NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Liceul din Pepeni a devenit cartea de vizită a localității. Cum arată instituția după renovare

Încă o instituție de învățământ din nordul Republicii Moldova a fost renovată capital cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale. Este vorba despre Liceul Teoretic „Alexandru Agapie” din comuna Pepeni, raionul Sîngerei, care a devenit cartea de vizită a localității. Lucrările de reconstrucție au costat peste 14 milioane de lei.

Cei mai bucuroși de noile condiții sunt elevii și profesorii.

„E foarte bine acum că avem condiții foarte bune, mai ales sala de sport și veceul.”

„Până acum, veceul era în curte, pentru cei mici și mari. Acum au fost construite în școală”, spun copiii.

„Cele două săli de sport au fost reparate capital. Copiii sunt mulțumiți și sperăm la rezultate și mai bune decât cele care le avem acum”, spune profesorul Serge Mangole.

Liceul a fost renovat în cadrul Proiectului Reforma Învățământului din Moldova. Lucrările de reparație au început în anul 2017. 

„Autoritatea centrală a implementat acest proiect cu o valoare de 14,2 milioane de lei. Din punct de vedere tehnic, proiectul a fost realizat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova, cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale. În cadrul Proiectului Reforma Învățământului din Moldova au fost și dotări de laboratoare de chimie, biologie”, explică Adriana Cazacu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetăii.

„În cadrul proiectului am reparat acoperișul, am construit sistemul de încălzire, stația de epurare, sistemul de canalizare și sistemul de apeduct”, povestește Liuba Rudei, directoarea LT „Alexandru Agapie”.

La eveniment a fost prezent și un sobor de preoți.

„Legătura între școală și biserică trebuie să dăinue. Noi avem convingerea că o educație fără dimensiunea religioasă este o educație incompletă. Ne-am bucurat că acest lucru îl înțeleg și pedagogii din Pepeni”, susține PS Antonie, Episcop de Bălți al Mitropoliei Basarabiei.

Instituția de învățământ nu a fost renovată capital deja de peste patru decenii.

„Un proiect de 14 milioane. Ulterior, dotarea încăperilor a costat încă 5 milioane, unde s-au schimbat radicat condițiile pentru copii și profesori. S-a schimbat totul, este curat, este frumos, este nou, rămâne doar să păstrăm această frumusețe”, spune Oleg Rotaru, primarul comunei Pepeni, raionul Sîngerei.

Liceul din Pepeni, care este printre primele zece licee cu cele mai bune rezultate la examenul de Bacalaureat din țară, a fost dotat și cu o cazangerie de ultima generație.

„Acesta e un model prin care s-a redus cu 50% consumul de cărbune la încălzirea instituției de învățământ. În liceu avem peste 840 de elevi care învață, avem trei blocuri de studii, care au fost izolate termic total. Acoperiș, fațadă, geamuri, izolarea pereților, inclusiv și izolarea fundației, ca să nu o deterioreze ploile”, explică Oleg Cernei, consilier raional Sîngerei.

„Vedeți că sunt ultimele cerințe, ultimul răcnet, practic, a cazanelor. Niște cazane serioase. Și doamna directoarea a optat anume să fie puse conform cerințelor și instrucțiunilor care prevăd aceste cazane”, spune Grogore Corcodel, președintele raionului Sîngerei.

În cadrul Proiectului Reforma Învățământului din Moldova au fost renovate 23 de instituții de învățământ din țara noastră.

 

REPORTERĂ: Toma Pan
CAMERAMAN: Stanislav Lani-Țîganciuc
EDITOR IMAGINE: Sergiu Baldin
REDACTOR-ȘEF: Nata Tocarciuc
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"