NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Locuitorii a nouă sate din raionul Drochia, fără autobuz interurban deja de un an

Peste 20 000 de locuitori din nordul țării nu au cu ce ajunge la serviciu sau la studii din cauza că nu dispun de transport interurban. Oamenii sunt nevoiți să facă autostopul sau să apeleze la servicii de taxi pentru a ajunge la Bălți. Asta după ce, acum un an, nouă sate din raionul Drochia au fost private de autobuz. Localnicii spun că drumul din sat, până în oraș este o adevărată provocare pentru ei, iar cheltuielile pentru transport sunt enorme.

Cu autostopul. Foarte greu ne deplasăm, rutieră nu-i, ne vine foarte greu să ajungem la Bălți, mai ales din aceste părți. O oră de vreme cel puțin așteptăm aproape.

Iarna, este și mai dificil. Oamenii se plâng că îndură frig în așteptarea unui transport de ocazie, care uneori poate fi zădarnică.

Putem să stăm o oră, două, sau chiar să ne întoarcem înapoi acasă, că nu te i-a nimeni. Am nevoie urgent la Bălți, de câteva zile mă chinui să ajung și nu pot.  Luăm de la margină, este Moara de Piatră, Hăsnășenii Mari, Petreni, Dominteni, Gribova, Chetrosu, Șuri, Baroncea și Cubolta, nouă sate.

Unicul autobuz care circulă în apropiere de cele nouă sate este cel de pe ruta Petreni-Bălți.

Sunt femei care lucrează la cusut și nu au cu se duce. Seara tot așa, stau și așteaptă și vin cu autostopul noaptea. Este foarte greu, nu-i nici un transport, doar Petreni – Bălți, o singură dată în zi.

De ce nu ne dau transport? Lumea stă aici și îngheață și nu au cu ce se deplasa. Nici într-un sat nu e autobuz, da lumea e multă, stau oamenii îngheață și după se duc acasă. Am fost odată să mă duc la Bălți, am stat, nu m-a luat nimeni și m-am dus acasă. După pastile, după cumpărături trebuie să te duci.

Cei care muncesc la Bălți se plâng că scot din buzunare aproape jumătate de salariu pentru a ajunge la serviciu.

Dacă vine până în sat, eu trebuie să achit pe zi câte 50 de lei. Eu pe lună trebuie să dau 1000 de lei. Împreună cu colega trebuie să achităm 2000 de lei, dar noi salariu avem 2700. Eu merg dimineața trei km până acasă și trei fac seara. Eu dimineața mă trezesc la ora cinci. Pentru a ajunge la Bălți stau și votez.

Administrația Parcului de Autobuze Bălți nu a fost de găsit pentru a ne spune de ce oamenii au rămas fără transport interurban.

Nu-i nimeni, sunt la Chișinău, de la Minister astăzi i-au chemat pe toți. 

Iar reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii au spus să ne adresăm către Agenția Națională de Transport Auto, unde după mai multe apeluri, nimeni nu ne-a răspuns la telefon.

Amintim că, în toamna anului trecut, ruta Bălți-Șuri și-a sistat activitatea. Acum câteva zile, oamenii au creat un grup de inițiativă care numără deja aproape 400 de persoane. Locuitorii cer un autobuz pentru a putea ajunge la Bălți.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"