NordNews
Avem ce spune

VIDEO| Lacrimi și durere la Nicoreni. Starețul Mănăstirii „Sfântul Ilie” a fost petrecut pe ultimul drum

Stareţul mănăstirii „Sfântul Ilie” din Nicoreni, arhimandritul Rafail Bodiu a fost petrecut astăzi pe ultimul drum. Monahul a fost înmormântat în curtea mănăstirii, aproape de altarul bisericii și de chiliile călugărilor. Sicriul său a fost împodobit cu flori,aduse de cei peste o mie de enoriași care au venit să-și iarămas-bun de la sfinția sa.Arhimandritul suferea de cancer, iar pe 22 octombrie urma să împlinească 61 de ani.

Peste o mie de oameni au venit să-și ia rămas-bun de la părintele Rafail, medic de meserie și un adevărat tămăduitor de suflete.

Pe Arhimandritul Rafail cred că tot nordul, cel puțin din generația mea îl cunoaște. Este și a fost un duhovnic care știa să îi promească pe toți cu inima deschisă, cu un sărut pe cap, cu o vorbă de alinare și am venit să îl petrcem pe ultimul drum.

Îl iubesc foarte mult toți copiii și familia noastră. Și l-au stimat și l-au iubit, a fost un povățuitor al nostru.

A fost un om foarte bun, a fost un om cu suflet mare, a fost un om grijuliu pe care îl interesa soarta tuturor și a copiilor și maturilor. Pe lângă faptul că era de ajutor era și un om care avea o un suflet plin de credință și bucurie. Radia a bunătate, radia a putere.

Părintele Constantin Cemschii, care l-a cunoscut pe arhimandrit încă din anii de studenţie, spune că părintele Rafail a fost cu adevărat alesul lui Dumnezeu.

Dânsul venise fără de cin. Și l-a învrednicit Dumnezeu. Aceasta este o chemare, să îți iei „paramonul” pe tine și să fii un înger pământesc. Cu regret acuma îmi amintesc, că rar așa slujitori ca dânsul se învrednicesc de așa lucrare, a spus Constantin Cemschii.

La funeralii au venit fețe bisericești, enoriași din toată zona de nord, precum și persoane cu funcții publice.

El a fost un pilon al credinței ortodoxe din Moldova. A fost un om cu suflet mare, ea ajutat pe toți cu ce a putut, i-a îndemnat pe toți să meargă pe calea cea dreaptă. Oricare problemă te îndemna să o rezolvi în așa mod ca să fie bine pentru familie, pentru apropiați. Nu știu dacă mai este în Republica Moldova un pilon așa cum a fost Arhimandritul Rafail, a spus  Dascăl Ion, vicepreședintele raionului Drochia.

Arhimandritul Rafael a fost un duhovnic pentru toți credincioșii orodocși ai Republicii Moldova. Pentru mine personal a fost un tată, care l-am pierdut la ziua de astăzi. Dar cred că se va ridica la cer și se va ruga pentru noi ortodocșii, pentru tot poporul Republicii Moldova. După el a rămas unica maica lui și o republică întreagă îndurerată, cu inimile plânse, cu capul aplecat, a spus Boris Marcoci om de afaceri, consilier municipal, Bălți

Interpretul de muzică populară Anatol Latîșev l-a cunoscut pe arhimandrit acum treizeci și ceva de ani. Artistul spune că starețul s-a dăruit toată viațăpentru a aduce în sufletele oamenilor parte din Iubirea și Adevărul Divin.

El a venit la o tabără pionerească, pe atunci așa era,  dar a făcut raiul pe pământ. A făcut o mănăstire de zile mari. A fost un stâlp al bisericii noastre ortodoxe. Îmi pare rău că a plecat la această vârstă de doar 60 de ani. Mă bucur că a venit atâta lume. Au venit toți cei care s-au mărturisit la el, cei care au stat cu el la rugăciune, a spus Anatol Latîșev, artist al poporului

Plecarea la ceruri a părintelui Rafail este o pierdere mare pentru toți, dar mai ales pentru preoțime.

Pe nimeni nu l-a respins, întotdeuna mergea la întâmpinare fie cu rugăciune, fie cu un sfat, cu o povață. A noua zi, atunci când biserica înalță rugăciune la Dumnezeu cade în ziua lui de naștere. Ziua 40, când este săvârșită o rugăciune mai deosebită, când Dumnezeu rânduiește sufletul  până la a doua venire, până la strașnica judecată, cade de ziua îngerului. Este numai voia lui Dumnezeu, a adăugat Arhimandritul Paisie Cecan, starețul Mănăstritii „Noul Neamț”.

Părintele Rafael a fost pentru toată Moldova slujitorul bisericesc care i-a făcut pe oameni să creadă în Dumnezeu. De la el și noi fiind copii am aflat ce este biserica, era un model pentru noi, din acest motiv mulți dintre discipolii lui au ales această cale. Desigur că aceasta este o pierdere enormă, nu doar pentru Mănăstirea Nicoreni, dar și pentru întreaga Moldovă.

Astăzi noi îl petrecem în patria cerească pe Părintele Arhimandrid, dar ne asigurăm de faptul că vom avea un rugător acolo în ceruri, a spus EPISCOPUL IOAN de SOROCA, Vicar al Mitropoliei Moldovei

Părintele Rafail este cunoscut pentru faptul că a început în 1992 construcția primei mănăstiri din nord-vestul țării. A studiat arhitectura ecleziastică din România, Rusia și Ucraina, astfel încât să construiască o mănăstire cu o arhitectură unică.

https://www.patreon.com/nordnewsmd

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"