NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Locuitori din Bălți: 9 mai e sărbătoarea întregii lumi, nu doar a Rusiei, care își atribuie victoria

Ziua de 9 mai este sărbătoarea lumii întregi, susțin unii bălțeni care au participat la parada de astăzi, consacrată Zilei Victoriei. Ei spun că nu au uitat de eforturile coaliției anti-Hitler și că victoria nu trebuie monopolizată. Astăzi, ei au venit să-i comemoreze pe cei care și-au jertfit viețile pentru pace. Puțini au fost cei care și-au prins la piept panglica „Sf. Gheorghe”, interzisă prin lege în R. Moldova, fiind considerată simbol al agresiunii rusești.


„Este sărbătoarea întregului glob pământesc. Nu este sărbătoarea Rusiei, cum încearcă ei să o prezinte. Nu, este sărbătoarea întregului glob pământesc. Lend-Lease a fost, asta-i tot. Nu în zadar a fost numit Război Mondial. Adevărat? Nu a luptat doar URSS. Atunci au luptat peste 50 de țări”.
„Suntem bucuroși că cei care au luptat, au câștigat și s-a făcut pace în toată lumea. Au fost mau mulți împotrivă: America, Anglia, Franța. Foarte mult au ajutat. De unul singur nu poți să câștigi”.

„Este bucuria pentru victorie. Este și tristețea pentru cei care au murit pentru ca noi să avem un cer senin deasupra capului. O mare contribuție a fost din partea aliaților, a fost de mare folos”.

„A fost blocul Antanta, a fost Franța, Anglia. Dar, rolul decisiv l-a avut Uniunea Sovietică. Și cel mai mic ajutor e de folos. De la America: conserve, echipament. Au deschis chiar și un al doilea front, la fel, un ajutor mare”.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, este de altă părere. El susține că nu a existat niciun fel de ajutor.

 „… poporul nostru a fost singur în calea dificilă, eroică și sacrificială spre victorie”.

Sunt și bălțeni care cred că, de fapt, toată lumea a fost împotriva URSS, iar acest lucru se întâmplă și acum cu Rusia. Ei nu sunt gata să renunțe la panglica „Sf. Gheorghe”.

– Sunt întrebări provocatoare. Adresați-le în America, în Europa, în altă parte. Precum astăzi luptă împotriva Rusiei, așa a fost și înainte. Asta e tot.

– Adică, atunci, toți s-au unit împotriva Uniunii Sovietice?

– Desigur. 

– Să mă amendeze.

– Auzi, iată panglica „Sf. Gheorghe”. Vezi? Aceasta e medalia bunelului meu. Vezi are panglica „Sf. Gheorghe”.

– Atunci ea se numea „Panglica de Gardă”.

– Ce contează? „Panglica de Gardă”, „Sf. Gheorghe”? Cum să nu port panglica în memoria bunelului? Nu pot. La vârsta de 20 de ani mergeau în luptă deschisă și nu se temeau. Nouă să ne fie frică? 

Indiferent de ce cred oamenii despre victorie și ziua de 9 mai, acum îi unește dorința de a păstra pacea.

„Am venit pentru pace, să fie liniște, să trăim bine. Nu vreau să vorbesc astăzi despre război. Vreau să vorbesc despre pace, înțelegere, omenie și succese frumoase în viitor”.

Cel de-al Doilea Război Mondial a izbucnit la 1 septembrie 1939 și a luat sfârșit la 2 septembrie 1945, provocând moartea a peste 70 de milioane de oameni.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"