NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Localurile din Bălți au rămas fără clienți. Unii încalcă regulile fără să știe

Accesul în localurile de agrement doar cu certificatul COVID îi nemulțumește pe unii locuitori din Bălți. Oamenii se plâng că nu pot să intre măcar pentru a servi un ceai. Iar administratorii susțin că înregistrează pierderi mari, în condițiile în care, numărul clienților a scăzut simțitor.


„Astăzi, de exemplu, un bărbat a vrut să cumpere un ceai copilului, pentru că acela a înghețat. Și el m-a înjurat și a plecat. El, într-adevăr, doar vrea să-i ofere un ceai cald, căci e frig. Ce să facem? Ce vină au copiii?”, întreabă o administratoare.

„Numărul oaspeților a scăzut, desigur, foarte mult de la momentul introducerii acestor restricții. În medie cu 50%. În momentul de față – unu, doi – sunt ocupate trei mese în sală”, spune Maxim Cambura, directorul unui restaurant din Bălți.

Administratorii localurilor susțin că sunt duși în eroare chiar de cei care efectuează controalele.

„Le pun întrebări inspectorilor. Ei, elementar, unul spune una, altul spune alta. Unde să ne adresăm?”, zice o administratoare.

„De obicei, noi la intrare îi întâmpinăm pe clienți și îi întrebăm la intrare. Eu nu cred că am dreptul să vă cer pașaportul, pentru a compara aceste date. Pentru mine certificatul e suficient. Iar polițiștii deja vin și cer pașaportul”, spune Maxim Cambura.

De la 1 octombrie, pentru a intra într-un local ai nevoie de certificatul de vaccinare, testul care confirmă prezența anticorpilor sau testul rapid.

„Dacă doriți să luați loc, va trebui să faceți comanda și veți fi nevoită să purtați mască. În al doilea rând, în încăpere, dacă sunteți mai mult de 4 persoane, nu veți putea să rămâneți aici. Și trebuie să prezentați QR codul vaccinei sau legat de anticorpi”, spune un barman.

Culmea este că în unele cazuri, scanerul cedează și un om vaccinat riscă să facă cale întoarsă.

„E nevoie de vaccine sau de test”, ni se spune în alt local.

„Nimeni nu vrea să stea aici. E posibil să primească amendă, dacă nu au test”, adaugă tânărul.

Unele localuri le permit persoanelor fără certificate COVID să servească băutura și mâncarea la terasă. Pentru a nu simți frigul de afară, clienților li se propun plapume.

„S-a permis umplerea completă a teraselor deschise. Dar pe terase deschise nu o să mai prea stai. O oră, două maxim. Suferă horeca. Nu știu, rentabilitatea a scăzut 100%. Dar, dacă astfel de măsuri sunt necesare, înseamnă că sunt necesare. Dar în mijloacele de transport public văd o cu totul altă situație”, spune un barman.

„Dacă clientul își dorește foarte mult să stea jos în localul nostru, noi ne cerem frumos scuze și îi propunem să ia loc pe terasă. De asemenea, îi propunem o păturică, dacă este frig”, spune tânărul.

„E doar pentru săli de interior. Pentru terase nu sunt niciun fel de cerințe. Din câte știu, există tendința închiderii localurilor pe o perioadă nedeterminată, pentru că nu are sens să lucreze”, spune un alt administrator.

Și pentru terasă sunt reguli, susține șeful Centrului de Sănătate Publică Bălți, care ne-a declarat că oricine calcă pragul unei instituții de alimentație publică, trebuie să prezinte certificatul COVID.

„Este hotărârea Comisiei Naționale, este ordonanța de sănătate publică. Numărul 62, unde sunt puse toate regulile pentru fiecare gen de activitate. Cod roșu. Deci, indiferent, în aer liber sau în spațiu închis, în rețelele de alimentație publică să prezinte certificate covid. Numai că în interior – 50% din capacitate, în exterior se poate câte locuri sunt. Dar, trebuie să prezinte certificatul”, afirmă Veaceslav Chișlari, șeful Centrului de Sănătate Publică Bălți.

Unii oameni sunt de acord cu noile reguli, alții nu prea.

„Fiecare persoană trebuie să fie responsabilă pentru sănătatea personală și a celor din jur. Da, poate e o lovitură pentru localurile din țară”.

„Dacă au decis așa, înseamnă că așa trebuie. Ei știu mai bine”.

„Eu acum am intrat într-un local în centru, am luat o cafea, doar în mască. Dacă aș fi vrut să mănânc, aș fi mâncat. Și acolo toți oamenii, în general, tot așa, în măști stăteau. Și eu stăteam într-o partea și am văzut, cum intră oamenii și pe nimeni nu rugau să prezinte certificatul”.

„Unii vor să-i lase pe oameni să intre, alții nu vor să-i lase să intre. Și asta denotă o neseriozitate, să spun așa”.

„În principiu, dacă ei vor să-i protejeze pe oameni de împrăștierea virusului, probabil este corect. Dar din punct de vedere al oamenilor, doar noi, oamenii, nu vrem s-o înțelegem, ni se pare că e totul rău, că vor să ne lege de ceva, să ne oblige cu ceva”.

„Eu consider că a fost stupid, pentru că foarte multe business-uri mici vor pierde banii”.

„Să se vaccineze! Asta este unica soluție de a ieși din pandemie”, spun oamenii.

Amintim că, potrivit ultimelor date ale ANSP, în „zona roșie” au fost incluse orașele Chișinău, Bălți și Sângerei. În ultimele 7 zile, în aceste localități s-a menținut un nivel înalt de pericol epidemiologic, iar numărul de contaminări la 100 mii de locuitori depășește 250 de persoane.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata