NordNews
Avem ce spune

VIDEO | La punctul de trecere „Costești-Stânca”, călătorii au fost întâmpinați și petrecuți altfel

De Ziua Independenței Republicii Moldova, unii au revenit acasă, alții a plecat în căutarea unei vieți mai bune. La punctul de trecere „Costești-Stânca”, oamenii au fost întâmpinați și petrecuți altfel, cu dublu zâmbet și felicitări. În contextul marcării celor 30 de ani de la proclamarea independenței, polițiștii de frontieră ai Biroului Vamal Nord au purtat măști mai puțin obișnuite.


Familia Miaun s-a stabilit în Franța acum 18 ani. Au plecat mânați de sărăcie și nevoi și tare vor să revină acasă pentru totdeauna, doar că în țara noastră nu sunt condițiile necesare pentru un trai decent.

„Cu toții ne dorim să ne întoarcem la casele noastre, dar mai așteptăm ce schimbări vor fi. Plecăm la Paris, ne ducem încolo pentru că lucrăm oficial. Avem un trai mai bun decât aici. În orice caz, acolo medicina este gratuită, nu așa ca la noi, unde nu te-ai duce, întâi trebuie să dai bani, după care te consultă”, a spus Olesea Miaun.

Și familia Ciugureanu a ales să trăiască în Franța. Mariana are 40 de ani și nu știe cât de independentă se poate simți într-o țară în care lucrurile au luat demult o direcție greșită.

„Am început să mergem peste hotare până n-am luat toată familia pentru că au fost situații grele în țară. Totuși, vrem ca familia să fie împreună, de aceea am hotărât să plecăm și noi, să fim împreună. Suntem mereu cu speranța că ne vom întoarce înapoi, dar nu știm ce va fi mâine”, a declarat Mariana Ciugureanu.

Totuși, gestul polițiștilor de frontieră le-a creat buna dispoziție și i-a convins că ingeniozitatea moldovenilor este de neîntrecut.

„Cred că din 11 iulie, R. Moldova a devenit mai independentă și mă bucur foarte mult pentru succesele moldovenilor și celor veniți de peste hotare și le mulțumesc din suflet pentru că datorită lor, din 11 iulie, am devenit mai independenți. Este un gest frumos și binevenit, mă bucur că domnul Rosian, deja, cumva, își bate capul și de atitudinea polițiștilor de frontieră.”

„Nu-i ceva normal să-ți lași cuibul și să te duci undeva să cauți ceva mai bun. Luptăm ca să ne întoarcem înapoi acasă, dar nu știm când va fi acest lucru”

„Probleme sunt peste tot. Părerea mea este că indiferent de probleme și oriunde nu ne-am afla, trebuie să zâmbim și să fim cu speranța spre bine, cred că aceasta este cea mai bună atitudine pentru a schimba ceva spre bine.”

Ideea de a întâmpina și petrece vesel călătorii, aparține chiar noului șef al Poliției de Frontieră, Vasile Rosian.

„Avem speranțe mari că în Ziua Independenții să avem o viață mai bună, corectă, unde statul de drept este pus în fața legii. Polițistii de frontieră sunt cei care trebuie să genereze zâmbete oamenilor care traversează frontiera de stat. Asta ne motivează ca să le purtăm cu mândrie, să le purtăm ca oamenii să înțeleagă că polițistii de frontieră au în primul rând, o atitudine bună, binevoitoare față de ei”, a conchis Mihail Volnițchii, șef-interimar, Poliția de Frontieră Costești.

Acum 30 de ani, la 27 august 1991, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declarația de Independență, document semnat de 278 de deputați.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata