NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Litera „Z” a fost înlăturată de pe TAB-ul din Bălți. Ce spune poliția despre actele de vandalism de noaptea trecută

Poliția a deschis un proces penal după ce blindata din fața Brigăzii 1 Infanterie Motorizată „Moldova” din Bălți, dar și fațada clădirii comunității ucrainenilor „Moștenire”, au fost vandalizate. Persoane încă neidentificate au scris cu vopsea litera „Z”, care este folosită de trupele ruse în războiul din Ucraina. Din păcate, în preajmă nu sunt instalate camere de supraveghere video, care ar fi surprins momentul vandalizării.


„Acest semn a fost depistat în dimineața zilei curente. Probabil că a fost făcut de către cineva pe parcursul nopții. Nu este normal ca acest semn să se afle pe o mașină de luptă care la moment reprezintă un monument, un simbol de glorie pentru noi, unitatea militară”, susține Vladislav Baciu, ofițer relații cu publicul, Brigada 1 Infanterie Motorizată „Moldova” din Bălți.

Blindata de pe postamentul aflat în fața Brigăzii 1 Infanterie Motorizată „Moldova” este Monumentul Eroilor căzuți la datorie în timpul războiului din stânga Nistrului și nu dispune de pază. Urmele de vandalizare au fost înlăturate în această dimineață.

„În fața unității militare Brigada 1 Infanteria Motorizată din mun. Bălți persoane necunoscute au aplicat cu vopsea o inscripție a literei Z pe carcasa tehnicii blindate TAB, monument eroilor căzuți la datorie în conflictul armat din Transnistria. Cazul dat a fost înregistrat, iar la moment se petrec măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, declară Eugenia Molceanov, ofițer de presă IP Bălți.

Vandalii au trecut și pe la sediul comunității ucrainenilor „Moștenire” de pe strada Pușkin din Bălți, unde, la fel, au scris Z-ul rusesc.

„Magazinul nostru, din păcate, nu dispune de un sistem de supraveghere video. Puțin probabil că și în împrejurimi ar fi un astfel de sistem. Cel mai probabil că au fost desenate noaptea târziu ca nimeni să nu vadă”, spune o femeie.

Unii bălțeni s-au arătat deranjați de acțiunea vandalilor. Ei spun că aceasta este o provocare a celor care nu înțeleg ce se întâmplă, de fapt, în Ucraina.

„La noi, orașul Bălți mereu a fost mai mult de partea Rusiei și oamenii care nu-și dau seama ce se întâmplă în Ucraina, iată, fac astfel de provocări. Cu ce e vinovată și clădirea, și brigada? Dacă au părerea lor, să o spună, dar să nu facă dezordine și dezmăț în țară!”

„Rușii. Un moldovean normal n-ar face asta. Întărâtă lumea, eu când văd, am mai tare alergie la așa ceva. Alții care văd și le place, se întărâtă mai tare.”

„Eu cred că este o provocare, obraznic. Niște persoane care încearcă să tulbure și mai mult apele în situația care nu este pe deplin calmă în R. Moldova. Mai ațâță spiritele din Republica Moldova. Categoric împotriva oricăror simboluri care promovează agresiunea și susține războiul Rusiei care în cazul dat este un stat agresor.”

„Bineînțeles că nu e bine. Cineva nu prea deștept a făcut acest lucru. Nu trebuie să fie așa, totuși noi suntem un stat neutru. Nu trebuie să exprimăm agresiune nici față de vecini, nici față de alte țări.”

„Oameni fără cultură. Astfel de oameni sunt peste tot, atât în America, cât și în Canada, peste tot există astfel de proști. Ei trebuie prinși și amendați”, spun oamenii.

Sunt și oameni care cred că această provocare a fost făcută la comandă și justifică agresiunile armatei ruse în Ucraina.

„Astăzi are loc un război între frați. Ucrainenii îi omoară pe ruși și invers. Cine are dreptate Rusia sau Ucraina nu mă apuc să judec. Referitor la aceste litere Z, nu cred că niște oameni simpli au luat și le-au scris. Ceea ce s-a făcut aici, părerea mea personală, e o provocare făcută special pentru a justifica interzicerea panglicilor Sfântului Gheorghe”

„Acest lucru eu nu-l aprob, dar pe Putin da. Din partea lui nu a fost agresiune, ci din partea ucrainenilor, de la susținătorii lui Bandera. Opt ani ucrainenii au bombardat ucrainenii. Cum explicați acest lucru, spuneți vă rog”, spun unii.

Amintim că, săptămâna trecută, Cimitirul eroilor români dezrobitori de la Fălești a fost vandalizat. Pe crucile din cimitir au fost desenate svastica, dar și literele „V” și „Z”. La cinci zile de la incident, poliția încă nu a identificat făptașii.

Nemulțumiți de inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate de a interzice panglica „Sfântul Gheorghe”, simbolurile „V” și „Z”, socialiștii planifică mâine un protest la Bălți.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"