NordNews
Avem ce spune

VIDEO | La protestul fermierilor din Sîngerei au venit doi deputați și un reprezentant al guvernului „aghezmuit”

Le-a ajuns cuțitul la os. Zeci de fermieri din raionul Sîngerei în semn de protest  au scos tehnica agricolă pe traseul Bălți-Chișinău. Aceștia au înaintat un șir de revendicări guvernului, prin care să-i ajute să depășească criza în domeniu, provocată de înghețuri și secetă. Iar în cazul în care, ei nu vor fi auziți aceștia promit să blocheze traseul.

Eu plătesc anual accize sub diferite forme. Undeva, în jur de 9 milioane. Acum am acumulat datorii la firme de 17milioane. Am încercat să discut cu ei, dar ei mi-au spus că sunt în aceeași situație. E catastrofă, dar guvernul  nu conștientizează ce se întâmplă în țară”.
„E un strigăt de ajutor. La ziua aceasta noi nu simțim niciun sprijin din partea statului. Se fac ședințe, hai să discutăm, eu înțeleg că în țară e greu, dar să ne asculte și pe noi”.
„Găsiți membrii de administrare a băncilor, o să vă fie clar cine nu dorește schimbarea regulilor de joc în Republica Moldova. Majoritatea deputaților, parlamentarilor și inclusiv de la președinție sunt membri la acest consiliu”, au spus agricultorii.

Agenții economici spun că din cei o mie de lei la hectar promiși de guvern drept despăgubire, aceștia vor beneficia doar de 500 de lei .

Cerem instituirea stării de urgență, care ne-ar permite să reeșalonarea creditele bancare. Noi nu suntem de acord cu regulamentul aprobat de AIPA cu o mie de lei la prima grupă, care măcar nu poate fi considerat  un compliment. Este o bătaie de joc. Noi ne-am adresat acum la AIPA și  ne-au spus că nu o să beneficiem  nici măcar de o mie de lei. Doar, 500 de lei, care în final poate deveni o sută de lei. Comulativ, fondul nu va fi capabil să acopere toate cererile”, a precizat agricultorul, Lucian Balan.

Dacă în decursul la două săptămâni atât guvernul, cât și parlamentul nu vor lua o decizie favorabilă în acest sens, fermierii promit să blocheze traseul Bălți- Chișinău.

Dacă nu o să fim auziți în următoarele două saptămâni o să blocăm traseul. Noi, astăzi am ieșit pașnic. Dar, o să blocăm traseul pentru că este imposibil. Noi în Moldova facem agricultură de supravețuire”, a adăugat agricultorul.

Agricultorii bat alarma. Ei afirmă că țăranii în acest an ar putea rămâne fără pâine.

Nu avem roadă, dacă și este 700- 800 de kg de grâu pe care le-am recoltat la ha, ceea ce înseamnă că noi trebuie să dăm totul, fiind doar o parte din plata promisă”.
„La cotași le-am spus că nu avem nimic. Și nu avem ce le da. Aceasta e problema”, au precizat fermierii.

Fără o sursă de existență vor rămâne și mecanizatorii.

Salariu nu avem, nimic nu este. Noi așteptăm să vedem ce hotărâre va lua guvernul. O să fim nevoiți să căutăm alt loc de muncă”.
„Nu o să avem ce prelucra. Dacă nu va fi roadă, nu va fi nimic”, s-au plâns muncitorii.

Conducerea raionului Sîngerei condamnă mecanismul prin care sunt calculate ajutoarele financiare acordate fermierilor păgubași.

Astăzi ei trebuie să se întoarcă cu fața spre voi și să nu vă ofere o mie de lei, mizeri pentru a vă asupa gurile.Trebuie să gândească real conform investițiilor pe care le-ați făcut per hectar. Trebuie să de-a conform facturilor, investițiilor, acestea sunt despăgubirile”, a menționat președintele raionului Sîngerei, Grigore Corcodel.

Totodată, alesul raional spune că situația în care s-a pomenit agricultorii este pe placul statului.

Grâul are un preț de 3 lei 50 de bani și vă spune zilnic, eu cunosc că dacă nu-l dați cu acest preț, noi suntem gata să importăm grâu din Ucraina cu 2 lei și 70 de bani. Nouă ne este tot una dacă nu doriți. Vă dați seama cât e de aproape statul de noi? Consolidați-vă că veți avea câștigat!”, a precizat conducerea raionului Sîngerei.

La protestul pașnic organizat de oamenii țarinei au fost prezenți și deputații Gheorghe Brașovschi din partea Pro Moldova și Arina Spătaru din partea Platformei Demnitate și Adevăr.

Toate revendicările dumneavoastră sunt scrise de o săptămână în acest proiect de hotărâre a Parlamentului Republicii Moldova, unde se regăsesc toate revendicările dumneavoastră”, a precizat deputatul Gheorghe Brașovschi.
„Există în bugetul de stat 500 de milioane de lei care pot fi alocate astăzi, la moment, dar trebuie declarată starea de urgență. Noi putem rezolva problema cu reeșalonarea creditelor dumneavoastră”, a adăugat deputata Arina Spătaru.

Reprezentantul Cancelariei de Stat la Bălți, Vitalie Nogali, care a fost prezent la protest și de la care aducea a băutură ne-a spus că Guvernul nu cunoaște despre problemele cu care se confruntă agricultorii din Sîngerei.

Voi informa în primul rând guvernul și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale și a Mediului.Toate întrebările care au fost discutate noi le-am luat în considerare și vor fi aduse la cunoștință conducerii”, a precizat șeful OT Bălți al Cancelariei de Stat, Vitalie Nogali.

Astăzi,  sute de agricultorii din toată țara au ieșit la protest.
Amintim, că ieri, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a anunțat că Guverul va solicita un credit urgent de la Banca Mondială, pentru a ajuta agricultorii, care s-au confruntat cu pierderi din cauza secetei. Conform estimărilor oficiale, din cele aproape 415 mii hectare de culturi cerealiere din prima grupă semănate în toamnă, în jur de 200 mii de hectare au fost afectate de secetă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"