NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Lacrimi și flori la mormintele ungarilor, decedați în lagărele din Bălți

Lacrimi și flori la mormintele ungarilor care au decedat în lagărele din Bălți în anul 1944. Ambasadorul Ungariei în R. Moldova, împreună cu alți oficiali, dar și autorități locale, s-au adunat pentru a-i comemora pe cei plecați la ceruri.


Este deja o tradiție de a depune flori la cimitirul vechi de pe strada Decebal, acolo unde sunt îngropați mai mulți ungari.

„Pentru noi este foarte important să păstrăm memoria acestor oameni, care au decedat aici, pe teritoriul Republicii Moldova. Trebuie să știți că nu doar în Bălți există un așa monument, dar și în Chișinău, acolo unde, mâine, de asemenea vom depune flori. Un astfel de mormânt este și în Bender, Transnistria”, a declarat SÁNDOR SZABÓ, Ambasadorul Ungariei în R. Moldova.

În fiecare an, aici vin reprezentanți ai Ambasadei Ungariei în Moldova, precum și locuitori ai satului Enchench, de unde au venit prizonierii de război maghiari.

„În fiecare an încercăm să venim. La noi, ziua de 1 noiembrie este ziua morților și venim ca să depunem coroane, să ne amintim de soldații care au fost aduși la Bălți în lagăr”, a spus JÁNOS SZEDLÁR, primarul comunei Encsencs, Ungaria.

Aproximativ 200 de militari şi civili unguri au fost luaţi prizonieri şi aduşi într-un lagăr de concentrare din Bălţi. Jumătate din ei nu s-au mai întors acasă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"