NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Locuitorii din Sărata Veche, Fălești, au învățat pe banii UE cum să sorteze deșeurile

Deșeurile reziduale – în containere, iar deșeurile reciclabile – în saci. Așa este sortat gunoiul în comuna Sărata Veche din raionul Fălești, grație unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. La trei ani de la lansarea proiectului, în localitate este mai curat, iar plasticul nu mai este împrăștiat de vânt pe câmpuri.

 Acum e foarte convenabil, noi mai înainte nu aveam ce face cu ele, le aruncam pe foc, le puneam în pungi, dar acum avem unde le arunca și le punem separat. 


În fiecare sâmbătă, un tractor trece pe la fiecare poartă și adună gunoiul menajer, iar plasticul este preluat de la locuitori o dată pe lună. Ulterior, gunoiul este dus la stația de sortare a deșeurilor din satul Călugăr, raionul Fălești. Serviciul costă 100 de lei anual, pentru fiecare gospodărie.

— Bună ziua, noi colectăm plasticul. Dvs ați colectat? — Da. — Dați-l. — Mulțumesc! — Poftim. 

O dată în lună colectăm plasticul și îl ducem în satul Călugăr la reciclare.  Ei deja știu că colectăm plasticul în prima zi de marți a fiecărei luni. Eu claxonez. Ei ies la poartă și așteaptă și mă așteaptă, a spua Igor Loghin, angajat la întreprinderea de salubrizare din oraș.

Oamenii spun că au scăpat de grija transportării gunoiului și contribuie la protejarea mediului înconjurător.

Iată am strâns plasticul o săptămână sau două, iată punem aici totul, vine tractorul și îl ia. Foarte bine. Baba are șaptezeci de ani, mă duceam și dădeam foc, dar acum nu ne permit. Acum colectăm deșeurile aici, e foarte bine, vine tractorul la ora stabilită.  Avem sac, ne dă sac negru pentru plastic, aici depozităm doar gunoiul și e bine că nu intră pisicile, câinii nu împrăștie prin ogradă murdăria, a spus Zinaida Coliban, locuitoarea satului Sărata Veche.

Este  mult mai ușor pentru că putem sorta, putem scoate gunoiul la poartă, în fiecare sâmbătă, în fiecare miercuri, plasticul, restul gunoiului, suntem foarte mulțumiți. Este un proiect implementat care are un rezultat în sat. Înainte să sortăm gunoiul erau pungi de plastic, le lua vântul, zburau ici-colo, acum putem să sortăm. Este foarte bine pentru că punem aparte totul, și este chiar rezultat, se vede, a adăugat Tatiana Harabagiu.

Locuitorii din Sărata Veche susțin că sunt mult mai responsabili în colectarea și depozitarea deșeurilor menajere.

Am adus la coș, îl arunc, noi facem tot cum ne-a explicat doamna primar. Iată copiii stau în drum, aleargă, mănâncă semințe de floarea sorelui, aruncă pachetul, noi le facem observații, strângeți pachetul, puneți-l în buzunar și duceți-l acasă, a spus Veronica Caras din Sărata Veche.

Comuna Sărata-Veche este mai curată datorită proiectului „Pas cu pas spre colectarea separată a deșeurilor solide”, implementat de Centrul Regional de Mediu (REC Moldova), cu suportul financiar al Uniunii Europene, în valoare de 28 mii de euro. Autoritățile Publice Locale au contribuit cu 60 de mii de lei.

Lumea este așteptată în fiecare sâmbătă pentru a colecta deșeurile menajere, să le ducem la gunoiște, odată în lună colectăm plasticul care îl transportăm la fabrica de colectare. Noi avem trei sate în comuna Sarata Veche și avem aproape opt sute de contracte cu gospodarii din satele comunei, a declarat Valentina Caras, directoarea  întreprinderii „MenajACVA-Prim” din comuna Sărata Veche.

Și în Sărata Nouă din aceeași comună, oamenii au învățat să sorteze deșeurile pentru a trăi într-o localitate curată, dar și pentru a proteja mediul ambiant.

Din punct de vedere ecologic este foarte bine, de multe ori la sat se adună multe deșeuri. La noi se colectează cu tractorul. Colectează și le duc, e normal, sunt binevenite așa proiecte, bravo celor care le realizează, a spus Galina Sanduleac.

Autoritățile din Sărata Veche spun că nu se opresc aici. În curând, în comună va fi implementat un alt proiect menit să contribuie la protecția mediului înconjurător.

Acum noi am mai câștigat alt proiect finanțat de GIZ, unde vom procura un tocător de crengi, fiindcă toamna, când se face curățenie prin grădini, sau primăvara, când se curăță copacii, o parte din gospodari aruncă chiar și crengile la gunoi, și atunci este voluminos acest gunoi. Noi ne-am gândit să protejăm natura și în continuare și să tocăm aceste resturi vegetale ca ulterior, acestea vor fi folosite la un cazan care va încălzi Centrul de cultură și agrement, a declarat Maria Galiț, primarul comunei Sărata Veche.

Uniunea Europeană este unul dintre principalii parteneri de dezvoltare ai R. Moldova, care susţine țara noastră prin realizarea diferitor proiecte investiţionale, inclusiv cele ce vizează managementul deșeurilor solide. Proiecte similare au fost implementate în alte 40 de localități din raioanele Florești, Rezina și Șoldănești, cu o contribuție în valoare de circa 3 milioane euro, oferite de Guvernul Germaniei.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"