NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Lenin a înviat și se vrea îngropat

Actorul rus, Alexandru Gudkov, a filmat un videoclip dedicat problemei înmormântării lui Lenin (numele real de familie: Ulianov). „Dacă Stalin nu mai este, dar Dumnezeu există, poate mă veți îngropa deja?” – se întreabă retoric Vladimir Ilici Lenin care se trezește la miez de noapte în sarcofagul său.


Amintim că, Vladimir Lenin a murit la 21 ianuarie 1924 la moșia Gorki, după care trupul său a fost dus la Moscova. În aceeați zi, guvernul sovietic a primit mai mult de 1.000 de telegrame în care se cerea ca trupul lui Lenin să nu fie îngropat ci să fie conservat pentru generațiile următoare. În dimineața zilei de 22 ianuarie, profesorul Alexei Abricosov – un patolog și anatomist renumit din Rusia a îmbălsămat trupul lui Lenin pentru a-l păstra până la ceremonia înhumării.

Conducerea sovietică a fost îngrijorată de soarta rămășițelor liderului proletariatului mondial încă pe timpul vieții sale. În 1923, la o ședință a Biroului Politic, Stalin a anunțat propunerea de a îmbălsăma trupul. Atunci, revoluționarul bolșevic și intelectualul marxist rus, Lev Troțki s-a opus: „Când tovarășul Stalin și-a ținut discursul până la sfârșit, abia atunci mi-a devenit clar natura acelor argumente și instrucțiuni precum că Lenin este un rus și ar trebui să fie îngropat în stil rusesc. Conform canoanelor Bisericii Ortodoxe Ruse, sfinții erau făcuți moaște. Aparent, noi, partidul marxismului revoluționar, suntem sfătuiți să mergem în aceeași direcție – să păstrăm corpul lui Lenin. Înainte existau moaștele lui Serghei Radonejschii și Serafim de Sarov, acum vor să le înlocuiască cu moaștele lui Vladimir Ilici. Mi-aș dori foarte mult să știu cine sunt acești camarazi din provincii, care, potrivit lui Stalin, își propun, cu ajutorul științei moderne, să îmbălsămeze rămășițele lui Lenin și să creeze relicve din ele. Le-aș spune că nu au nimic în comun cu știința marxismului

Guvernul sovietic avea mare nevoie de simboluri sacre care să poată fi folosite ca bază pentru o nouă ideologie care ar putea înlocui creștinismul. Astfel, în noaptea zilei de 23 ianuarie 1924, arhitectul A. Șciusev a primit sarcina de a proiecta și a construi în trei zile un mormânt în care să poată intra toți cei care doreau să-și ia rămas-bun de la conducătorul statului sovietic.

Pe 26 ianuarie s-a luat decizia să se plaseze mormântul în Piața Roșie, lângă Zidul Kremlinului. Până pe 27 ianuarie, Șciusev a construit un monument funerar din lemn și coșciugul lui Lenin a fost adus aici. Mai mult de 100.000 de oameni au vizitat mormântul timp de o lună și jumătate. Până în august 1924, Șciusev a mărit monumentul. Un alt arhitect, Konstantin Melnikov a proiectat sarcofagul.

În 1929, s-a ajuns la concluzia că este posibil să se conserve trupul lui Lenin pentru o perioadă mai mare de timp. Din acest motiv s-a hotărât să se construiască un nou mausoleu din piatră, care să-l înlocuiască pe cel din lemn. Sarcina a fost încredințată arhitecților Alexei Sciuusev, I.A.Franțuz și G.K. Iakovlev. Ei au folosit marmură, porfir, granit și andezin pentru noua construcție.

În octombrie 1930, mausoleul a fost gata.

Important de menționat că primele discuții despre înmormântarea trupului lui Lenin au devenit posibile abia odată cu începutul Perestroicii. De atunci, tema înmormântării acestuia ba este dată uitării, ba sunt purtate discuții aprinse. Susținătorii înmormântării spun că Piața Roșie nu este locul potrivit pentru simbolul vechiului regim, că este nevoie de mulți bani pentru a menține cadavrul în stare de îmbălsămare, că Lenin se face vinovat de numeroase crime, inclusiv de victimele represiunilor și războiului civil. Totodată, aceștia consideră că orice persoană merită să fie îngropată și să nu fie expusă publicului larg.

În concluzie, aș vrea să vă amintesc o veche anecdotă:

„Lenin a fost un mare glumeț. A ajuns la putere promițând țăranilor pământ. Dar nu l-au văzut niciodată. Dar și țăranii erau mari glumeți: nici până în ziua de astăzi Lenin nu se bucură de pământ.”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"