NordNews
Avem ce spune

VIDEO| La Sîngerei, drumurile se fac cu viteza Guvernului. Raionul riscă să piardă 1 milion de euro

Raionul Sângerei și județul Iași riscă să piardă un proiect transfrontalier de 4,5 milioane de euro. Documentul prevede construcția unui drum existent care ar putea lega raioanele Sângerei și Ungheni. Traseul promis de fostele și actuala guvernare este așteptat mai bine de 10 ani de locuitorii din satul Bobletici, raionul Sângerei. Din cauza drumului prost oamenii s-au săturat să facă kilometri în plus, să-și repare automobilele și să poarte cizme de cauciuc.

,,Dacă plouă, nu se poate duce nici un transport încolo. Încercați acum pe uscat să mergeți pe drumul acesta, să vedeți cât de greu este, de ploaie nici nu mai vorbesc.”

Beneficiarii acestui traseu ar fi aproape 40 de mii de cetățeni din mai multe localități rurale ale raioanelor Sîngerei, Telenești și Ungheni.

,,E foarte rău drumul, noi ne stricăm mașinile. Pentru ce mai achităm impozite pe drum? Am auzit că este proiect, că s-au alocat ceva bani, că s-a votat ceva acolo în Parlament, dar până la urmă nu s-a mai făcut nimic.

,,Acest proiect are foarte mulți ani de când așteaptă implementat, dar până când nu vedem rezultate.  Pe această porțiune este foarte greu de circulat, mai ales atunci când plouă. Este foarte dificil și de multe ori, oamenii sunt nevoiți să facă înconjurul.

,,Nu ieși! Degeaba te pornești. E foarte rău! Chiar și dacă acum vei încerca să mergi pe acest drum, veți vedea niște borți, chiar dacă e uscat. Dacă mașina e mai josuță, o atingi, oricum.

,,Prin acest drum se unesc raioanele Ungheni și Sîngerei, foarte mulți oameni circulă pe aici. El ar trebui să fie făcut. Nu poți să mergi pe aici. Noi acum venim de la Bălți și avem mult de înconjurat”, au spus oamenii.

Potrivit studiului de fezabilitate, lucrările de construcție a traseului Bobletici-Drujba ar fi de peste un million de euro, din România – de peste 3 milioane de euro. Contribuția financiară a Consiliul Raional Sîngerei este de jumătate de milion de euro, însă Guvernul R. Moldova a avizat negativ implementarea proiectului de lege.

,,Am pregătit proiect de lege, l-a prezentat domnul Carp. Este avizul pozitiv al comisiei juridice, comisia agricultură, comisia administrație publică, la centrul de administrație publică. Și când s-a dus la dvs, la guvern, hop și aviz negativ. Spuneți vă rog, de ce noi am obținut aviz negativ și pierdem 4 milioane 500 de euro pentru o chestie birocratică. Ați avut hotărâre de guvern, și ați dat aviz negativ”, a spus Oleg Cernei, consilier raional or. Sîngerei.

În cadrul unei vizite la Sîngerei, Șefa Executivului de la Chișinău, Natalia Gavrilița, a comentat decizia Guvernului și a dat asigurări că vor reveni la acest proiect.

,,Drumul la care faceți referință, este vorba despre subiectul exproprierii unor anumite terenuri pentru construcția drumurilor. Subiectul exproprierii este unul care ține de drepturile constituționale de proprietate și drepturile prevăzute de Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Este un subiect complicat. Am promis să examinez încă odată acest subiect și vom continua să lucrăm cu autoritățile publice locale, ca să îmbunătățim drumurile”, a spus Natalia Gavrilița, prim-ministrul R. Moldova

Proiectul „Creșterea accesibilității transfrontaliere prin  modernizarea infrastructurii de interes local din județul Iași și raionul Sîngerei” este finanțat din sursele Uniunii Europene prin Programul Operațional comun Romania-Republica Moldova.

Denumirea Traseului Lungimea traseului Contribuția Valoarea
       
Bobletici-Drujba(MD) 4.337 km 551 278, 31 1 145 154,22

 

Denumirea Traseului Lungimea traseului Contribuția Valoarea
Mânzărești-Ungheni(RO) 6.8 km 1 396 666,4€ 3 409 058, 97

 

Valoarea totală a proiectului 4 554 213, 9

 

,,Nu vă pot spune, lucrările vor începe peste o lună, sau peste două. Ne dorim toți, toate părțile acest proiect, ca să aibă început și să aibă finalizare.  O să venim și noi cu niște demersuri și niște explicații în acest sens. Eu sper că va fi implementat”, a spus Liuba Gobjilă, , primar comuna Coșcodeni, r. Sîngerei.

Reabilitarea şi construcția drumului ar putea oferi accesul direct la punctele de trecere vamală Sculeni, Ungheni, Leușeni, precum și vama feroviară Ungheni prin satul Cornești.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"