NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Locuitorii din Edineț vor să trăiască ca în UE. Orășelul European a adunat multă lume și oficialități

Locuitorii din municipiul Edineț au fost mai aproape de Europa. Sâmbătă, în localitate a fost deschis Orășelul European unde au fost prezentate proiectele implementate în municipiu cu suportul UE. Reprezentanții mai multor ambasade au organizat activități interactive și culturale care s-au dovedit a fi pe placul localnicilor.


„Astăzi sărbătorim Ziua Europei. Este ceea pentru ce optăm noi toți. Va fi bine și pace în toată lumea.” 

„Suntem aici pentru că ne pasă de viitor, pentru că vrem să fim o țară europeană, să promovăm valorile europene, să trăim mai bine și să fie pace peste tot, inclusiv și în Moldova noastră.” 

„Părerea me este că trebuie să contribuim la dezvoltarea țării. Nu trebuie să așteptăm invitație din afară. Iar dacă vine acest ajutor, noi trebuie să-l folosim la maxim.” 

„Mi-a plăcut entuziasmul copiilor și ingeniozitatea lor. Toți au fost fericiți să vorbească despre UE. Sunt expoziții destul de frumoase”, spun oamenii.

Localnicii au avut posibilitatea să cunoască mai bine tradițiile, valorile și cultura Statelor Membre ale Uniunii Europene, precum și despre rezultatele concrete ale proiectelor finanțate de Uniunea Europeană în beneficiul cetățenilor din municipiu.

„Avem un proiect de apă și canalizare de circa 3 milioane de euro, avem un proiect SMART pe iluminare, transport, apă, servicii comunale, de aproape 4,3 milioane de euro, împreună cu Alba Iulia. Sunt prezente și alte ambasade, a Germaniei, a Suediei, Ambasada UE în centru. Împreună cu agenții economici încercăm să unificăm Edinețul în numele unui ideal comun, să unificăm R. Moldova”, spune Constantin Cojocaru, primarul mun. Edineț.

„Suntem la dispoziția oamenilor pentru a le oferi informații, o serie întreagă de materiale promoționale pe care le-am pregătit și să ne simțim bine cu toții”, spune Marius Ciprian Toth, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei României în R. Moldova.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Uniunii Europene, Jānis Mažeiks, a parcurs tradiționalul tur al Orășelului European alături de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. În acest an, municipiul Edineț urmează să beneficieze de o investiție de un million de euro pentru dezvoltarea rețelei de transport în oraș.

„Ziua Europei este marcată pe data de 9 mai, dar pentru că relațiile dintre Republica Moldova și Uninea Europeană sunt atât de puternice, avem nevoie de o lună. Iată de ce sărbătorim și la Edineț. Vedeți proiecte concrete pe care UE le-a implementat la Edineț. Este vorba despre proiecte de aprovizionare cu apă, transport, iluminat”, spune Jānis Mažeiks.

„Astăzi, la Edineț, ambasada Suediei prezintă informații despre Suedia. Avem un concurs cu întrebări despre mediul ambiant, natură, un aspect important pentru Suedia”, explică Catalina Nilsson, reprezentanta Ambasadei Suediei în R. Moldova.

„Am adus informații despre Germania. Am organizat și noi un concurs. Dacă răspunzi corect la întrebări, câștigi cadouri. Am avut foarte mulți participanți. Le-a fost interesant. Ne place că aici este un interes atât de mare pentru Europa”, spune Tanja Beyer, reprezentanta Ambasadei Germaniei în R. Moldova.

La invitația primarului municipiului, în Orășelul European a venit și Maia Sandu. Șefa statului a declarat că doar împreună cu UE Republica Moldova se va putea dezvolta cu pași rapizi.

„Noi sărbătorim astăzi pacea pentru că despre asta este Europa. Proiectele europene ne ajută să grăbim modernizarea țării, să nu așteptăm 30 de ani, dar să facem lucrurile mult mai repede și de aceea ne dorim să ajungem în marea familie a țărilor europene”, susține Maia Sandu.

„Consider că este o onoare pentru pentru Edineț că Maia Sandu a vizitat orașul nostru”

„Suntem mândri că orașul Edineț a fost ales pentru acest eveniment frumos”, spun oamenii.

La Edineț, Orășelul European s-a încheiat cu un concert de zile mari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"