NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Locuitorii din Sîngerei au fluturat tricolorul. Tot astăzi a fost sădit „Teiul lui Eminescu”

Ziua Națională a României a adunat aproape 200 de persoane în centul orașului Sîngerei, unde a fluturat tricolorul. Tot astăzi a fost sădit „Teiul lui Eminescu”, copacul iubit al marelui poet român. La eveniment au participat profesori, politicieni, dar și fețe bisericești.


„Ceea ce se întâmplă aici, la Sîngerei, este o activitate de suflet în care se regăsesc cei cu suflu românesc, în care se regăsesc cei care trăiesc într-un astfel de sentiment și vreau să fiu într-un sentiment cu sângerenenii, vreau să trăiesc alături de astfel de oameni cu un astfel de suflu și să ne simțim împliniți”, a declarat Constantin Cojocaru, primar de Edineț.

Cu ocazia împlinirii a 103 ani de la Marea Unire, Episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei a transmis un mesaj de umanitate pentru românii de pretutindeni.

„Astăzi am sfințit un tricolor de dimensiune impunătoare, care de fapt este un simbol al neamului nostru, al unității noastre. Ziua de 1 decembrie rămâne pentru fiecare român o zi în care trebuie să se gândească ce face el pentru unitatea neamului românesc”, a spus PS Antonie, episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei.

Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, a venit cu un mesaj către următoarele generații.

„Aniversăm împreună cu autoritățile locale Ziua Națională a României, un moment deosebit de important pentru noi toți, un moment important din toate punctele de vedere, luând în calcul toți ostașii care s-au jertvit și toate elitele românești care au dus la Unirea Princapatelor Române, iar noi trebuie să ducem acest mesaj către generațiile următoare”, a adăugat Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți.

Autoritățile locale și raionale din Sîngerei cred că doar prin cunoașterea adevărului istoric, neamul român va putea păși cu încredere în viitor.

„Este un eveniment de anvergură aici la Sîngerei, astăzi cu Ziua Unirii, 1 decembrie, sărbătorim ceea ce am gândit în de-a lungul anilor și astăzi am implementat aici, la Sîngerei. Ne-a durut întotdeauna sufletul și am avut în inima mereu gândul de unire, gândul de a ne unifica. Astăzi, prin acest eveniment, am venerat și am adus un omagiu celor care au înfăptuit Unirea”, a punctat Grigore Corcodel, președintele raionului Sîngerei.

„Frate cu frate niciodată nu se ceartă. Frate pe frate iubește, iar sângele apă nu se face, iar atunci când nouă ne-a fost cel mai greu, de 30 de ani fratele de peste Prut sare în ajutorul nostru”,  a declarat Arcadie Covaliov, primar de Sîngerei.

Unioniștii din Sîngerei au cerut reîntregirea Țării Românești și păstrarea istoriei și culturii naționale.

„Sunt foarte fericită că astăzi la noi, la Sîngerei s-a reușit organizarea unei asemenea manifestații. Este foarte importantă pentru că doar împreună, cot la cot și umăr la umăr putem să realizăm Unirea, ceea spre ce tinde fiecare dintre noi.”

„Acel popor care-și uită istoria nu are viitor. Noi trebuie să ținem jărăticul în vatră tot timpul aprins. Noi trebuie să transmitem mai departe generației tinere idealurile noastre naționale.”

„Noi așteptăm să ne audă Domnul glasul, să fie reîntregită țara, să scăpăm de hoardele fasciste de pe teritoriul așa numitei Basarabia, pentru că ea e Moldova Mare, jumate e Moldova peste prut, iar jumătatea partea aceasta. Noi vrem pur și simplu reîntregirea țării, mai mult nu vrem nimic, nu dorim rău nimănui.”

„Pentru mine acest eveniment este foarte important. 1 decembrie este sărbătoarea Marii Uniri și sărbătoarea tuturor românilor. Sunt profesoară de istorie în gimnaziul Ciuciuieni, raionul Sîngerei, am avut un parteneriat frumos cu multe școli din România și alți români din Cernăuți. Suntem foarte mândri că la Sîngerei a triumfat astăzi românismul.”

Ziua Națională a României este sărbătorită, în fiecare an la data de 1 Decembrie, începând cu 1990.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata