mărit din cauza noilor prețuri de achiziție, pentru că nu trebuie să uităm că R. Moldova importă în mare parte cartofii din alte țări, deoarece la noi se produc în cantități mici.
„ Cred că noile prețuri de cumpărare sunt de vină. Nu găsim cartofi nici în România, nici în Ucraina, doar în Belarus, cred eu. S-au scumpit și pentru faptul că se termină sezonul lor”, ne-a spus un cumpărător.
,,Aceștia nu sunt cartofi moldovenești. Sunt aduși de peste hotare, de accea, s-au scumpit atât de mult”, este de părere o doamnă.
,, Anul trecut, cartofii au fost mai ieftini  diferă prețurile chiar în jumătate”, zice o vânzătoare.
În acest context, patru deputați ai Blocului ACUM au trimis o adresare către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului prin care solicită să afle care este volumul anual de producere a cartofului din anii 2016-2018, dar și volumul anual de import și export a acestora. Asta după ce potrivit deputaților, „s-a atestat majorarea bruscă a prețurilor la cartofi (de la 7-8 până la 16-17 lei per kg)”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata