NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Locuitorii unui bloc din Bălți, construit după standardele europene, plătesc mai puțin pentru agentul termic

Aproape o sută de familii din Bălți locuiesc în unul dintre cele mai călduroase blocuri din țară. Casa se află pe strada Bulgară și a fost dată în exploatare în 2015. Se deosebește de alte blocuri locative nu doar prin aspect, dar și datorită performanței energetice.


Grație suportului financiar oferit de Uniunea Europeană, blocul a fost dotat cu geamuri duble cu sticlă Low-E, izolație de perete 100 mm, izolație de pardoseală, cazane de înaltă eficiență, termostate de cameră și radiatoare termostatice.

„Este un bloc foarte călduros”, susține și Boris Marcoci, directorul companiei care a construit edificiul. Pentru a îmbunătăți performanța energetică a clădirii, firma sa a primit un împrumut de 373 mii euro prin programul MoREEFF, finațat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. El spune că ajutorul primit în cadrul programului le-a prins foarte bine, mai ales grantul de 35% acordat de UE.

„Proiectul MoREEFF a fost un proiect extraordinar pentru Republica Moldova. Pentru această casă, pentru acest bloc locativ proiectul MoREEFF ne-a adus un plus foarte mare, deoarece apartamentele au ieșit la un preț redus, față de cel care trebuia să fie”, a declarat Boris Marcoci, antreprenor.

Măsurile de sporire a eficienței energetice permit acum economii la căldură de până la -50%.

„Primul, izolarea pardoselii la primul etaj, care trebuia să fie de 10 cm. Toate geamurile, care sunt puse în bloc trebuiau să fie cu sticlă Low-e. Toată izolația la casa aceasta este de 10 cm grosimea. Și toată căldura care este făcută înăuntru prin cazangerie aparte, și toate caloriferele trecute prin proiectul MoREEFF”, a spus Marcoci.

Pentru ca rezultatul să fie pe potriva așteptărilor, au fost folosite materiale de cea mai bună calitate.

„10 cm de polistiren, de care este pus aici, schimbă 70 de cm de piatră. A fost controlat practic fiecare geam din această casă de acei ingineri care au fost din partea la MoREEFF. Dacă vorbim despre cazane, la fiecare apartament este cazan, care la fel a fost trecut prin proiect cu tot cu baterie”, a adăugat antreprenorul.

Denis Savca locuiește în acest bloc mai bine de 3 ani. Bărbatul spune că a optat pentru un apartament termoizolat fiindcă și-a dorit condiții bune de trai pentru el și familia sa.

„Noi, de exemplu avem copil mic, și pentru noi este foarte important să poți modifica temperatura în cameră. Avem și cazanele instalate inițial, de exemplu chiar la vecini, nu sunt instalate cazanele. Da, foarte bine, termoizolarea este făcută de o calitate superioară, iarna, practic achităm cele mai ieftine servicii comunale”, a spus Denis Savca.

Blocul de pe strada Bulgară a devenit unul dintre cele mai atractive din oraș.

„În primul rând mi-a plăcut că este bine izolat, curtea extraordinară, foarte curat, foarte bine se îngrijește. Să fie iarna călduț, vara răcoare, totuși mult înseamnă izolarea. Și am înțeles că e mai econom.”

„Mama mea are apartament cu 3 odăi. Nici nu se compară, ea achită pentru trei luni cât noi achităm pentru doi ani sau chiar mai mult. Pentru o lună, în mediu, ea achită 2700, iar noi cel mai mult am achitat 820 lei.”

„Este foarte cald, și în comparație cu alte blocuri din oraș achităm foarte puțin. Da, suntem mulțumiți”, au spus oamenii.

Uniunea Europeană este un partener important pentru Republica Moldova în domeniul eficienției energetice, susține fostul director al ANRE, Victor Parlicov.

„În Republica Moldova banii care se alocă pentru proiecte de energie durabilă, care cuprinde eficiența energetică, cât și energia regenerabilă, sunt proiecte finanțate cu bani europeni, ”  a declarat Victor Parlicov.

Fără sprijinul finanicar al Uniunii Europene, țara noastră ar fi inaptă să implementeze proiecte în domeniul energetic. În acest an, bugetul Agenției pentru Eficiență Energetică constituie doar patru milioane de euro.

„Cu regret, practic, nu se alocă bani, sau banii care se alocă sunt extrem de puțini și nu sunt suficienți pentru a mișca carul din loc în mod semnificativ. Bugetul Agenției pentru Eficiență Energetică pentru anul 2020 a fost aprobat în valoare de doar 80 de milioane de lei, asta în condițiile în care au aprobată e la fostul fond de eficiență energetică pe care l-au absorbit acum agenția, a preluat proeicte care au fost aprobate spre finanțare în mărime de peste 300 de milioane de lei”, a adăugat fostul director al ANRE.

Pe parcursul ultimilor cinci ani, în raioanele de nord ale Republicii Moldova, Uniunea Europeană a realizat proiecte de infrastructură și mediu în valoare de aproximativ 12 milioane de euro.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"