NordNews
Avem ce spune

VIDEO | La privat nu-i ca la stat. Încă un an pentru reconstrucția unui sens giratoriu din Bălți

La privat nu-i ca la stat. Dovadă sunt șantierele la ieșirea din municipiul Bălți, unde pe de o parte, un agent economic a construit un centru comercial în doar câteva luni, și sensul giratoriu care se repară de ani de zile. Oamenii spun că au obosit să aștepte drumurile bune. Cei mai nemulțumiți sunt șoferii care se văd nevoiți să ocolească unele segmente de drum.

„Aici lucrează, se spune, turcii. Fac această construcție. Și aici, probabil, deja, pur și simplu, lucrează muncitorii moldoveni. Eu în fiecare dimineață mă aflu aici. Vin oamenii din toate direcțiile, merg la lucru. Probabil salariu e bun și…”

„Patru ani e mult, da. Nu se lucrează, nu-s bani, eu știu ce fac ei? Depinde tot de gospodar care s-a apucat de făcut porțiunea de drum. Mi-ar plăcea ca lucrările să meargă intensiv. Prin alte țări străine lucrează și noaptea, și zi și se face mai urgent.”

„Ai noștri deja fac cinci ani o parte și vor face încă cinci ani cealată parte. La noi așa e totul în republică. Conducerea necompetentă. Asta va dura încă mult”, spun șoferii.

Mai grav este că din cauza lucrărilor de reparație care nu mai au sfârșit, în zonă există mereu pericol sporit de accidentare.

„Aceste camioane, autocare cu remorci, oricum, nu e ca și cum ar trece pe linia dreaptă, ocolesc acolo. Situații de accidente se crează aici permanent. Cine știe, cedează trecerea, cine nu știe, nu cedează și iată ce se întâmplă”, spune un șofer.

„Aici, când întorci, se sfărâmă cauciucul. Că aici n-au loc să întoarcă, e îngust. La camioanele se sparg des anvelopele. Vin băieții și le repară aici. Scot anvelopele și le schimbă”, povestește lucrătorul unei spălătorii auto din apropiere.

Conform proiectului, drumul care va trece pe sub pod ar urma să aibă două benzi de circulație pentru a reduce ambuteiajele.

„Aproximativ anul trecut s-a făcut numai o parte. Adică cealaltă ieșire n-au făcut deloc. E greu. Tot depinde, în primul rând, de Guvern. Adică, dacă are un scop oarecare, el trebuie să-l atingă”, susține un șofer.

„Prea tare se tărăgănează, se întinde acest lucru, dar, îndeobște, îl fac foarte bine. Mă uit cum a fost făcut și cum e acum. Sunt două lucruri foarte diferite. Fac încet, dar calitativ”, spune un biciclist.

„Deja al treilea an aici lucrează, parcă așa mi se pare. Mai e mult încă de lucru”, spune lucrătorul spălătoriei auto.

Administratorul companiei „Poduri Prim”, responsabilă de reconstrucția sensului giratoriu, a declarat pentru NordNews.md că lucrările se desfășoară conform proiectului și vor fi finalizate abia la sfârșitul anului 2023, deși darea în exploatare era programată pentru acest an.

Mai mult, anul trecut, Administrația de Stat a Drumurilor anunța că lucrările au fost realizate în proporție de 65%. De atunci, cifra nu s-a prea schimbat.

„În conformitate cu condițiile tehnice ale proiectului, lucrările vor fi finalizate anul viitor. Proiectul prevede 48 de luni de zile pentru execuția lucrărilor acum. Peste 65% sunt executate lucrările acum. Noi nu avem niciun interes ca să lungim lucrările, fiindcă ne costă bani. Este un termen care e stabilit de proiect. Este partea tehnologică. Noi putem să spunem că vrem într-o zi, într-o noapte, într-o jumătate de zi, dar sunt niște capacități tehnice, care trebuie să fie respectate”, susține prin telefon Veaceslav Țerna, administratorul companiei S.C. PODURI PRIM S.R.L.

Aflat la Bălți, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a promis că anul 2023 este ultimul termen limită pentru acest proiect.

„Cel mult, pot să-mi asum responsabilitatea pentru lipsa de acțiune, probabil, din anii precedenți. Cunosc despre acest pod sau sens geratoriu din momentul la care am venit la minister. Am făcut toate demersurile necesare ca lucrurile să se întâmple mai repede. Și, din ceea ce vedem, lucrurile deja au început să se miște cu o viteză mai bună. Avem un grafic și la anul viitor întreg sens geratoriu ar trebui să fie reabilitat. Este un proiect complicat, deci necesită anumite tehnologii mai complicate. Din acest considerent, perioada de execuție este un pic mai lungă, dar eu vă promit că el va fi realizat deja în termenii care sunt stabiliți”, susține Andrei Spînu.

Lucrările de construcție au demarat în anul 2019. Costul acestora se cifrează la 100 de milioane de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"