NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Locuitorii din Bălți sunt testați la COVID-19 fără a ieși din casă

De astăzi, locuitorii din Bălți, suspectați de infectare cu COVID-19, sunt testați la domiciliu. O echipă de specialiști, dotați cu combinezoane, viziere și mănuși, vizitează persoanele cu simtome de coronavirus sau cei care se tratează de COVID-19, acasă. Astăzi, echipa mobilă a prelevat probele de la nouă pacienți, printre care doi medici.


Tatiana are 26 de ani. După ce a suferit de răceală, medicul de familie i-a recomandat tinerei să se testeze la coronavirus.

Am avut febră, din senin, dar a trecut. Am avut febră 37-37.5, atât. Nu am avut tuse, nu m-a durut gâtul. Sunt în concediu de boală deja de 14 zile și mă simt bine, a spus Tatiana.

Angela Chiriac are 47 de ani și este medic anesteziolog-reanimatolog. Femeia este sigură de faptul că s-a infectat cu COVID-19 la locul de muncă.

Eram sigură că m-am îmbolnăvit, am intrat în contact timp de 24 de ore cu trei persoane, nu am fost echipată și lucram în regim obișnuit. Inițial am avut simptome rino-farengiene, curgea nasul, aveam o tusă uscată chinuitoare, am făcut febră nouă zile, 37- 37,6, a povestit medicul.

Medicul nu a ieșit din casă deja de trei săptămâni, iar azi a fost testată repetat la COVID-19.

Iată vine fratele, pune aici, mâncarea, pun gunoiul, el îl aruncă. M-am tratat simptomatic, mă trezeam cu febră, aveam tuse,o tratam. Ceva antiviral nu am luat, am luat antibiotice, fiindcă avem dureri de gât, a adăugat femeia.

În prezent, la Bălți, 50 de persoane sunt tratate de COVID-19 la domiciliu. Șapte dintre ei au fost internați la spital după ce starea lor de sănătate s-a agravat.

Pacienții sunt preîntâmpinați de medicul de familie, el ne așteaptă. Inițial colectăm din nasofaringe apoi din orofaringe. Astăzi am efectuat testarea la nouă pacienți, dintre care trei bărbați, restul femei, cea mai tânără persoană este din anul 2002, cea mai învârstă din anul 1963, a declarat Victoria Surugiu, asistentă medicală.

De mâine, în oraș vor activa trei echipe mobile pentru prelevarea probelor la COVID-19. Analizele vor fi efectuate la Centrul de Sănătate Publică Bălți.

Medicul de familie stabilește infectarea ușoară cu coronavirus. După 6-7 zile este efectuată prima testare. Ulterior, după 14 zile, are loc testarea repetată. Dacă rezultatul este negativ și nu sunt simtome, tratamentul se sfârșește. Apoi, persoana se află în carantină încă 14 zile. În total, peste 28 de zile, persoana poate reveni la muncă, a declarat Veaceaslav Batâr, directorul Centrului Medicilor de Familie Bălți.

La Bălți, 117 persoane au fost diagnosticate cu COVID-19. 21 dintre pacienți s-au tratat, iar șapte au pierdut lupta cu boala.
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"